21.2 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Salvini: Misija zaključena, kapitanka aretirana, piratska ladja zasežena, najvišja kazen za tujo nevladno organizacijo

Ladja Sea Watch 3 s 40 migranti na krovu je danes na silo vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa. Kapitanko ladje Carolo Rackete so zato italijanske oblasti aretirale in je sedaj v hišnem priporu. Vsi migranti so medtem zapustili ladjo.

Ladja je v sredo brez dovoljenja vplula v italijanske ozemeljske vode. Italijanske oblasti ji nato niso dovolile vplutja v pristanišče. Ponoči pa se je Racketejeva odločila, da bodo kljub temu pristali, čeprav jim je policijski čoln to skušal preprečiti.

Eden od policistov je povedal, da se je policijski čoln postavil pred ladjo, da bi ji preprečil vstop v pristanišče. “Če bi ostali na poti, bi Sea Watch uničil čoln,” je povedal policist, ki je bil na tem čolnu.

Okoli 3. ure je danes policija vstopila na krov ladje, da bi aretirali kapitanko. Ta je ladjo zapustila v spremstvu policistov brez lisic. Nato so jo odpeljali z avtomobilom. Racketejevi, proti kateri so že v četrtek uvedli preiskavo zaradi pomoči pri tihotapljenju ljudi in nespoštovanja navodil italijanske obalne straže, po poročanju italijanskih medijev grozi od treh do deset let zapora. Sedaj je v hišnem priporu, ki ji ga je odredil državni tožilec Agrigenta.

“Misija je zaključena,” pa je na Twitterju zapisal italijanski notranji minister Matteo Salvini. “Kapitanka aretirana, piratska ladja zasežena, najvišja kazen za tujo nevladno organizacijo,” je dodal. Na Facebooku je nato objavil video posnetek, v katerem je dejal, da so “sneli maske” in pokazali, da so kriminalci. “Lepo je reči, da rešujejo življenja, a so skoraj ubili ljudi, ki so opravljali svoje delo,” je dejal.

Italijanski premier Giuseppe Conte pa je ob robu vrha skupine G20 dejal le, da “zakoni obstajajo, če želiš ali ne”.

Ladjo je davi zapustilo še preostalih 40 migrantov, ki so ostali na krovu. Vse skupaj so jih pred obalo Libije pred več kot dvema tednoma rešili 53. 13 so jih evakuirali pred današnjim vplutjem v pristanišče, večinoma zaradi zdravstvenih težav.

V petek so Francija, Nemčija, Portugalska, Luksemburg in Finska izrazili pripravljenost, da sprejmejo migrante z ladje.

Francoski notranji minister Christophe Castaner je danes sporočil, da so pripravljeni sprejeti 10 migrantov. Ob tem je spomnil, da je Francija nedavno v okviru premestitvene sheme EU sprejela 400 migrantov iz Italije.

Nevladni organizaciji Sea-Eye in Proactiva Open Arms sta medtem že poslali dve reševalni ladji v Sredozemsko morje blizu libijske obale. Salvini se je že odzval z besedami, da naj delajo kar hočejo, da pa naj jih nimajo za norce.

Zadnje novice

Sorodne vsebine