5.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Takole tuji mediji komentirajo slovensko notranjepolitično dogajanje: Odstopi ministrov Golobove vlade očitno vzbujajo pozornost

Piše: Valentina Dimitrijevska (msn.com) 

Slovenska vlada je v zadnjem času doživela val odstopov in razrešitev, zaradi česar so pod drobnogled vzeli nedavne prilagoditve, ki so premierju Robertu Golobu podelile pooblastila za povečanje števila ministrstev.

Kadrovske menjave, pri katerih so sodelovali vsi člani Golobove stranke Svoboda, so vzbudile dvom o nujnosti teh zadnjih sprememb. Sledijo najhujšim poplavam v Sloveniji doslej, ki so avgusta zahtevale šest smrtnih žrtev in povzročile škodo, ocenjeno na skoraj 10 milijard evrov.

Golob je priznal, da bi bilo v času krize učinkoviteje usklajevati prizadevanja manjšega števila resorjev.

“Ko smo lansko poletje sprejemali zakon o vladi, nismo predvidevali vlade, oblikovane za krizne razmere, v katerih smo se zdaj žal znašli. Namesto tega smo bili usmerjeni v izkoriščanje razvojnih potencialov,” je po poročanju RTV Slovenija dejal Golob.

Pomanjkanje sodelovanja med ministrstvi v razširjeni vladi je v svojem odstopu v DZ kritiziral tudi eden ministrov v odstopu.

Razširjena vlada

Golobova vlada je prišla na oblast junija 2022 po porazu konservativne Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše. Vlada ima zdaj 19 ministrstev. Golob je priznal, da bi bilo z manj ministrstvi bolj obvladljiva. Po uspešnem referendumu novembra lani, ki je potrdil nov vladni zakon, so bila ustanovljena tri dodatna ministrstva: ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter ministrstvo za solidarnostno prihodnost.

Golob je dejal, da se trenutno zdi, da vlada, oblikovana za razvojne namene, morda ni najprimernejša struktura v času krize.

“Vendar imamo še vedno dovolj časa, da o tem razmislimo in se po potrebi ustrezno odzovemo.”

Na vprašanje o možnostih združevanja teh ministrstev je dejal, da o tem trenutno ne razmišljajo, a da za izboljšave ni nikoli prepozno.

Zeleno-leva koalicija

Nedavne ministrske menjave Golobove vlade ne ogrožajo, saj ima Svoboda skupaj s koalicijskima partnerjema SD in Levico stabilno večino. Spremembe pa postavljajo vprašanja o koordinaciji med ministrstvi v razširjeni vladi.

Ob prihodu na oblast in zamenjavi Janševe desne vlade se je Golob zavezal, da bo “ljudem dajal upanje za boljšo prihodnost”.

V središču programa Gibanja za svobodo so zeleni preboji in ustvarjanje pogojev za vzdržen ekonomski in socialni model, ki bo odporen na posledice morebitnih finančnih, energetskih, prehrambenih in vojnih kriz.

Za Goloba je bila takojšnja prednostna naloga spopadanje z naraščajočimi cenami hrane in energentov ter priprave na jesen, ko pričakujemo naslednji val COVID-19.

Nova vlada se je prav tako nameravala osredotočiti na zeleni prehod, podnebne spremembe, zdravstvene in socialne reforme ter storitve, ki temeljijo na znanju.

Vse pa se je spremenilo s poplavami, ki so zahtevale več življenj in povzročile več milijard evrov škode.

Poplave v Nazarjah v Savinjski dolini (foto: Gorska reševalna zveza Slovenije)

Pomanjkanje sodelovanja

Nekdanji slovenski minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je izrazil obžalovanje zaradi pomanjkanja sodelovanja med vladnimi resorji po poplavah.

“V odstopni izjavi sem izrazil obžalovanje, da pri oblikovanju zakona za obnovo in razvoj vladni resorji niso tesneje sodelovali, predvsem pri iskanju rešitev za poplavljena območja,” je v DZ dejal Brežan.

»Zato imajo povratne informacije s terena, ki potrjujejo naš napredek, zame veliko težo. Ovrgel bi trditev iz moje odstopne izjave prejšnjo sredo, da občine preko našega ministrstva niso pravočasno prejele sredstev za obnovo. Pomembno je razumeti, da je bilo to tudi prej zunaj njihovega nadzora.«

Golob je 9. oktobra dejal, da bo ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga trenutno po Brežanovem odstopu začasno vodi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, prednostno nalogo namenilo povečanju terenske učinkovitosti in moči.

Golob je še poudaril, da je vlada za popoplavno obnovo v naslednjih treh letih namenila 2,1 milijarde evrov. Poudaril je pomen zagotavljanja učinkovite uporabe teh znatnih sredstev za reševanje izzivov, povezanih s poplavami.

Ob tem je Golob izrazil prepričanje, da bo v prihodnjih mesecih prišlo do boljšega načrtovanja in izvajanja obnov ter boljše koordinacije med ekipami na terenu.

Vlada želi z začasno združitvijo ekip ministrstva za okolje in infrastrukturo povečati učinkovitost birokratskih procesov in črpanja sredstev, predvsem na področju obnove infrastrukture, ki se je doslej soočala z izzivi učinkovitosti.

Odstopi in razrešitve

Zadnja ministrica, ki je zapustila vlado, je bila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki se je soočila s kritikami zaradi stroškov njene nedavne službene poti v New Yorku in zaradi morebitnega navzkrižja interesov v postopku razpisa nevladnih organizacij v vrednosti 10 milijonov evrov. Ajanovič Hovnik je odstopila 6. oktobra, ministrstvo pa začasno vodi finančni minister Klemen Boštjančič.

Odstopila je le nekaj dni po tem, ko se je Golob odločil zamenjati ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko zaradi izgube zaupanja v njuno delovanje. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je bila v začetku meseca predlagana za kandidatko za ministrico za zdravje, potem ko je bil položaj prazen skoraj tri mesece.

Ajanović Hovnikova je bila v zadnjih tednih tarča precejšnje medijske pozornosti, predvsem zaradi podaljšanega potovanja njene delegacije v New York, ki je pritegnilo pozornost zaradi trajanja in stroškov, ki presegajo 33.000 evrov. Medtem ko je Ajanović Hovnik trdila, da ni storila nič slabega, je dejala, da ne želi, da bi ministrstvo ali vlada prevzela odgovornost, da jo branita pred temi očitki.

Odstopljena ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik in premier Robert Golob (foto: STA)

Minister za finance Klemen Boštjančič, ki začasno prevzema vodenje ministrstva za javno upravo, je opozoril, da je na ministrstvu še nekaj nerešenih zadev. Pohvalil pa je prizadevanja Ajanović Hovnikove tako pri pogajanjih s sindikati javnega sektorja glede plač kot pri povečanju učinkovitosti javne uprave.

“Prizadeval si bom za ohranitev dialoga, čeprav bi bilo preuranjeno in nepravično predvidevati konkretne rezultate,” je dejal.

Pogajanja med predstavniki vlade in sindikati javnega sektorja so v teku. Za novo namestnico glavnega pogajalca je bila imenovana državna sekretarka Mojca Ramšak, ki bo nasledila Ajanović Hovnikovo. Odprta so še vprašanja v zvezi s predlogom za odpravo plačnih nesorazmerij in hkratnim prehodom delovnih mest na novo plačno lestvico.

Novi termini

Golob je ob preoblikovanju vladne ekipe dejal, da bo nove ministre izbral hitro.

Na ministrstvu za zdravje bo Valentina Prevolnik Rupel zamenjala Danijela Bešiča Loredana, ki je 7. julija odstopil zaradi nesoglasij z Golobom glede reforme zdravstvenega sistema.

Ima obsežno strokovno znanje o zdravstvenem sistemu, zlasti o finančnih zadevah, in je aktivno sodelovala pri reformnih razpravah na ministrstvu.

Golob je dejal, da je zadovoljen z izbiro Prevolnik Ruplove na čelo zdravstvenega ministrstva in meni, da bo okoljsko ministrstvo z novim vodstvom delovalo bolje.

Premier je dejal, da je trdno prepričan, da bodo v zdravstvu v naslednjih mesecih najbolj pomembne spremembe. Nadaljevala se bodo prizadevanja za sprejem zakonov za digitalizacijo zdravstva in reforme.

Politična poraženca, ki sta postala ministra Marjan Šarec in Alenka Bratušek. (foto: STA)

Če pa bo to vlogo prevzela Prevolnik Rupel, se bo morala lotiti tudi izzivov znotraj ministrstva, med drugim tudi vprašanja pridobivanja ustrezno usposobljenih in izkušenih kadrov.

DZ naj bi podprl tudi razrešitev ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko. Golob trdi, da se minister ni ustrezno odzval na napačno ravnanje Uprave za varno hrano v kriznih situacijah in javnosti ni pravočasno posredoval točnih informacij o neskladnih ali nevarnih živilih.

Šinkova pa odstopu ni bila naklonjena. Resor bo začasno vodil minister za obrambo Marjan Šarec.

Imenovanje novih ministrov naj bi bilo končano najpozneje v naslednjih treh mesecih.

Trenutno ni jasno, ali prihaja več ministrskih sprememb. Na vprašanje, kaj meni o delu ministrov koalicijskih partnerjev, je Golob dejal, da se drži načela, da vsak najprej pomete pred svojim pragom in oceni svoje ministre.

Izjavil je: “Verjamem, da je pomembno, da se vsaka stranka osredotoči na svoje ministre, preden izda sodbo.” Golob je dodal, da če bo katera druga koalicijska stranka ocenila, da je treba oceniti svoje ministre, pričakuje, da ga bodo o tem obvestili. Do zdaj ni prejel nobenih takih povratnih informacij.

Vir: www.msn.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine