17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Slovenija v tretjem četrtletju samo še s 3,4-odstotno gospodarsko rastjo! Škodljivo delovanje Golobove vlade se že pozna!

 

Piše: Vida Kocjan

V letošnjem tretjem četrtletju se je gospodarska dejavnost upočasnila. Bruto domači proizvod (BDP) se je povečal le za 3,4 odstotka.

Stanje se poslabšuje. V letošnjem prvem tromesečju je bila letna rast BDP 9,7 odstotka, v drugem tromesečju 8,3 odstotka in zdaj smo na 3,4 odstotka. Skrb zbujajoče je tudi, da je zadnja četrtletna rast že negativna in znaša -1,4 odstotka, kar nas počasi lahko že vodi v recesijo.

Dodana vrednost se pri večini dejavnosti upočasnjuje, nekatere pa so že upadle (kmetijstvo, nepremičninske dejavnosti, javna uprava, izobraževanje, zdravje ljudi in socialno delo).

Domači odhodki se sicer umirjajo, prav tako odhodki za potrošnjo gospodinjstev, v tretjem četrtletju so bili višji le za 2,6 odstotka.

Slovenijo sicer še vedno rešujejo izvozniki. Zabeležen je bil tudi pozitiven prispevek zunanje trgovinske bilance, ki je k rasti BDP prispeval 0,8 odstotne točke. Brez tega bi bila rast BDP le 2,6-odstotna.

Pozitivna je tudi rast v gradbeni dejavnosti. Pri gradnji je opazen pospešek, na letni ravni je rast 10,4-odstotna. Vendar pa je to sezonski vpliv, hkrati pa tudi vpliv investicijskega cikla, ki ga je zagnala prejšnja, Janševa, vlada.

Na rast BDP so sicer vplivali izdatki gospodinjstev, bruto oblikovanje fiksnega kapitala in zunanja trgovina s storitvami.

Podatke je danes objavil Statistični urad RS, škodljivo delovanje Golobove vlade se že pozna!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine