7 C
Ljubljana
torek, 6 decembra, 2022

Slovenija najslabša država v Evropi glede pojavnosti novih primerov okužbe

Piše: Lea Kalc Furlanič

»Covid-19 je naš sovražnik, a z njim se bomo borili kot odprta družba, ker se ga ne bojimo, ker smo močnejši od njega,« je dejal premier Robert Golob. Mar smo res močnejši od tega virusa? Podatki o hitrem naraščanju okužb niso pomirjujoči, še posebej ta, da je Slovenija po številu okužb s covidom-19 prva v Evropi.

Po podatkih NIJZ je bilo na dan 18. 9. 2022 povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh 2045, število potrjenih okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih 1222, povprečje aktivnih primerov pa je 25.766. Največ okuženih je ta čas v osrednjeslovenski regiji. Kot kažejo podatki sledilnika za bolezen covid-19, je Slovenija najslabša država v Evropi glede pojavnosti novih primerov okužbe, priča smo povečanju sedemdnevnega povprečja potrjenih primerov kot tudi primerov v zadnjih dveh tednih. Med najslabšimi sta poleg Slovenije še Grčija in Srbija. Med najboljšimi evropskimi državami pa so Norveška, Kosovo ter Bosna in Hercegovina.

 

V Sloveniji je precepljenost slaba

»Ta čas število na novo potrjenih primerov s covidom-19 narašča, kar je bilo pričakovano glede na vrnitev učencev in dijakov v šole, otrok v vrtce, dlje časa preživimo v zaprtih prostorih,« ocenjuje nekdanja vodja posvetovalne skupine za covid-19 dr. Mateja Logar in dodaja, da je »porast v skladu z modelskimi napovedmi, največji porast pa je v skupini od 5-14 let, kar je dobra novica, saj ti bolezen prebolevajo blago, vendar se prav z njih bolezen širi tudi na starejše, za katere obstaja večja nevarnost hospitalizacije v primeru težkega poteka bolezni.«

Na slabo uvrstitev Slovenije glede pojavnosti okužb vpliva več razlogov. Kot prvega Logarjeva izpostavi slabo precepljenost, ki je pri nas bistveno nižja kot v številnih drugih evropskih državah. »Vemo pa tudi, da v Sloveniji priporočila jemljemo kot nekaj nepotrebnega, zato pri nas žal v sistemu priporočil po izkušnjah, ki jih imamo, stvari zelo slabo funkcionirajo,« pravi Logarjeva, ki je prepričana, da bi morale biti maske obvezne predvsem v zaprtih in javnih prostorih. Kljub temu naj bi bil omikron manj nevaren od prejšnjih različic, je pa ta še vedno zelo nevaren za starejše in že obolele, saj jim lahko poslabša osnovne bolezni.

Logarjeva, sodeč po ugotovitvah, pravi, da covid-19 lahko pusti dolgotrajne posledice: »V telesu pride do neravnovesja našega avtonomnega živčevja, ki se lahko kaže v nerednem srčnem utripu, težko prenašamo dogajanje v okolju, imamo težave s spominom, spanjem.« Dodaja, da jim razloga za to še ni uspelo pojasniti, zato tudi ni zdravil, ki bi zadevo olajšale. Grožnja, da pride do dolgotrajnega covida-19, pa po njenih besedah ogroža prav vsakega ne glede na potek bolezni.

 

Pod Janševo vlado težje okoliščine, a uspešnejši boj

V nedavni oddaji Tema dneva na Nova24TV je Logarjeva izpostavila, da je imela prejšnja vlada manj časa in težje okoliščine, kljub temu pa je bila uspešna pri boju s covidom-19. »Zaradi dinamičnih sprememb je bilo odločanje v preteklih dveh letih iz tedna v teden, odločali smo se v prid celotne družbe glede na podatke,« je še dejala nekdanja vodja svetovalne skupine. In ob tem poudarila, da so kljub vsem očitkom takrat in kljub nepredvidljivim okoliščinam »zagotovili dovolj bolniških postelj, uspelo jim je obdržati odprte tudi šole in ohranili gospodarstvo«. Sistem priporočil (nošenje mask, cepljenje po 60. letu …) po njenih besedah v Sloveniji na žalost ni uspešen, vlada pa je imela tokrat dovolj časa in bistveno mirnejše okoliščine.

»Slovenija je na prvem mestu, imamo namreč najvišjo incidenco okužb s covidom-19 v Evropi, številke odkritih okužb pa presegajo 3000 primerov dnevno. Očitno pa zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana to ne skrbi, saj se bomo po njegovih besedah s covidom-19 borili s ’solidarnostjo’, pri čemer tudi cepljenje ni več prioriteta, saj je cenzura tista, ki ima trenutno največjo pozornost. Cenzura vsake misli in besede, ki bi nasprotovala njihovi odločitvi. Namesto boja proti covidu-19 se je vlada odločila, da se bo borila proti lažnim novicam, pri čemer je treba omeniti, da na dan zdaj umre več ljudi kot v času Janševe vlade, ki so jo označevali za ’morilsko’, hkrati pa nihče ne omenja, kako bodo v primeru porasta okužb zagotovili dovolj postelj in medicinske opreme,« so bili ostri v oddaji Tema dneva.

 

Jim stvari uhajajo iz rok?

Do naraščanja števila okužb s covidom-19 je, kot kaže, kritičen tudi sedanji vodja posvetovalne skupine za spremljanje gibanja novega koronavirusa pri NIJZ dr. Mario Fafangel: »Slovenija je po številu okužb prva v Evropi, kar ni dobra novica. Slovenija je ena tistih držav, ki bo morala prva sprejemati nekatere odločitve,« je na novinarski konferenci minuli petek izpostavil Fafangel, pri katerem je bila opazna živčnost na obrazu. Po njegovi oceni je stanje v bolnišnicah za zdaj še stabilno. »Seveda bo začela tudi situacija v bolnišnicah počasi naraščati. Prevalenca navzočnosti virusa je trenutno v naši državi zelo visoka. Kje smo torej sedaj? Lahko mižimo, lahko se delamo, da omikron ne obstaja, da smo v fazi 0, da ni nobenih priporočil, da ni nobenih ukrepov, in počasi drsimo v fazo 2, za katero je posvetovalna skupina dala svoja priporočila in veliko teh naših 13 ukrepov postaja nujnih, pomeni obveznih. Nismo še tam. Ne moremo pa se delati, da covida ni. Zdaj je še dovolj zgodaj, da gremo lahko z relativno blagimi ukrepi skozi jesen in zimo kolikor toliko nedotaknjeni. Treba je zaščititi najbolj ranljive. Starejše nad 60 let je treba cepiti.« Kot kaže, se je posvetovalna skupina Golobove vlade vendarle začela zavedati, da stvari počasi uhajajo izpod nadzora.

 

Priporočila se v naši državi ne obnesejo

Današnji oblastniki so imeli v času vlade Janeza Janše veliko povedati proti ukrepom za zajezitev virusa, spotikali so se namreč skorajda ob vsak ukrep, čeprav jih je predlagala zdravstvena stroka. Trdili so, kako bo v času njihove vladavine imela glavno besedo stroka, kot kaže, pa očitno predsednik vlade Robert Golob meni, da je on strokovnjak. Spomnimo, kako je prodajal nasvet o boju zoper covid z morjem in s soncem. Še posebej zaradi Golobovih izjav, ki nakazuje »potrčevski« način vodenja države, so ljudje seveda vzeli spopadanje z epidemijo lahkotneje. K temu pa je pripomogla tudi odločitev sodišča, ki je zaščitne ukrepe označilo za nezakonite.

Po poročanju Siola je do vladnega spopada z epidemijo specialist infektologije dr. Federico V. Potočnik kritičen: »Najslabši v Evropi. To so katastrofalne novice. Vsak primer covida-19 ima lahko hude kratko- in dolgoročne posledice za paciente in zdravstvo. Vlada medtem izvaja stresne teste in šteje kokoši, dela kadrovske čistke in kupuje novinarje. To jim gre. Ja, bravo.«

Podobno kritičen je nekdanji direktor NIJZ-ja dr. Milan Krek: »Stanje na področju epidemiologije je takšno, kakršno je vodenje epidemije.« In kakršno je vodenje države, bi lahko še dodali. Že če samo preverimo, kakšne ukrepe nam priporoča posvetovalna skupina – če sploh katere, je odgovor praktično na dlani. Posvetovalna skupina je v začetku septembra sicer nekoliko spremenila priporočila glede cepljenja in nošenja mask. A vse to so samo priporočila, vlada namreč ni sprejela nobenega odloka. »Za priporočila pa vemo, v kakšni meri se v naši državi obnesejo.«

Si bo torej aktualna oblast upala proaktivneje stopiti v boj zoper naraščajoči trend okužb ali ne? Zaveda se namreč, da je ravno z zagovarjanjem t. i. švedskega modela zmagala na volitvah. Glede na to, da nam grozi gospodarska kriza, je jasno, da bo naravnost katastrofalno, če bo na račun neodgovornega vodenja vala novega koronavirusa prišlo še do zapiranja gospodarstva zaradi širjenja okužb med zaposlenimi. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s cepljenjem proti covidu-19. Zanima jo namreč, zakaj je promocija cepljenja kljub izjemnemu naraščanju okužb popolnoma zastala.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine