23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Spomin na Lamberta Ehrlicha, ki je Borisa Kidriča usmiljeno rešil smrti, slednji pa se mu je oddolžil z umorom!

“Spomladi letošnjega leta je dr. Ehrlich padel na povelje voditelja OF Borisa Kidriča v Streliški ulici pred Ljudskim domom, od istega Kidriča, ki ga je Ehrlich rešil smrti,” je pisalo v medvojnem časopisju. Spominjamo se namreč komunističnega umora prof. dr. Lamberta Ehrlicha, ob tem pa je najbolj škandalozno to, da se je skrajno zahrbten zločin zgodil po podpisu Borisa Kidriča, ki ga je Ehrlich leto pred tem rešil iz zapora v Avstriji, kjer so Kidriča zaprli zaradi terorizma. Včeraj, na dan njegove smrti, je potekala spominska slovesnost na Streliški ulici v Ljubljani, od koder so udeleženci odšli na dvorišče Teološke fakultete. Spominjamo se velikega domoljuba in duhovnika, ki so ga skupaj s študentom Viktorjem Rojicem, okrutno pokončali člani partije, po vojni pa še oskrunili njegov grob. Ehrlich, sicer vplivna katoliška osebnost, je bil izredno kritičen do komunistov, ki so si prisvajali dominantno vlogo v boju proti okupatorju ter si prizadeval za povsem samostojno Slovenijo. Še kako dobro se je tudi zavedal, da želijo komunisti po vojni prevzeti oblast. Z mučeniško smrtjo je dovršil svoje plemenito poslanstvo, ki so ga zaznamovali pisateljevanje, znanstveno delo, govorniški nastopi ter aktivno delovanje na pastoralnem področju. Bil je povsod doma, in stremel k trdemu delu, ob vsem tem pa ves čas izžareval veliko življenjsko moč. S svojim strokovnim delom si je pridobil tudi mednarodni ugled. 

 

Na včerajšnji dan je potekala spominska žalna slovesnost, saj smo se spominjali umora prof. dr. Lamberta Ehrlicha. Slovesnost sta organizirali Društvo Združeni ob Lipi sprave in Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani. Obenem smo se 26. maja 2020 spomnili tudi  študenta Viktorja Rojica. Dogodek je sicer potekal ob 17h na kraju umora na Streliški ulici v Ljubljani, od tam pa so se udeleženci podali na dvorišče Teološke fakultete, ki se nahaja na Poljanski cesti 4. Na programu slovesnosti sta bila tudi državna himna in kratek govor prof. dr. Janeza Juhanta ter molitev v spomin na pokojna. Erlich se je sicer rodil 18. septembra 1878, v kraju Žabnice v Kanalski dolini na Koroškem, v času svojega življenja pa je deloval kot profesor etnologije in primerjalnega veroslovja na Teološki fakulteti v Ljubljani. V času delovanja se je odlikoval tudi kot duhovni spremljevalec študentov, in še zlasti kot izredno vplivna osebnost v Katoliški cerkvi. Zaradi svojih družbenih pogledov je bil ves čas trn v peti slovenski komunistični partiji, saj si je ta prisvajala osrednjo vlogo v slovenskem boju proti okupatorju, poroča Katoliška cerkev.

Erlich se je namreč še kako dobro zavedal, da želi partija po vojni prevzeti politično oblast, s čimer se nikakor ni strinjal. Prav zato ga je najeti morilec 26. maja 1942 na Streliški cesti v Ljubljani pred tedanjo Ljudsko kuhinjo tudi ustrelil. Pod streli pa je padel še njegov študent Rojic, ki ga je spremljal, ko sta se vračala od bogoslužja. “Mučeniška smrt je bila kot naravni zaključek njegovega vzvišenega apostolskega poleta” je v Mohorjevem koledarju leta 1945 zapisal urednik dr. Jože Pogačnik, poznejši nadškof Ljubljane. “Vsako stvar, ki je bila važna za Božje kraljestvo na Zemlji, je imel za svojo nalogo in se je je lotil kot pisatelj, znanstvenik, govornik ali samo kot tihi molivec in skrita žrtev. Ehrlich je bil povsod doma in povsod delaven, pri tem pa tako prijetno čil in krepak, da je pomenil živo obrambo božjih resnic in milosti na zemlji.” je še dejal zanj. Ehrlich se sicer odraščal v kleni kmečki družini, ki je posedovala tudi gostilno in pošto. Njegova domačija se sicer nahaja v bližini romarskega kraja Svete Višarje, kamor je tudi Ehrlich kot zavedni Slovenec, v svojih mladih letih pogosto romal.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine