15.1 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Slovenija med deseterico držav EU, kjer je stanje glede kitajskega virusa najbolj zaskrbljujoče; na pomoč bo priskočila Slovenska vojska

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni opozarja, da se situacija glede širjenja covida-19 slabša po celotni celini. V desetih državah Evropske unije so stanje ocenili kot zelo zaskrbljujoče. Med slednje države se med drugim uvrščata Slovenija in Hrvaška.

Celotna epidemiološka situacija je po njihovih besedah zaznamovana na podlagi visokega in hitro naraščajočega števila primerov okužb in počasi naraščajoče stopnje umrljivosti.  “Predvidevamo, da se bo število okužb, umrlih in sprejemov v bolnišnice in na intenzivne enote v naslednjih dveh tednih povečalo.”

V okviru aktualne ocene tveganja je agencija med države, kjer vlada največja stopnja zaskrbljenosti, uvrstila naslednje države: Belgijo, Bolgarijo, Hrvaško, Češko, Estonijo, Grčijo, Madžarsko, Nizozemsko, Poljsko in Slovenijo. “Države z nižjim deležem cepljenih so še naprej najbolj prizadete,” so sporočili iz agencije.

Nemčija se po poročanju AFP uvršča med več kot ducat drugih držav EU, kjer je bilo stanje ocenjeno kot visoko zaskrbljujoče, v Franciji, na Cipru in na Portugalskem pa je stanje zmerno zaskrbljujoče. Italija, Malta, Španija in Švedska se uvrščajo med države, kjer je zaskrbljenost majhna.

Foto: STA

Pričakuje se, da se bo število primerov okužbe in smrti v naslednjih dveh tednih povečalo za približno 50 odstotkov, je dodal Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni, pri čemer naj bi se  sedemdnevna incidenca na 100 tisoč ljudi povečala na okoli 300, stopnja smrtnosti pa 2,7.

Po podatkih spletnega portala Worldometer se Slovenija s 1650 novimi okužbami dnevno na milijon prebivalcev uvršča na vrh lestvice. Sledita pa ji Hrvaška in Avstrija, poroča STA. Po podatkih ECDC je imela Slovenija v prvem tednu novembra najvišjo 14-dnevno incidenco na 100 tisoč prebivalcev, in sicer 1748. Na drugem mestu je bila Estonija, sledile so Latvija, Litva in Hrvaška. Resnost razmer pa očitno ne odvrne nekaterih, da se ne bi udeleževali protestov in s tem prispevali k ogrožanju javnega zdravja.

Vojska bo podprla delovanje zdravstvenega sistema
Zaradi hitrega porasta števila hospitaliziranih zaradi covida-19 je vlada na petkovi dopisni seji sprejela odločitev, da bo Slovenska vojska s svojimi zdravstvenimi zmogljivostmi podprla delovanje zdravstvenega sistema. Slovenska vojska se bo s svojimi zdravstvenimi zmogljivostmi, s katerimi razpolaga, vključila v zdravstveni sistem in pomagala pri zdravljenju in negi pacientov.

Slovenska vojska bo vzpostavila 4 skupine za pomoč, v vsaki skupini bo do 5 oseb, in sicer: diplomirana medicinska sestra ali zdravstvenik, zdravstveni tehnik, vojaški bolničar ter dva bojna reševalca. Tako strukturo Slovenska vojska lahko zagotavlja na dolgi rok ob pogoju, da so skupine razporejene skupaj po zdravstvenih ustanovah, so sporočili iz ministrstva za obrambo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine