0.9 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Saj to ne more biti res! Sindikati nasprotujejo zakonu o dolgotrajni oskrbi – področju, ki je bilo dolga leta zanemarjeno!

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

“To je čisto politično nagajanje. Žal na škodo ljudi, predvsem upokojencev. Vlada RS  je pripravila dober zakon in zagotovila denar. Ogromno težav bo rešenih, več bo oskrbe doma. Res nujno in koristno. Zavržno, da ga tisti, ki so 15 let samo obljubljali in nič naredili, rušijo,” se je odzvala evropska poslanka Romana Tomc – Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije je namreč pozvala poslance, naj ne podprejo predlog zakona o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk).

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije meni, da predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je bil danes v Državnem zboru v prvem branju, ni ustrezen. Poslance so zato včeraj pozvali, naj ga ne podprejo, saj je vsebinsko prazen in spodbuja privatizacijo javnih storitev. Sporno se jim zdi, da predlog ne določa vira za financiranje dolgotrajne oskrbe, “čeprav je jasno, da bodo za vzpostavitev takega sistema potrebna dodatna sredstva, predvidoma v višini od 250 do 300 milijonov evrov,” so zapisali. Po njihovem mnenju bi bilo tako več dela na črno, ker bodo svojci najemali pomoč brez ustreznih kvalifikacij in urejene podlage za delo.

Kot je pri nas v navadi, sindikati torej, namesto da bi se zavzemali za pravice in korist upokojencev ali pa zaposlenih, raje nasprotujejo aktualni vladi, ki ni “njihova”. Četudi bi ta naredila kaj, kar bi sicer moralo biti v njihovem interesu. V poslanskih vrstah so si bili ob današnji prvi obravnavi predloga zakona o dolgotrajni oskrbi enotni, da je sistemska ureditev tega področja nujna. Največ kritik je bilo sicer slišati na račun pomanjkanja finančnih virov, kljub temu pa gre pričakovati, da bo predlog uspešno prestal prvo obravnavo. Večina poslanskih skupin je tudi že napovedala vložitev dopolnil.

Do sedaj se na tem področju ni naredilo nič
Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk) zajema vse, ki zaradi posledic bolezni, poškodb, invalidnosti ali starosti za daljše obdobje ali trajno potrebujejo pomoč pri opravljanju vsakodnevnih opravil. Sistemski zakon zagotavlja vir in način financiranja,” je na Twitterju sporočil poslanec Jure Ferjan. Poslanka SDS Alenka Jeraj je bila v Državnem zboru kritična, da država kljub temu, da so bile zadnjih deset let na oblasti socialne in leve vlade, še nima sistemsko urejene dolgotrajne oskrbe. “V Sloveniji je delna ureditev na področju dolgotrajne oskrbe nepregledna, urejena je v več različnih zakonih in različnih predpisih, obstajajo različne vstopne točke in različni postopki ocenjevanja potreb. Z novim zakonom se bo to poenotilo,” je izpostavila. Tudi poslanka NSi Iva Dimic je opozorila, da Slovenija zamuja z uvedbo sodobnega sistema dolgotrajne oskrbe, zato je nujna vzpostavitev zavarovanja in učinkovite mreže ustanov za dolgotrajno oskrbo. Meni, da je v ta namen treba zagotoviti javna sredstva in jih dopolniti z zasebnimi.

Tudi DeSUS bo podprl predlog
Da je zakonski predlog primeren za nadaljnjo obravnavno, ocenjujejo tudi v SMC – podporo predlogu so danes napovedali v vseh koalicijskih strankah. V vrstah opozicije je bilo seveda nekaj pripomb, poslancu LMŠ Janiju Möderndorferju se zdi predlog nedorečen, nedosleden in nejasen, poslanec SD Soniboj Knežak meni, da predlog zakona ni bil usklajen na Ekonomsko-socialnem svetu. Primožu Siterju iz Levice se najbolj problematičen zdi predlog, da se do vzpostavitve novega prispevka dolgotrajna oskrba financira tudi iz prenesenih sredstev iz pokojninske in zdravstvene blagajne. Po ocenah stranke SAB predlagane rešitve v zakonu niso dovolj dorečene, v DeSUS-u pa so napovedali, da bodo predlog po prvi obravnavi podprli, bodo pa tudi vložili ustrezna dopolnila.

Zakon ni ne koalicijski ne opozicijski, je pa izredno pomemben
“Zakon ni ne koalicijski ne opozicijski, je pa izredno pomemben in ne dopušča prostora za kakršenkoli politični prestiž. Zato je prav, da stopimo skupaj in dosežemo konsenz okoli tako pomembnega vprašanja,” je pozval poslanec Branko Simonovič. Tudi nepovezani poslanci predlogu prvi obravnavi ne bodo nasprotovali, tako kot stranka DeSUS, pa tudi oni pozivajo k čim širši razpravi v okviru poslovniških možnosti DZ. V stranki SNS pa so rezultat dela ministrstva za zdravje ocenili kot odličnega. “Dolgotrajna oskrba se z zakonom ureja na sistemski ravni. Sedaj je področje urejeno v sedmih različnih zakonih, kar pomeni, da povprečni državljan sploh ne more poznati obsega svojih pravic,” je dejal poslanec Jani Ivanuša. Menijo še, da je treba poskrbeti, da starostniki živijo čim dlje v njim ljubem okolju, institucionalno varstvo pa naj bo uporabljeno le v skrajnem primeru.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine