10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

(VIDEO) Tako so zdravniki opozarjali Šarčevo vlado na nevarnost epidemije in pomanjkanje zaščitne opreme v domovih za starejše, a jim je Šarec odvrnil, da se bojijo virusa?!

Slovenski zdravnik dr. Igor Muževič je razkril resnico o odgovornosti okužb v domovih za starejše po Sloveniji. “Ok, glede na to, da sem res vpet v delo DSO lahko iz prve roke rečem, da je resnica povsem obratna. Okužbe so prišle v domove zaradi priporočil prejšnje vlade in opreme sploh ni bilo, ko je nova vlada prevzela oblast,” se je odzval Muževič.

Nekateri domovi za starejše oskrbovance so postali hudi epicentri izbruha koronavirusa v Sloveniji. Najhuje je bilo v domovih za starejše v Metliki, Šmarje pri Jelšah in Ljutomeru. Ker je spomin mnogih kratek, čeprav gre za dogodke iz bližnje preteklosti, je prav, da ponovno opozorimo na takratno stanje, saj del politike in medijev vztrajno spreobrača resnico.

Dr. Igor Muževič je v svojih zapisih zapisal, da je bila najhujša napaka nekdanje Šarčeve vlade, da so priporočili zdravnikom, ki so smučali v Italiji in se vračali v Slovenijo, da se lahko lahko brez težav vrnejo nazaj na svoje delovno mesto. Sami tudi niso prepovedali nobenih obiskov v domovih za starejše. “Precej močna priporočila. Precej smrtonosna tudi,” se spominja Muževič.

Muževič pohvalil Janševo vlado, da je takoj po prevzemu oblasti zaprla domove za starejše
V našem mediju smo že večkrat dokazali, da je bila Šarčeva vlada prava polomija v spopadu s koronavirusom. Kljub temu, da se hvalijo v poročanjih medijskega kartela, da so sprožili zaprtje šol, zaprli meje z Italijo in razglasili epidemijo. Pozabijo pa  povedati, da so vse to počeli, ko je bilo jasno, da bo oblast prevzela trenutna vlada. Večino teh ukrepov so izvedli 12. marca 2020, en dan preden je mandat stopila desno-levo sredinska vlada pod vodstvom Janeza Janše.

Razliko med Janševo in Šarčevo vlado je opazil tudi Muževič, ki je sam zelo vpet v delo domov za starejše oskrbovance. Po besedah Muževiča veliko domov za starejše ni upoštevalo navodil bivše Šarčeve vlade, ki je dovolila, da bi se virus prosto sprehajal med nebogljenimi starostniki v domovih.

Muževič s sodelavci že februarja opozarjal vlado Marjana Šarca na nevarnost koronavirusa
Muževič med drugim trdi, da so vsa zgrešena priporočila Šarčeve vlade nehale veljati z nastopom aktualne vlade. “Velika večina DSOjev ni upoštevala priporočil prejšnje vlade in smo zaprli vrata. “ se spominja Muževič. Slovenski zdravnik še dodaja, da ne bi prišlo do toliko smrtonosnih žrtev, če bi ukrepi sedanje vlade veljali že ob začetku marca, ko je smrtonosna epidemija pričela svoj pohod.

Tudi na pomanjkanje zaščitne opreme opozarjali že Šarčevo vlado
Muževič se je v debato glede Šarčeve vlade zapletel zaradi debate s uporabniki družabnih omrežij zaradi respiratorjev, ki bi naj bili po delu slovenske javnosti neprimerni. Med drugim pa je izpostavil, da je na pomanjkanje opreme, skupaj s sodelavci in Zdravniško zbornico Slovenije opozarjal že meseca februarja, a je bilo vladi vseeno. Po besedah Muževiča je Šarec javno povedal,  da se zdravniki bojijo virusa. “Šarec javno povedal, da se zdravniki bojimo virusa, podatki o blagovnih rezervah pa da so skrivnost. To je bil njegov doprinos. Naj zdaj popravi vtis,” je bil kritičen do odnosa nekdanje vlade dr. Igor Muževič.

V SD sokrivi za stanje pomanjkanja opreme
Poleg Šarca se odgovornosti izogibajo in jo prelagajo na druge tudi v stranki SD, ki je bila del nekdanje koalicije. Dne 9. aprila 2020 so pripravili okroglo mizo z naslovom Odnos do starejših je odraz družbe. Solidarnost zdaj. V njem pa gostili murskosoboškega podžupana in direktorja doma starejših Rakičan Zorana Hoblaja, župana Metlike Darka Zevnika, direktorico Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana Lilijana Batič in predsednika Foruma starejših SD Franca Hočevarja. V debati ni manjkalo kritik na trenutno vlado glede težav z epidemijo v posameznih domovih.

A kot je razkril dr. Igor Muževič gre le za prelaganje odgovornosti in pobeg od težav, ki so jih povzročili sami. Socialni demokrati so si poleg nekaterih državnih podjetjih uzurpirali tudi področje socialne politike, saj je veliko direktorjev posameznih domov za starejše in enot za socialno delo v rokah članstva omenjene stranke.

Video si lahko ogledate TUKAJ.

………………

 

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine