15.4 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Še pomnite, bralke in bralci, afero »dežnik«?

Piše: Gašper Blažič

Zdaj ko na RTVS po zaslugi ugrabljenega ustavnega sodišča spet lahko stoodstotno zavladajo tisti, ki jih je, prosto po Marcelu Štefančiču, »j****o več«, se lahko vsaj za nekaj časa poslovimo od modela javne RTV, ki je v zadnjem času pokazala vsaj nekaj volje za pluralnost. Prihajajo novi časi, ki pa so po svoji vsebini kajpak stari – tisti izpred leta 1990.

No, pa saj se leta 1990, ko smo imeli prve večstrankarske volitve in  plebiscit, v medijskem smislu pravzaprav niti ni veliko spremenilo. Tako kot se je kadrovalo prej, se je kadrovalo tudi v naslednjih letih. Rdeči medijski guruji so ob tem ves čas kazali svojo superiornost nad tistimi, ki jih imajo za razredne sovražnike. Če pa so slednji pokazali zobe, je vedno prišlo do kalimerovskih izpadov, češ, poglejte jih, divjake, kako se obnašajo. Kajti vazali tranzicijske nomenklature presneto dobro vedo, kdaj morajo zaigrati kalimerovščino, kajti to vedno pride ljudem do srca. In ko sedaj berem o tem, kako je sedanja koalicija dobro ozaveščena o pomenu svobode in avtonomije medijev, tako da se bo povsem umaknila iz centrov odločanja, ne morem drugega, kot da se ob tem glasno krohotam. Da, res nas imajo za bedake! Ob tem pa seveda uprizorijo tudi navidezno izredno stanje, tudi s kakšnim izmišljenim incidentom, da bi tudi protestnike, ki so šli pred RTV, razglasili za divjake.

Vendar javnost na takšne poceni finte pač ne pada več. Marsikdo se bo spomnil podobne zarote izpred devetih let, ko je Odbor 2014 organiziral shode pred sodiščem, mainstream mediji pa so protestnike razglasili za nasilneže, ker naj bi bil eden od njih z dežnikom napadel sodnico, ki je izstopala iz sodne zgradbe skozi stranski izhod. No, to kleveto so javno ponavljali kar trije sodniški funkcionarji, med drugim tedanja predsednica sodniškega društva. In zanimivo, tudi tokrat nekateri menda »napadeni« novinarji RTVS omenjajo grožnjo z dežnikom. Glede na to, da so dogajanje snemali z vseh strani – tudi z zgornjega nadstropja sedeža nacionalne televizije – bi posnetek lahko pokazal, kaj se je dogajalo. Afera »dežnik« se torej ponavlja …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine