12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Ruski okupator preimenuje ulice po revolucionarjih, marksistih in morilcih

Piše: Domen Mezeg (Nova24TV)

Ruski okupatorji so obsedeni s preimenovanjem ulic na zasedenih ozemljih. Nova imena so med drugim posvečena sovjetskim herojem, revolucionarjem, morilcem in celo marksistom svetovnega slovesa, kot je Rosa Luxemburg.

Ruski okupator zagrizeno spreminjanja imena ulic vsakokrat, ko zasede kakšno mesto. Politolog ruskih korenin Sergej Sumlenny, ki se pri svojem znanstvenem delu osredotoča na vzhodno Evropo, navaja nekaj primerov preimenovanj. Rusi so denimo preimenovali ulico, ki je nosila ime po Pilipu Orliku, avtorju prve ukrajinske ustave. Sedaj se imenuje po Vasiliju Bljuherju, sovjetskem vojskovodji v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Judovska ulica je zdaj ulica Izraila Dagina, v Melitopolu rojenega stalinističnega visokega častnika NKVD in morilca.

Iz ulice Aleksandra Dovženka, ukrajinskega filmskega genija, je nastala ulica Karla Liebknechta, nemškega levičarskega revolucionarja in socialista. Iz ulice Jaroslava Modrega, velikega kneza Kijevske Rusije, pa je nastala ulica Rose Luxemburg. Preimenovanja so se zagotovo razveselili nemški levičarji. Namen je izbrisati vse, kar je ukrajinsko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine