0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Stranke KUL-a niso imele težav, ko je bila SDS brez člana v nadzornem svetu RTV

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Državni zbor je imenoval 13 članov programskega sveta RTV Slovenija in pet novih članov nadzornega sveta. Sklepe je sprejel kljub opozorilom opozicije o njihovi nezakonitosti, zaradi česar so poslanci LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a in NeP sejo zapustili, poročata STA in MMC. “Padla je Bastilja globoke države,” so se na novico odzvali na družabnih omrežjih. Za sklep o imenovanju programskih svetnikov je glasovalo 46 poslancev, proti pa jih je bilo 42. “43 poslancev tega državnega zbora ne bo imelo v nadzornem svetu niti enega nadzornika” je pred časom komentiral vodja poslancev SD Matjaž Han, ki pa je ob tem pozabil, da je bila tudi stranka SDS dolgo časa brez nadzornika. Pripomnil je še, da so vehementno povozili določila zakona – in ponovno pozabil, da so enako ravnali tudi sami.

Za KUL-ovce danes ni bil najbolj prijeten dan. Ne le, da je Državni zbor sprejel novi protikoronski zakon (PKP10), zakon o DDV-ju oziroma o razbremenitvi plač ter zakon o debirokratizaciji, pač pa je tudi izglasoval nove člane programskega in nadzornega sveta RTV. Za osem članov programskega sveta RTV SLO, ki jih DZ sicer imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTV SLO, so imenovali Mitjo ČandraJurija Pavla EmeršičaPetra GregorčičaIvana KrambergerjaŽigo KušarjaKlaro RemecJelko Stergel in Matevža Tomšiča. Člani programskega sveta, ki jih DZ imenuje na predlog političnih strank, so postali Dejan Cesar, ki ga je predlagala poslanska skupina DeSUS-a, Anuša Gaši, ki jo je predlagala poslanska skupina SMC-ja, Vane Gošnik na predlog SNS-a, Jožef Jerovšek na predlog SDS-a in Maja Lapornik na predlog NSi-ja. Sklep je podprlo 45 poslancev, eden pa je bil proti. DZ je na predlog političnih strank potrdil tudi pet članov nadzornega sveta. Člani NS so Tamara Besednjak Valič, ki jo je predlagal SDS, Janez Čadež (NSi), Metka Čobec (SMC), Romana Fišer (DeSUS) in Alenka Vodončnik (SNS). DZ je njihovo imenovanje potrdil s 46 glasovi, proti pa ni bil nihče.

Mandatno-volilna komisija (MVK) je kot kandidate za člane programskega in nadzornega sveta izbrala le kandidate SDS-a, NSi-ja, SMC-ja, DeSUS-a in SNS-a, medtem ko zakon o RTV SLO določa, da mora DZ pri imenovanju v programski svet v največji mogoči meri upoštevati zastopanost strank v DZ-ju, pri imenovanju v nadzorni svet pa to mora upoštevati, so zapisali n MMC-ju in dodali, da so opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev opozarjale, da so sklepi o imenovanju članov programskega in nadzornega sveta nezakoniti. Pozabili pa so omeniti, da je bila stranka SDS precej dolgo brez nadzornika v nadzornem svetu, pa čeprav jo je na volitvah volilo več ljudi kot SD in LMŠ skupaj.

Po vztrajanju opozicije, da se ne bi smelo glasovati,  je podpredsednik DZ-ja Branko Simonovič sejo prekinil in zaprosil za mnenje zakonodajno-pravno službo. Ta je ugotovila, da DZ v skladu z ustavo in poslovnikom DZ-ja o predlaganih sklepih lahko odloča, ker zadeva še ni zaključena – tako je povedala vodja službe Nataša Voršič. Ker se Simonovič za prekinitev seje ni odločil, so poslanci LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a in nepovezani poslanci sejo protestno zapustili.

 

Režimski mediji: Zgodil se je zadnji korak pri prevzemu RTV Slovenija
Pred časom smo že pisali, da je večina mandatno-volilne komisije zavrnila kandidate SD, LMŠ in Levice in njihove zahteve, naj se nadzornike in programske svetnike izbira med predstavniki najbolj uspešnih strank – torej da naj se pri izbiri upošteva moč strank. Ko so imele večino te iste stranke, same tega niso upoštevale. Še več, z glasovanji so iz nadzornega in programskega sveta RTVS izločile kandidate stranke SDS, pa čeprav je bila ta stranka na volitvah na prvem ali vsaj na drugem mestu in se ob tem tudi niso zmenili, da njihova poteza ni v skladu z zakonom. Sedaj ko se je razmerje moči obrnilo, pa so seveda tudi oni obrnili ploščo in od nasprotne strani pričakovali, da bo upoštevala tisto, česar sami v preteklosti pač niso.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine