11.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Se je Jernej Pikalo ustrašil soočenja z Jelko Godec?! V Odmevih na TV Slovenija se je prikazal šele dneve kasneje, z voditeljem Igorjem Bergantom je raje kot o vsebini zakona razpravljal o političnem kupčkanju

Minister za šolstvo Jernej Pikalo vztraja pri svojem protiustavnem zakonu, ki bi zasebnim osnovnim šolam odvzel finančna sredstva za izvajanje predpisanega programa s strani države, čeprav je na omenjeni zakon odložilni veto vložil državni svet. Zakon gre tako ponovno v obravnavo v državni zbor, a tokrat bo za njegovo potrditev potrebna absolutna večina, kar pomeni vsaj 46 glasov. SMC vztraja, da teh glasov ne bodo prispevali, saj je zakon protiustaven, ravno tako pa se Pikalo izogiba soočanjem z opozicijskimi poslanci.

 

Ko je državni zbor prejšnji teden z manj kot polovico poslancev ZA izglasoval predlog Pikalovega zakona, ki bi namesto odpravljanj neustavnosti glede financiranja zasebnih osnovnih šol te še povečal, je šolski minister v zadnjem hipu odpovedal nastop v oddaji Odmevi, kjer bi se moral soočiti s poslanko SDS Jelko Godec.

Kot smo že večkrat poročali, je ustavno sodišče že pred leti odredilo, da se morajo razlike v financiranju zasebnih in javnih osnovnih šol izenačiti, saj to narekuje Ustava RS. V preteklosti je bilo poskrbljeno za 100-odstotno financiranje s strani države določenega šolskega programa tako v javnih kot v zasebnih šolah. To se je pozneje za zasebne šole zmanjšalo na 80 odstotkov, kar je ustavno sodišče označilo za neustavno.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine