4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Sta Levica in Luka Mesec napisala najnovejše poročilo Oxfama, ki je bilo objavljeno na dan otvoritve letošnjega Svetovnega gospodarskega forumu v Davosu?

Piše: J. B.

Zvenelo je znano: »ekonomske neenakosti so dosegle nevarne ravni«, »zajeziti je treba revščino« in »bolj je treba obdavčiti bogate«. Ne, to ni poročilo Socialistične internacionale, to je najnovejše poročilo Oxfama, ki je bilo objavljeno ob otvoritvi letošnjega Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu, kjer se zbirajo najbolj vplivni in najbogatejši ljudje na svetu. Zdelo se je, da sta poročilo napisala Luka Mesec in stranka Levica. Besednjak je že tak.

Ob otvoriti letošnjega WEF v Davosu je novo poročilo podala nevladna organizacija Oxfam, ki ni skriva več, da ji je všeč rdeča barva. Tovariši iz Nairobija, kjer imajo sedež, so že vrsto let obsedeni z neenakostjo. Zapriseženi socialisti ob pomoči profesorjev ekonomije vsako leto objavijo izračune in podatke o neenaki razporeditvi svetovnega bogastva. Ni odveč poudarjati, da je vsako poročilo bolj alarmantno in strašljivo od prejšnjega. Letošnje meri, da je treba bogate ljudi preprosto ukiniti, poroča BFM Business.

Milijarderje je treba dolgoročno odpraviti, pravijo v Oxfamu. »Ekonomske neenakosti so dosegle ekstremne in nevarne ravni« in predstavljajo »eksistencialno grožnjo našim družbam, ki hromi našo sposobnost, da zajezimo revščino,« zatrjujejo in opozarjajo, da je s tem ogrožena prihodnost planeta. Za spopadanje z ekonomskimi neenakostmi je nevladna organizacija ocenila, da bi bilo treba število milijarderjev do leta 2030 prepoloviti, nato pa jih dolgoročno povsem »odpraviti«. Cilj Oxfama je, da je treba razporeditev bogastva in število milijarderjev vrniti na raven iz leta 2012.

Za mednarodno organizacijo »vsak milijarder predstavlja neuspeh javne politike«. To »ekstremno bogastvo spodkopava gospodarsko rast, kvari politike in medije, razjeda demokracijo in povečuje polarizacijo,« so prepričani.

Nevladna organizacija tako poziva k večji obdavčitvi milijarderjev, in sicer s super izjemnim davkom na premoženje, zvišanjem davka na dohodek od dela in kapitala za 1 odstotek najbogatejših Zemljanov ter davkom na dividende, še poroča BFMTV.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine