17 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Robert Golob volje ljudi ne bo spoštoval, napovedal je vrnitev odpisanih KUL-ovcev

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Državljanke in državljani so odšli na volitve in izrazili svojo voljo. Očitno pa si Robert Golob, predsednik Gibanja Svoboda, ki je osvojilo največje število mandatov, delovanje nove vlade predstavlja po svoje. Napovedal je namreč, da si želi, da bi v njegovi vladi poleg strank SD Tanje Fajon in Levice Luka Mesca sodelovali tudi tisti, ki so jih državljani poslali iz parlamenta. Gre za zunajparlamentarni stranki LMŠ in SAB. 

Robert Golob je v nedavnem pogovoru za Radio Koper dejal, da prioriteto stranke predstavlja vzpostavitev jedra bodoče koalicije. Kot je napovedal, bodo pogovori stekli z vsemi strankami tako imenovanega KUL-a, ne le s tistimi strankami, ki so uspele preseči parlamentarni prag. Zanj koalicija ne predstavlja le parlamentarnega telesa. “Mislim, da je koalicija bistveno več, pomeni sodelovanje, sodelovanje za dobro naše družbe in sodelovanje ni odvisno samo od tega, koliko poslancev ima kdo, temveč koliko strokovnosti in znanja imajo kadri,” je poudaril Golob in dodal, da so pri stranki odprti za kadre neparlamentarnih strank. Torej za LMŠ in SAB, morda pa celo tudi za Vesno in Dobro državo.

Ker je uspelo Gibanju Svoboda osvojiti 41 mandatov, je mogoče pričakovati, da bo Golob postal naslednji predsednik vlade. Že pred volitvami je Golob napovedal, da bo v primeru zmage zagotovo prevzel vodenje ministrstva za zdravje in ministrstva za finance. Ortoped Danijel Bešič Loredan je ime bodočega kandidata za ministra za zdravje. Ime predsednika Računskega sodišča RS Tomaža Vesela se v neformalnih krogih omenja kot možno ime za kandidata za finančnega ministra, poroča STA.

Medtem ko se podpredsednici Gibanja Svoboda Urški Klakočar Zupančič obeta mesto ministrice za pravosodje, je kar nekaj ugibanja prisotnega na mestu ministrice za zunanje zadeve. Podpredsednico stranke Marto Kos številni vidijo na vrhu ministrstva za zunanje zadeve. “Glede na to, da smo dobili izjemno odgovornost, velika pričakovanja, bomo nujno potrebovali ljudi, ki so pripravljeni trdno garati za Slovenijo. Jaz to sem,” je zatrdila Kosova. V vlogi zunanje ministrice pa nekateri vidijo tudi predsednico stranke SD Tanjo Fajon. Kot pravijo v stranki, bo delitev resorjev stvar koalicijskih pogovorov.

Foto: STA

Golob pravi, da si želi vlado sestaviti čim prej. “Po zadnjih informacijah naj bi se 13. maja najprej sestal parlament in mi bi si želeli, da bi šlo od tam naprej zelo hitro. Zdaj bom malo pretiraval, ampak želel bi si, da vlado dobimo v 34 dneh od formiranja parlamenta, kar pomeni, da bi imeli vlado tam zagotovo do konca junija, to je naš načrt,” je povedal za oddajo Svet na Kanalu A. Golob si želi močnejšo koalicijo, ki ne bo sestavljena le iz dveh strank. Očitno pa mu ne zadostuje le Levica, ampak si želi sodelovanja tudi z zunaj parlamentarnima strankama KUL: LMŠ in SAB.

Golob že dela politične napake
Kot pravi Golob, ni pričakoval tolikšnega števila mandatov, zato bodo sedaj primorani iskati še kako ministrsko ime. “Ampak zato pa računamo še na ostale stranke, tudi na te, ki morda niso prišle v parlament, da nam pomagajo s svojimi strokovnimi kadri,” je še poudaril po poročanju 24ur. Mar na mestu katerega izmed ministrstev vidi celo Alenko BratušekMarka BandellijaMarjana Šarca ali celo Šarčevo desno roko Damirja Črnčeca? To je nedvomno nekakšen udarec za stranke, ki so se za razliko od LMŠ in SAB uspele uvrstile v parlament. Očitno pa novega obraza prav malo ne moti, da s tem tepta voljo državljank in državljanov, ki so strankama LMŠ, še posebej pa SAB, izrazili odločen ne!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine