22.8 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Sovjetski zdravstveni sistem razpada, Uroš Slak s POP TV pa ob tem obžaluje nesposobnost Šarčeve vlade, ki so jo sami pomagali skonstruirati?!

Na POP TV kar javno obžalujejo nesposobnost Šarca nad obvladovanjem slovenskega zdravstvenega sistema. A to, da Šarec ne bo sposoben izpeljati reform na področju zdravstva je bilo jasno že pred volitvami, na tem področju ni imel ne vizije, ne programa, to pa so ugotovili tudi na POP TV in njihovem portalu 24ur.com, kot boste lahko prebrali v nadaljevanju.

A tega niso problematizirali, s Šarcem, ki ni bil konkreten glede ničesar, se niso kaj dosti ukvarjali, raje so nagajali tistim, ki so ponujali konkretne rešitve in se spotikali ob specifičnosti, prav eksplicitno pa so svoje gledalce med soočenji strašili pred strankami, ki bi bile po volitvah pripravljene vstopiti v koalicijo s SDS. Tako je jasno, da so prav na POP TV veliko pripomogli h konstrukciji neproduktivne “anti-Janša” koalicije. Pomenljivo je tudi to, da je Šarec na prvo mesto svoje kandidatne liste pred evropskimi volitvami namestil kar njihovo novinarko Jovevo!

“Zdravje je za vsakega od nas največja vrednota, delujoče javno zdravstvo bi prav zato moralo biti največja skrb vladajočih, “Smo pred kolapsom sistema?” smo se v tem studiu spraševali že mnogokrat, pa je politika vsakič znova zanikala katastrofalno stanje slovenskega zdravstva, češ, da ni tako hudo. Vlada Marjana Šarca gre očitno po isti poti, kot Cerarjeva z Milojko Kolar Celarc ….” je nedavno v svoji oddaji na POP TV potožil Uroš Slak.

A to ni nikakršno presenečenje, kot bomo videli v nadaljevanju je bilo to, da bo imela Šarčeva vlada porazno politiko na področju zdravstva jasno že pred njegovim nastopom funkcije, kar pa takrat za POP TV ni bilo problem, raje so nagajali Slovenski demokratski stranki in njenemu predsedniku Janezu Janši. Šli so celo tako daleč, da so svoje gledalce strašili pred strankami, ki bi bile pripravljene vstopiti v koalicijo s SDS tako, da so prvake strank to na soočenjih neposredno in večkrat spraševali.

Že pred volitvami na POP TV ugotovili, da je Šarec lutka starih sil in nima nikakršnih rešitev za zdravstvo, a so ga vseeno podpirali
Šarec je tekom predvolilne kampanje lansko leto na veliko nakladal o racionalizaciji in informatizaciji slovenskega zdravstvenega sistema, pri čemer ni ponudil ene konkretne rešitve, tudi v programu ni bilo moč najti nič vsebinskega, kot so odkrili tudi na 24ur.com, spletnem portalu POP TV. Pri LMŠ so tako zapisali: “Skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu z učinkovitejšo porabo sredstev ter boljšo organizacijo in izrabo obstoječih kapacitet.” Prav tako so na ideološki podlagi po socialistično strašili pred zasebnim sektorjem v zdravstvu: “Prenova javnega zdravstvenega sistema, ki bo zagotavljal stabilno financiranje ter kakovostno in varno zdravstveno oskrbo ter jasna ločitev med javnim in zasebnim.”

SDS in NSi predlagali konkretne ukrepe za izboljšanje slovenskega zdravstvenega sistema
Kot izhaja tudi iz zgoraj priložene infografike, so pri opozicijskih strankah SDS in NSi predstavili konkretne predloge za spremembe slovenskega zdravstvenega sistema, med drugim z vpeljavo konkurenčnosti v slovenski zdravstveni sistem, kar bi pocenilo zdravstvene storitve in jih pohitrilo ter s tem pripomoglo k rešitvi čakalnih vrst, prav tako pa bi se izboljšala kakovost. Različni zgledi v to smer izhajajo tudi iz nekaterih držav z delujočim zdravstvenim sistemom, kot so na Nizozemskem, v Švici, Izraelu ali Belgiji, kjer imajo univerzalno dostopen zdravstveni sistem a je ta zaradi vloge konkurence učinkovitejši in kakovostnejši. Po drugi strani je slovenski zdravstveni sistem po sovjetskem, kjer ima država na področju izvajanja praktično monopolno vlogo centralno plansko voden in njegovega delovanja niti teoretično ni možno izboljšati z informatizacijo ali racionalizacijo. Če bi bilo to možno, bi danes v dobi informacijske družbe preživela marsikatera socialistična država in tam ne bi čakali v vrstah za hrano, kot smo nekoč pri nas in še danes čakamo v vrsti za zdravnika.

Tudi koalicijske stranke niso ponudile vzdržnih rešitev za zdravstveni sistem
“Napovedujemo radikalen program za odpravo čakalnih vrst,” so med drugim zapisali v programu Socialnih demokratov Dejana Židana in nadaljevali: “Vse spremembe pri prenovi zdravstvenega sistema morajo spodbujati krepitev osnovnega zdravstvenega varstva in prizadevanja, da se v okviru sistema javnega zdravstvenega varstva organizirajo vse potrebne storitve.” Pri tem je pomembno poudariti, da oni pod pojmom “javno zdravstvo”, tako kot pri “javnem šolstvu” (kjer leta kršijo odločbo ustavnega sodišča – da je ne bi bilo potrebno uresničiti pa so celo večkrat predlagali SPREMEMBO USTAVE) razumejo izključno državno zdravstvo. Kasneje so prišli tudi na dan z rešitvijo, da bi čakalne vrste skrajšali z injekcijo v višini 150 milijonov evrov iz proračuna v zdravstvo, a kot že opisano v prejšnjem odstavku, je slovenski zdravstveni sistem, kot je zastavljen trenutno, vreča brez dna. To dokazuje tudi primer Velike Britanije, ki ima podoben zdravstveni sistem National Health Service, proračun zanj pa tudi z namenom skrajševanja čakalnih vrst vlada Therese May vsakoletno zviša za 20 milijard funtov, a brez uspeha. Dokler ne bo strukturnih reform, pač tudi izboljšanja zdravstvenega sistema ne bo, a tega pred volitvami na POP TV niso problematizirali.

Namesto tega, da Šarec ni povedal ničesar, so se na POP TV raje spotikali ob “nenatančnost in nepremišljenost” Janše in Tonina
Ne le glede zdravstva, Šarec pred volitvami ni bil konkreten glede ničesar. V normalni državi bi bil takšen kandidat najprej diskreditiran s strani medijev in nato tudi s strani volivcev. A pri POP TV so se zadovoljili s tem, da so po soočenju to le omenili, nadaljevali pa so s spotikanjem ob domnevno “nenatančnost” in “nepremišljenost” kandidatov, kot sta bila Janša in Matej Tonin, ki sta na več kot uro dolgo trajajočih soočenjih glede različnih tematik ves čas ponujala konkretne ukrepe in rešitve za težave, ki pestijo državljane. Pri tem so navajali specifične številke glede migracij, ki za POP TV sploh ne predstavljajo problema, ko to ne koristi njihovim interesom in glede drugih stvari, kot je nagrajevanje javnih uslužbencev, navajali zakonodajne okvire. V članku, katerega naslov vidite spodaj, so se tako več kot dve uri ukvarjali z Janšo, Šarec pa ni omenjen niti v enem odstavku, ker pač ni nič povedal. Če pred volitvami na POP TV toliko pozornosti kot nagajanju Janši namenili stanju zdravstvenega sistema, je veliko možnosti, da bi bilo danes stanje na tem področju že boljše!

Postavitev nepristranske novinarke Joveve iz POP TV na prvo mesto Šarčeve liste za evropske volitve je težko naključje
V zadnjih tednih je kar nekaj pozornosti vzbudila tudi Šarčeva odločitev, da na prvo mesto svoje kandidatne liste za evropski parlament postavi kar Ireno Jovevo, ki je bila javnosti do nedavnega znana kot “nepristranska novinarka” s POP TV. Pri tem jo je z navdušenjem podprlo tudi preostalo osebje te televizije, novinarka notranje politike na POP TV Suzana Perman je Jovevi čestitala za pogum in ji zaželela obilo sreče na nadaljnji poti. “Prepričana sem, da boš zelo uspešna, in vedi, da te bomo slovensko novinarstvo, naša redakcija, posebej pa jaz močno pogrešali. Škoda za novinarstvo, a zmaga za prihodnost slovenske in evropske politike,” je prepričana Permanova. Njen novinarski kolega Anže Božič je odločitev Joveve označil kot pogumno odločitev, ki hkrati predstavlja veliko izgubo za 24ur. “Jaz bom gotovo pogrešal novinarsko zagnanost in nalezljiv smeh na drugi strani redakcijske mize.” Oglasil pa se je tudi nekdanji urednik portala Denis Oštir, ki je prav tako izrazil zadovoljstvo, da se bo v Evropski parlament prebil znan obraz.

POP TV smo prisiljeni financirati vsi naročniki televizije, tudi če tega propagandnega programa ne želimo gledati
Orientiranost te televizije je glede na opisano v nebo vpijoča, a še bolj problematično je, da smo jo zaradi njihovega tržnega deleža med gledalci prisiljeni financirati prav vsi. Že nekaj časa namreč vsi kabelski in IPTV operaterji za vsakega uporabnika direktno Pro Plus nakazujejo 3 evre od naročniškega paketa mesečno, pri čemer uporabniki nimajo možnosti, da bi si izbrali paket s programsko shemo brez POP TV in ostalih propagandnih programov. Pro Plus je namreč od operaterjev izsilil, da so njihovi programi vključeni v osnovne sheme, sicer z operaterji ne bi sodelovali. Da gre resnično za propagandni kanal, kaže tudi dejstvo, da sta bila POP TV in Kanal A oglobljena zaradi kršenja volilne zakonodaje ter izločitve dveh predsedniških kandidatov pred predsedniškimi volitvami leta 2017, dobro pa je znano tudi, da je bila družba Pro Plus praktično vedno v lastništvu podjetij registriranih v davčnih oazah, prav tako pa smo poročali, da zaposleni tam delajo prek s. p., da bi prihranili pri plačilu davkov in socialnih prispevkov, pa čeprav v svojih programih na veliko propagirajo socializem. Država pa pri tem ni storila popolnoma nič, da bi zaščitila potrošnike, premier Šarec se raje ukvarja z odvračanjem podjetij od oglaševanja pri opoziciji naklonjenih medijih!

J. Ž./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine