10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Robert Golob ponovno s pritiski nad novinarsko in uredniško avtonomijo RTVS

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

“V objavah nekaterih slovenskih medijev smo danes lahko zasledili izjavo predsednika stranke Gibanje Svoboda, v kateri trdi, da uredništvo RTV kolaborira s policijskim ministrom,” so na RTVS zapisali v izjavi za javnost in navedbe Roberta Goloba odločno zavrnili. Golob je namreč zavrnil poziv, da bi razkril svojo dohodninsko napoved, ob tem pa je dejal, da gre za osebni podatek in za zlorabo pooblastil policijskega ministra, s katerim kolaborira uredništvo javne RTV na način, da bi prvi prišel do osebnih podatkov političnega konkurenta. Golob tudi sicer z RTV-jem v zadnjem času ni v najboljših odnosih – v njunem sporu je Upravno sodišče ugodilo tožbi Gibanja Svoboda, stranko so zato na soočenjih morali uvrstiti med parlamentarne – čeprav to ni.

“Navedbe, izrečene s strani predsednika Gibanja Svoboda, da »Uredništvo RTV kolaborira s policijskim ministrom«, odločno zavračamo. Predvsem smo ogorčeni nad uporabo izraza »kolaboracija«, saj ima ta v slovenskem jeziku izrazito slabšalni prizvok, še posebej zato, ker se je začel uporabljati predvsem med drugo svetovno vojno, in sicer kot pojem, ki pomeni sodelovanje z okupatorjem. Uporaba takšnih izrazov je za današnji čas povsem neprimerna, žaljiva in razdiralna,” je še zapisano v izjavi za javnost javne RTVS.

Predsednik Gibanja Svoboda in elektro oligarh Robert Golob je sicer zatrdil, da svoje dohodninske napovedi ne bo pokazal iz principa – podobno kot je dejal vrhovni sodnik Branko Masleša, da mu je izpod časti kazati svojo diplomo oziroma pravosodni izpit. Za katerega pravzaprav še danes ne vemo, če je do njega prišel po takrat veljavnih predpisih in če je sploh veljaven v Sloveniji. Nekatere odločbe Vrhovnega sodišča namreč pričajo drugače. Golob glede višine svoje plače in nagrad že tako ves čas zavaja javnost, občasno pa z njim – če uporabimo Golobov besednjak – kolaborira tudi določen medij, ki za boljši vtis pomeša postavki neto in bruto. Poznavalci menijo, da Golob ne bi prišel v parlament, če bi pokazal svojo dohodninsko napoved, saj bi izgubil kredibilnost in s tem tudi vsaj polovico potencialnih volivcev.

Golob ima kar nekaj skrivnosti
Da kaj dosti kredibilnosti Golob že zdaj nima, je pokazal tudi posnetek balkanskih poslov – glede katerih se elektro oligarh zagovarja, da niti niso bili realizirani – tako da tudi do delitve provizij ni moglo priti. Poleg tega pa Gen-i tudi noče razkriti, kako je bilo z nakazili podjetju novinarke Necenzurirano Vesne Vuković. Ker poslov nočejo pojasniti, še vedno ni jasno, koliko denarja natančno je bilo nakazanega, kdaj in v kakšen namen. Siol je pred časom objavil seznam podjetij, ki naj bi Vukovićevi v preteklosti nakazovala denar, vendar pa je do danes navedbo potrdilo le Gorenje. Po poročanju Siola, naj bi iz družbe Gen-i podjetju SEE M. & C nakazali več kot 100 tisoč evrov. Golob tudi še ni podal pojasnil glede zadnjih informacij Planeta, in sicer o tem, da je Golob  zasebni vrtec svoje žene finančno obilno zalival s sredstvi Istrabenza.

Ne glede na bajne prihodke predsednika stranke, pa Gibanje Svoboda in njeni kandidati še naprej zbirajo prostovoljne prispevke. “Podprite Gibanje Svoboda in nam pomagajte spremeniti Slovenijo v prijazno, povezano, v lepšo prihodnost zazrto državo,” imajo zapisano na spletni strani, nekateri kandidati pa so za donacije naprošali tudi prek družabnih omrežij. “Bogat predsednik, pa fehtate. Pa saj tudi v svobodo očitno ne verjamete, ko že grozite z zamenjavami na vseh položajih, pa omejitvami porabe mesa,… Pridejo na vrsto tudi boni, par-nepar Milke Planinc? Aja, saj res, samo za poslanske plače vam gre,” je komentiral uporabnik družabnega omrežja, ki mu Golobovo omejevanje mesa očitno ni po godu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine