11.6 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Švicarski tednik Weltwoche: Večina kritikov premiera Janše ne zna govoriti slovensko, informacije dobijo kar pri slovenski levici

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Večina kritikov Janše ne zna govoriti slovensko, le redki pa deželo poznajo iz lastnih izkušenj. Informacije dobijo pri slovenski levici. Metoda je znana že od sankcij, ki so bile uvedene pred dvema desetletjema, proti črno-modri vladni koaliciji v Avstriji. Po Wolfgangu Schüsslu, Jaroslavu Kaczynskemu in Viktorju Orbanu je sedaj na vrsti Janez Janša. Vse trije so si upali nasprotovati nareku EU, znali so se braniti in dokazovati svojo nacionalno suverenost – tako je zapisal Karl-Peter Schwarz za švicarski medij Weltwoche, ki očitno, za razliko od mnogih drugih medijev, objavi tudi kakšno bolj objektivno vsebino.

Novinar in zgodovinar Karl-Peter Schwarz je v članku zapisal, da slika, ki jo o slovenskem premierju Janezu Janši rišejo Evropska komisija ter nekatere stranke in mediji, ni nič boljša od slike njegovega madžarskega prijatelja Viktorja Orbana. Takemu človeku naj se ne ponuja prizorišča za njegovo protidemokratsko retoriko in politiko, naj bi opozorila poslanka Evropskega parlamenta Katarina Barley. Nekateri tuji mediji pa so navedli, da gre za desnega populista, oboževalca Donalda Trumpa, za nekoga, ki tepta temeljne vrednote EU in želi prevzeti nadzor nad mediji in tako naprej, v podobnem stilu. “Večina kritikov Janše ne zna govoriti slovensko, le redki pa deželo poznajo iz lastnih izkušenj. Informacije dobijo pri slovenski levici. Metoda je znana že od sankcij, ki so bile uvedene pred dvema desetletjema, proti črno-modri vladni koaliciji v Avstriji. Po Wolfgangu Schüsslu, Jaroslavu Kaczynskemu in Viktorju Orbanu je sedaj na vrsti Janez Janša. Vse trije so si upali nasprotovati nareku EU, znali so se braniti in dokazovati svojo nacionalno suverenost,” je izpostavil novinar.

Novinar Schwarz je v članku nadaljeval s pojasnilom, da je pozornost k Janši  sedaj usmerjena tudi zato, ker Slovenija predseduje Svetu EU. Naracija medijev gre v smer, da politiki tipa Orban vznikajo tudi v drugih državah. Janez Janša je bil ena ključnih oseb demokratičnega preobrata v Jugoslaviji, kar je privedlo do državne samostojnosti. Leta 1988 je bil na vojaškem sodišču kot novinar obsojen na osemnajst mesecev zapora zaradi “veleizdaje” – upal si je namreč razbiti komunistični tabu in kritizirati Jugoslovansko ljudsko armado (JLA). Ogorčenje nad to sodbo se je nadaljevalo v množično gibanje za demokracijo in suverenost – končal se je politični monopol komunistov in Slovenija je postala neodvisna. A med politično elito v resnici ni prišlo do sprememb. Komunisti so se vrnili na oblast pod liberalnimi in socialdemokratskimi nalepkami. Ne samo, da jih niso obsodili za njihove goljufive privatizacije, kaznovani niso bili niti za zločine, do katerih je prišlo pod Titom. Glede tega je tujim bralcem razložil, da je komisija, ki je izvedla sondiranje, registrirala 600 množičnih grobišč žrtev terorja komunističnih partizanov. Na Titovih “poljih za ubijanje” so v Sloveniji izstrelili 100 tisoč strelov, pobiti so bili s krampi in lopatami zakopani v gozdu, kanalih, kraških jamah in rudniških rovih. 14 tisoč žrtev je bilo Slovencev, 20 tisoč nemških vojakov in pripadnikov nemške manjšine. Najdenih je bilo na deset tisoč Hrvatov, med žrtvami pa so bili tudi  Srbi, Črnogorci, Italijani in Madžari.

Novinar je pojasnil tudi družinsko ozadje Janeza Janše, zapisal je, da prihaja iz katoliške kmečke družine. Njegov oče je leta 1945  pobegnil čez gore na Koroško, kjer so ga Britanci internirali in skupaj s tisoči drugimi Slovenci predali Titu. V Kočevskem rogu je množično streljanje preživel z le še tremi tovariši. Dva dneva je ležal med trupli v jami, preden se je uspel iz nje rešiti in pobegniti. Poleg tega pa je pojasnil tudi današnjo situacijo v Sloveniji, sploh na pravosodnem področju – komunistični sodniki in tožilci so namreč tudi po razpadu Jugoslavije in komunizma lahko kariero nadaljevali brez težav.

Tri tedne pred parlamentarnimi volitvami 2014 je Janša je znova pristal v zaporu, je ob tem še spomnil. Sodba je bila naravnost smešna, češ da je v nedoločenem trenutku na nedefiniranem mestu in s pomočjo nedoločene komunikacijske metode sprejel ponudbo plačila podkupnine v neznanem znesku, ki jo je finsko orožarsko podjetje Patria izvedlo za dostavo oklepnih vozil. Kljub pomanjkanju dokazov je bil obsojen na dve leti zapora, rdeče ekipe namreč prevladujejo vse do vrhovnega sodišča. Schwarz je bil do dogajanja kritičen že leta 2014. “Moj prvi vtis je, da se kaj takšnega ne more zgoditi v neki srednjeevropski državi, ampak v banana republiki. Sodni postopek proti Janezu Janši ni bil pošten, obsojen je bil brez dokazov in nato poslan v zapor samo zaradi svoje politične pripadnosti,” je takrat dejal. Ključno težavo je videl v tem, da sodni postopek ni potekal v skladu s pravili pravne države. “Če nimate dokazov, če ne veste, kdo in kdaj je nagrado ponudil, kako je to storil, če je sploh bila ponujena ter drugih podrobnosti, potem le domnevate, da je bila obljuba dana. Tako obsoditi človeka je neresno, prava farsa,” je bil ogorčen. Novinar je v članku še ocenil, da Janševi nasprotniki sedaj upajo na nestabilnost štiristrankarske koalicije, ki morda ne bo preživela šest mesecev trajajoče predsedovanje Svetu EU, in dodal, da bo Komisija EU storila vse, kar je v njeni moči, da bi se tako tudi zgodilo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine