-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

To so milijonske pijavke zaradi njih sindikati želijo padec desne vlade

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Po poročanju osrednjih medijev so se zgodili najbolj množični protesti proti sedanji vladi do sedaj.  Osrednji “junaki borbe proti diktaturi” so bili poleg “nevladnikov” sindikalisti Lidija Jerkič (Zveza svobodnih sindikatov Slovenije-ZSSS), Branimir Štrukelj (Sindikat vzgoje in izobraževanja-SVIZ), Jakob Počivalšek (sindikat Pergam), Peter Majcen (sindikat KS90), Evelin Vesenjak (Sindikat KNSS-Neodvisnost) in Tea Jarc (Sindikati Mladi plus). Skupaj so do sedaj prejeli iz državnega proračuna že več kot 20 milijonov evrov. Nekateri med njimi pa so si naredili prave male poslovne hobotnice. V nadaljevanju izpostavljamo ZSSS ter SVIZ.

Sindikat naj bi bil prostovoljna množična organizacija zaposlenih (to je delavcev in javnih uslužbencev), katere namen je zaščita zaposlenih, zastopanje njihovih interesov in boj za delavske pravice. Cilj sindikatov bi moral biti, omogočiti čim boljše pogoje za svoje zaposlene in se boriti za višje plače. Sedanja vlada je s spremembami davčne zakonodaje in razbremenitvijo plač, šla na roko delavstvu, sploh glede na to, da je davčna stopnja v Sloveniji ena najvišjih v Evropi. A so se nekateri sindikati (ZSSS, SVIZ, Pergam, KS 90, KNSS-Neodvisnost) odločili, da bodo še enkrat odigrali zaščitnika tranzicijskega omrežja v Sloveniji. Le to je vladalo v času samostojnosti večino časa. Tragedija je še toliko hujša, saj je prav dolgoletna vladavina tega omrežja omogočila krajo več milijard evrov davkoplačevalskega denarja. Po oceni strokovnjaka za korupcijo dr. Bojana Dobovška Slovenija zaradi dolgoletnih napak v sistemu upravljanja države izgubi več kot pet milijard evrov. Prav to omrežje branijo sindikalisti, ki so nastopili na t.i. “vseslovenski vstaji.”

Največji sindikat v Sloveniji je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Njihov dolgoletni predsednik je bil Dušan Semolič, tudi kandidat za poslanca v stranki SD. Sedaj je predsednica sindikata Lidija Jerkič. Na spletu so razkrili podatek, da aktualna šefica največjega sindikata v Sloveniji prejema več kot osem tisoč evrov mesečne plače, zraven pa še odlično zasluži s sejninami kot državna svetnica. Po javno dostopnih podatkih je ZSSS prejel od leta 2003  2.382.261,96 evrov.

Foto: Polona Avanzo

Njihovi letni prihodki so se v letih 2016-2019 gibali med več kot milijon osemsto tisoč do več kot dva milijona in pol letnih prihodkov. Zelo zanimivo, kakor se večajo prihodki, tako se izkazuje tudi vedno večji negativni poslovni izid. Tako so v letu 2019 ob 2.567.505 evrov prihodkov izkazali za več kot sedemdeset tisoč evrov minusa. Leto poprej, so ob veliko nižjih letnih prihodkih prikazali 70 tisoč evrov prihodka.

Jerkičeva ima s svojim sindikatom pravo malo poslovno hobotnico
ZSSS je večinski lastnik podjetja Atris, Borza sindikalnega turizma d.o.o. Ljubljana. Manjši lastnik je še Metod Zalar. Poleg tega spadajo med ustanovitelje Socialnega inkubatorja Študentski kampus-socialno podjetje. To so ustanovili leta 2009, svoj delež so 21. septembra prodali Študentski organizaciji v Ljubljani. Zelo majhen lastniški delež (0,33 odstotka) pa imajo še v Delavski hranilnici Slovenije. Še več, v lastniški strukturi omenjene banke najdemo zgoraj vse naštete sindikate in tudi Jamnikovo Modro zavarovalnico. Prav Borut Jamnik pa velja za osrednjega igralca tranzicijskega omrežja, ki še vedno preko svojih nadzornikov nadzira državo premoženje.

Zraven osrednje centrale pa ima Jerkičeva še zveste območne enote Dolenjska, Bela Krajina in Posavje, Spodnje Podravje, Gorenjska, Savinjska, Primorska in Notranjska, Osrednja Slovenija, Podravje in Koroška in Pomurje. V njihovi družini imajo še 22 sindikalnih združenj. Tokrat vam bomo predstavili le lastniške strukture njihovih osrednjih območnih enot. Sindikalno hobotnico preostalih 22 združenj bomo predstavili v enem izmed prihodnjih člankov.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič. (Foto: STA)

Območna enota za Podravje in Koroško ZSSS je iz državnega proračuna do sedaj prejela najmanj 271.051,50 evrovLe ti so dne 11. julija 2017 ustanovili skupaj s Štajersko gospodarsko zbornico podjetje Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA. Do sedaj je to podjetje prejelo že 8.923.008,42 evrov.

Za območno enoto Dolenjska, Bela Krajina in Posavje na spletu ni podatkov, koliko sredstev so prejeli. Za območno enoto Spodnje Podravje je vidno, da so prejeli 46.177,77 evrov. Tudi oni so se šli podjetništvo, saj so bili delni lastniki Sklada dela Spodnje Podravje, ustanova za izvajanje aktivne politike zaposlovanj. Ustanovili so ga leta leta 2007, leta 2019 pa podjetje likvidirali. Iz proračuna je podjetje med letoma 2009 in 2010 prejelo  65.589,26 evrov. Območna enota Gorenjska je do sedaj prejela 89.053,11 evrov. Za ostale območne enote v našem raziskovanju nismo našli podatkov, koliko finančnih sredstev so do sedaj prejeli.

Nadzorni član Jamnikove Modre Zavarovalnice, tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj, prejel že več kot 15 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja!
Eden najbogatejših sindikatov v Sloveniji je Sindikat vzgoje in izobraževanja (SVIZ). Njegov dolgoletni tajnik je Branimir Štrukelj. V slovenski javnosti poznan kot nekdanji zet Milana Kučana je tudi velik podpornik stranke Levica. Sedi pa tudi kot nadzornik v Jamnikovi Modri zavarovalnici. Po javno dostopnih podatkih pa je SVIZ prejel že 15.701.155,01 evrov. Omenjeni sindikat je bil pred leti manjši lastnik celjske Cinkarne (0,13 odstotka),  ki ga je prodal leta 2017. Ostajajo pa med večjimi posameznimi delničarji Delavske hranilnice (10,67 %) in manjši lastniški delež  največjega slovenskega farmacevtskega podjetja Krka (0,14 odstotka).

Branimir Štrukelj in Borut Jamnik. (Foto:STA)

Poleg osrednje centrale imajo še območne odbore Ajdovščina, Bela Krajina, Celje, Idrija, Ilirska Bistrica, Jesenice, Koroška, Kranj, Lenart, Ljubljana in okolica, Nova Gorica, Novo mesto, Obala, Ormož, Podravje, Pomurje, Posavje, Postojna, Radovljica, Slovenska Bistrica, Slovenske konjice, Škofja Loka, Šmarje pri Jelšah, Tolmin, Velenje in Zasavje. Skupaj imajo več kot 40 tisoč članov in predstavljajo eno najmočnejših orodij za boj proti sedanji vladi. Samo v letih 2016-2019 so imeli letne prihodke med tri in tri in pol milijonov evrov.

To se kaže tudi na izkazu čistih poslovnih izidov ob koncu leta. V obdobju med leti 2016-2019 so beležili vsako leto med več kot 700 tisoč do nekaj čez milijon evrov čistega poslovnega izida. Številke, ki se jih ne bi sramoval noben podjetnik v Sloveniji. A ta še tako čedna vsota se skrije pred zneski, ki jih je SVIZ dobil iz državne malhe. Po podatkih Erarja, je za izbrano obdobje od januarja 2016 do decembra 2019 Sviz prejel kar 9.620.323,31 evrov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine