10.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

T. i. spontani vstajniki znova »brusijo kose« – nova tarča je tokrat predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Ga bodo nagnali po metodah jogurtne revolucije?

Se spomnite zadnjih tvitov Jasmine Držanić? Slednja je v razpravi v povezavi s 74. obletnico “preboja” partizanov skozi nemški obroč na Menini planini med 2. svetovno vojno tiste, ki se ne strinjajo s poveličevanjem partizanstva, poimenovala kar “vnuki smrdljive drhali”.

 

Tokrat pa se je spravila na predsednika državnega sveta Alojza Kovšco: »Bila opozorjena na tvitanje Alojza Kovšce. Sodeč po tvitih imenovani ne razume, da bi se moral, dokler je na državni funkciji, vzdržati pobalinskih komentarjev. Državljani se na tem mediju lahko zafrkavamo, funkcionarji pa tega luksuza nimajo.« Zveni precej ovaduško, mar ne?

In v čem je problem? Dejstvo je, da je Kovšca zelo aktiven na twitterju in da rad pove kakšno stvar brez dlake na jeziku, vendar spoštljivo. Ker je sam tudi predsednik državnega sveta, je jasno, da imajo njegovi tviti večjo težo, kar zelo jezi mnoge levičarje. Zato že nekaj časa širijo preko tviterja govorice, da Kovšca ni dorasel funkciji, ki jo ima. A sodu je izbilo dno, ko je Kovšca problematiziral financiranje nevladnih organizacij. Zapisal je: »Vloga NVO (nevladnih organizacij, op. P. G.) mi je dobro znana in različni vzroki zakaj jih država financira tudi. Ene delujejo v javnem interesu, druge so podaljšana roka oblasti, ki se skriva pod pretvezo javnega interesa. In vi veste da jaz vem. In jaz to tudi javno povem. Odtod izhaja vaš srd in jeza…« Seveda je takoj sledil izliv jeze, eden od tviterašev mu je napisal: »Ma tak odnos ne pelje nikamor, sploh pa ni vreden enega resnega politika na POMEMBNI politični funkciji. Na tak način iz pozicije moči psovati sodržavljane in davkoplačevalce je nizkotno in pritlehno.«

A očitno ne bo ostalo le pri odzivih na tviterju. Naši viri namreč poročajo, da je aktualni predsednik državnega sveta očitno pri levičarjih presegel vse meje dobrega okusa, med drugim je dal tudi intervju za Demokracijo (najdete ga TUKAJ), državni svet pa je z vetom ponagajal tudi sporni noveli zakona o financiranju šolstva, saj je po izglasovanem vetu v drugem poskusu zakon padel. Zato ne preseneča, da se že vrstijo pozivi k njegovemu odstopu. Ker pa ga je po redni poti težko odstaviti (za kar bi bila potrebna večina v državnem svetu), obstaja tudi možnost, da se znova sproži projekt t. i. spontanih vstaj. Spomnimo: na takšen način so posnemovalci Miloševićeve jogurtne revolucije pred sedmimi leti »sneli« tedanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, gonjo proti njemu pa bo sedaj preiskovala državnozborska preiskovalna komisija – na zahtevo državnega sveta. In če naše informacije držijo, nekateri »vstajniki« že »brusijo kose«, omrežje globoke države pa bi lahko poskrbelo za množične demonstracije pred parlamentarno zgradbo. Za zdaj so to ugibanja, a morebitno nadaljnje »klanje svetih krav« s strani predsednika državnega sveta, ki predstavlja enega redkih glasov razuma na političnih funkcijah, bi lahko prineslo resne težave…

Zadnje novice

Sorodne vsebine