8.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

To so sodniki in tožilci, ki Jankoviću omogočajo, da je pred zakonom nedotakljiv!

Ljubljanski župan Zoran Janković je zagotovo ena najbolj nedotakljivih oseb pri nas, saj ima popolno podporo globoke države. Med drugim se to kaže tudi na pravosodnem področju, saj je bil doslej vpleten v številne razvpite sodne postopke, ki pa so na koncu vsi po vrsti padli oziroma bili opuščeni. Zasluga za to gre različnim sodnikom in tožilcem, ki praktično vedno delujejo in odločajo tako, kot to ustreza ljubljanskemu županu. Ta tako lahko neovirano in brez posledic nadaljuje s svojim spornim početjem. 

Slovenskemu sodstvu zaradi različnih spornih odločitev zaupa le še malo Slovencev. Medtem ko slovenska država povprečnega državljana z visoko denarno kaznijo kaznuje že samo v primeru nudenja medsosedske pomoči, izbranci globoke države praktično nikoli niso kaznovani za svoja sporna početja. Pri tem izstopa zlasti ljubljanski župan Zoran Janković, ki je bil doslej vpleten v številne razvpite sodne postopke, ki pa so se vedno zaključili v njegovo korist. Zasluga za to gre različnim sodnikom in tožilcem, ki praktično vedno delujejo in odločajo tako, kot to ustreza globoki državi. Ta tako lahko prek sodišč nemoteno obračunava s svojimi političnimi nasprotniki, hkrati pa svojim podpornikom, kot je na primer Janković, omogoča, da za svoja kriminalna dejanja nikoli niso kaznovani.

Zlasti je tesna Jankovićeva povezanost z vrhovnim sodiščem pod vodstvom Damijana Florjančiča. Pri tem so vrhovni sodniki ljubljanskemu županu pomagali predvsem leta 2018, ko so dokončno odločili, da je tožilstvo v zadevi Farmacevtka zamudilo dveletni rok, v katerem bi moralo sprožiti kazenski pregon. S tem so potrdili, da je bila izločitev prisluhov, ki so Jankovića bremenili – da naj bi v zameno za redno službo v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana od farmacevtke zahteval spolne usluge -, upravičena. Z omenjenim manevrom so vrhovni sodniki Branko Masleša, Vesna Žalik, Mitja Kozamernik in Marjeta Švab Širok Jankoviću v zadevi Farmacevtka rešili kožo.

Jankovićeva rešiteljica v zadevi Farmacevtka Kocjančičeva 
Jankoviću na odločitev vrhovnih sodnikov v zadevi Farmacevtka ne glede na vse ni bilo potrebno čakati v strahu. Odločitev preiskovalne sodnice Mojce Kocjančič, ki je iz kazenskega spisa izločila prisluhe, odredila njihovo uničenje in tožilstvu posledično onemogočila kazenski pregon zoper ljubljanskega župana, je namreč pred tem že postala pravnomočna. Pravnomočnih odločitev se namreč na škodo obdolžencev ne sme spreminjati. Zadeva Farmacevtka pa ni bil edini Jankovićev sodni primer, v katerem je bila omenjena Kocjančičeva. V zadevi Stožice je namreč odvetnik Jankovićevega soobtoženca Uroša Ogrina, Boris Grobelnik, decembra lani zahteval izločitev dodeljene sodnice Špele Koleta, če da je bil omenjen kazenski spis najprej dodeljen Kocjančičevi. Zadeva je bila pozneje res dodeljena drugi sodnici.

Naklonjenost Lundrove v več primerih
Z Jankovićevimi sodnimi primeri je neločljivo povezana tudi sodnica Vladislava Lunder, za katero se vedno izkaže, da mu je zelo naklonjena. Med drugim je bila lani vpletena v gonjo proti mladostniku Boštjanu Furlanu, ki je ljubljanskemu županu navrgel: “Božiček nam je namignil, da vam letos verjetno ne bo prinesel ničesar, saj ste celo leto lagali in zapravljali premoženje prebivalcev najlepšega mesta na svetu.” Ob tem je Lundrova marca letos v zadevi Gratel Jankovića oprostila obtožbe o prejemanju podkupnine. “Nobena od zaslišanih prič ni potrdila očitkov, da bi Janković pridobitev dovoljenja pogojeval z izplačilom odškodnine,” je dejala. Tožilstvo je sicer za ljubljanskega župana v omenjeni zadevi zahtevalo tri leta zaporne kazni in 50 tisoč evrov denarne kazni.

Sodnica v zadevi Niš se je po oprostilni razsodbi z Jankovićem celo rokovala
Eden najodmevnejših sodnih postopkov zoper Jankovića je bil zagotovo tisti v zadevi Niš, v katerem so ga skupaj s Stanislavom Brodnjakom in Borisom Milevojem bremenili, da so sklepali navidezne posle in tako oškodovali Mercator. Tudi v tem primeru pa je bil ljubljanski oproščen, čeprav je tožilstvo na čelu z Jako Brezigarjem zanj predlagalo leto in pol zaporne kazni. V omenjenem primeru je sodbo podala sodnica Nina Drozdek Draganić. Ta se je, čeprav to ni v navadi, po zaključku procesa z Jankovićem celo rokovala, kar je še potrdilo dvome o neodvisnosti njene odločitve.

Povezave s tožilko Žgajnarjevo
Najbolj pa je z različnimi Jankovićevimi sodnimi primeri zagotovo povezana okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, ki je bila med drugim vpletena v zadeve Gratel, Stožice in Farmacevtka. Najpomembnejšo vlogo je zagotovo odigrala v slednji, saj je zamudila rok za vložitev obtožnice, zaradi česar je prišlo do razvpitega sodnega uničenja policijskih prisluhov, ki so Jankovića bremenili, da naj bi v zameno za redno službo v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana od farmacevtke zahteval spolne usluge. Povezanost Jankovića in Žgajnarjeve pa je, kot kaže, še veliko večja, pri čemer po poročanju spletnega portala Požareport vse sledi vodijo do ljubljanske vile za Bežigradom na Staničevi.

Tam Žgajnarjeva stanuje skupaj s svojim možem Janezom Žgajnarjem, ljubljanskim onkologom, zaposlenim na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Kot je razvidno iz zemljiške knjige, je Žgajnar tudi lastnik dveh stanovanj na omenjenem naslovu. Poleg Žgajnarjevih ima na Staničevi svoje stalno bivališče prijavljen tudi odvetnik Grega Peljhan, partner v ljubljanski odvetniški družbi Rojs, Peljhan in Prelesnik, ki je poročen z Veroniko Peljhan, sestro prej omenjenega Žgajnarja, sicer pa sodnico na Okrajnem sodišču v Ljubljani. Povezanost Jankovića ter odvetniške pisarne Rojs, Peljhan in Prelesnik je očitna, saj gre za hišno odvetniško pisarno Mestne občine Ljubljana.

Rajko Golob/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine