10.2 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Sprehajalca s psom je nad Želimljami napadel medved – to je že tretji medvedji napad na tem območju

Piše: Ana Horvat (Nova24TV.si)

Danes v jutranjih urah je medved napadel sprehajalca s psom. Medved ga je neprijetno presenetil v kraju Vrh nad Želimljami, o dogodku pa so nemudoma obvestili Občino Škofljica, ki obvestilo posredovala Lovski družini Škofljica in ministrstvu za naravne vire in prostor. K sreči napadeni ni huje poškodovan, medved pa se je po dogodku umaknil.

Občina Škofljica je na uradni spletni strani obvestila, da se je zgodil napad medveda na sprehajalca s psom. K sreči sprehajalec ni bil huje poškodovan, medved pa se je po dogodku umaknil. Ob tem so ponovno opozorili, naj občani in ostali obiskovalci uporabljajo utečene sprehajalne poti. Če imajo poleg tudi psa, naj bo ta privezan. Število medvedov v Sloveniji je po ocenah stroke 1100, kar je vsaj 200 preveč, da bi zagotovili optimalno varnost sobivanja med medvedi in ljudmi. Ocena strokovnjakov za premierja Roberta Goloba sprva ni bila dovolj, ko je ta odstrel zamrznil, kasneje pa si je premislil.

Že tretji napad na tem območju
Da je do napada res prišlo, so za medije potrdili tudi iz PU Ljubljana in pojasnili, da je bila poleg sprehajalca s psom prisotna še druga oseba in da je medved moškega poškodoval po nogi, vendar po doslej znanih podatkih njegovo življenje ni ogroženo. To pa ni prvi napad medveda na tistem območju, leta 2020 je medved napadel pohodnika, ki je pri tem utrpel nekaj udarcev in prask, a ni bil huje poškodovan. Dogodek se je zgodil v gozdu, ko je pohodnik stopil na pot in medveda presenetil. Prav tako je leta 2019 v Vrhu nad Želimljami medvedka napadla 80-letno žensko in jo poškodovala.

Človeška življenja ogrožena, medtem ko se premier Golob ne more odločiti, ali bo odstrel zamrznil ali ne
V Sloveniji živi več kot tisoč medvedov, po ocenah strokovnjakov jih je kar 1100. Ker pa je Slovenija majhna država, je ta številka po oceni ministrstva za naravne vire in prostor za naše gozdove previsoka, zato je minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan izdal dovoljenje za odvzem 230 medvedov iz narave. Čeprav je bil ukrep podprt z argumenti stroke in dejstvom, da tolikšno število medvedov resno ogroža človeška življenja, je premier Robert Golob stopil na stran nekaterih nevladnikov, ki odstrelu medvedov nasprotujejo. Golob je sprva ministra pozval k zamrznitvi odstrela, nato pa si je po sestanku z Brežanom premislil. Vladna neodločnost in številna protislovja so bila med drugim tudi razlog za šaljivo pripombo Janeza Janše, ki je na nedavni interpelaciji pripomnil, da so vladne zmedene najave zmedle celo medvede. Enako je pripomnil na Twitterju ob novici, da so tudi na Hrvaškem opazili medveda: Ob zmedenih in protislovnih najavah ministra in PV @vladaRS o odstrelu medvedov se sedaj le-ti očitno selijo na Hrvaško”.

Zavod za gozdove Slovenije opozarja, da do srečanj z medvedi prihaja spomladi, ko medvedi prekinejo zimski počitek, v naravi pa se giblje tudi več ljudi, ali pa poleti in jeseni, ko je v gozdovih veliko nabiralcev gozdnih sadežev, plodov in gob. Pri obiskovanju narave na območju medvedove prisotnosti je treba upoštevati priporočila, s katerimi lahko v veliki meri zagotovimo, da do srečanja z medvedom ne bo prišlo ali pa se bo morebitno srečanje končalo brez slabih posledic za človeka ali medveda. Dodajajo, da so srečanja med človekom in medvedom v naravi redka, saj je medved previdna žival, ki se človeku praviloma izogiba. Ob redkih priložnostih lahko kljub temu pride do srečanja, še posebej kadar medved naše prisotnosti ni zaznal in se umaknil, preden smo ga opazili tudi sami.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine