6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Smrtonosni pulmonarni ventilatorji Bellavista1000 po mnenju dr. Riharda Knaflja dovolj dobri za Slovenijo?

Kritike zaradi dobave pulmonarnih ventilatorjev, ki naj po mnenju dr. Riharda Knaflja ne bi bili dovolj dobri za slovenske bolnišnice, se spreminjajo v svojevrstno grotesko. V javnost so prišle informacije, da je prav omenjeni strokovnjak sodeloval pri oblikovanju pozitivne ocene za ventilatorje Bellavista1000, ki so jih v ZDA in Kanadi odpoklicali zaradi smrtne nevarnosti za paciente.

Nabava medicinske opreme za potrebe spopada z epidemojo koronavirusa je postala poligon za politične napade na vlado Janeza Janše, ki je nastopila svoj mandat v času zaostrene varnostne in zdravstvene situacije. V času zaprisege nove vlade je Slovenija imela 30 prostih respiratorjev, ki bi jih lahko uporabila za paciente s koronavirusom, pri čemer je grozilo, da bodo slovenske bolnišnice morale sprejemati po več sto pacientov hkrati. Smrtonosni pohod novega virusa, kot smo ga spremljali v Italiji, bi se lahko kaj hitro nadaljeval tudi po Sloveniji. Izpraznjene blagovne rezerve s praktično neobstoječo zalogo zaščitne medicinske opreme so bile dokaz, kako neresno je vlada Marjana Šarca jemala svetovno epidemojo in s kako nesposobno ekipo se je bivši predsednik vlade obdal. Da bi bila situacija še bolj tragična, pa so bile tudi slovenske bolnišnice za spopad z grozečo epidemojo zelo slabo pripravljene. Šele z novo vlade je Slovenija v najkrajšem možnem času nabavila zaščitno opremo in tudi potrebno medicinsko opremo za zdravljenje bolnikov. Razmere na svetovnem tržišču so bile precej kaotične, saj so se cene spreminale iz ure v uro, prav tako ni bilo lahko dostaviti zagotovljenih količin blaga. Tudi veliko večje in bogatejše države, kot je Slovenija, so imele z nabavami namalo težav in so večkrat ostale praznih rok kljub že plačanemu medicinskemu materialu. V tej situaciji je majhni Sloveniji uspelo ne le pravičasno dobaviti vse potrebno za zaščito zdravstvenega osebja in ostalih državljanov, ampak tudi nakupiti potrebno količino pulmonalnih ventilatorjev. Ali so bili ustrezne kakovosti in primerne cene, se verjetno marsikomu v trentkih nepredvidljive krizne situacije ni zdelo toliko pomembno kot samo dejstvo, da so naprave prispele v Slovenijo in bile dane na razpolago bolnišnicam. Reševanje človeških življenj je v takšnih situacijah izjemne zdravstvene nevarnosti prva naloga vsake vlade in državne institucije. Tako je bilo tudi v Sloveniji.

Neupravičene kritike pozabljajo na bitko s časom za človeška življenja 

Vendar pa so očitno nekateri danes ocenili, da je že čas, ko se lahko začne politično spletkarjanje in gonja zoper tiste posameznike, ki so se najbolj angažirali pri nabavah zaščitne opreme in medicinskih aparatur za potrebe zdravljenja obolelih s koronavirusom. Tokrat se oglašajo strokovnjaki za pulmonarne ventilatorje, ki se jim zdi nabavljena oprema “drugorazredna”, pa čeprav bi za “prvorazredno” morali čakati tri mesece. Medicinski elitizem, po katerem bi morali v slovenskih bolnišnicah nabavljati  in uporabljati samo svetovno najdražjo opremo, presega mejo normalnosti. Kot da je Slovenija nekakšna svetovna velesila, ki si lahko celo v času svetovne pandemije neznanega virusa privošči najdražjo in v času pandemije trikrat preplačano zdravstveno opremo.  In kot da se normalni ljudje v takšnih razmerah ne vprašajo najprej, kako čimprej pomagati in rešiti življenje človeka, ne pa, ali naj raje čakajo na najdražjo in najboljšo aparaturo, pa tudi če prispe takrat, ko je za človeka že prepozno. Kajti prav to, kako ljudem pravočasno pomagati, je v času, ko korona virus še vedno v svetu dnevno ogroža na tisoče življenj, najpomembnejši izziv. Na izbiramo namreč med tem, ali bolniku pomagati z dobrim ali malo manj dobrim ventilatorjem, ampak, ali sploh imamo kakršen koli ventilator na razpolago. Pri tem si velja zelo dobro zapomniti grozljive prizore iz nekaterih držav, kjer so zdravniki v razmerah pomanjkanja prostih kapaciete biili postavljeni pred izbiro, komu pomagati in koga prepustiti gotovi smrti, saj za vse bolnike ni bilo dovolj medicinske opreme.

Ventilatorji, ki lahko povzročijo takojšnjo smrt bolnika

Stroka je vsekakor v takšnih razmerah na veliki preiskušnji. Pričakovali bi, da bodo prav medicinski strokovnjaki prvi, ki bodo opozarjali na ustrezno ravnovesje med pričakovanji in realnimi zmogljivostmi. Pa vendar temu ni vedno tako. Prav glede nabave ventilatorejv poteka ostra kritika, češ da nabava ni bila ustrezna. Obenem pa smo pridobili informacijo, da je strokovna skupina, ki se je opredeljevala do medicinskih nabav, pozitivno ocenila ventilatorje Bellavista 1000, ki jih je dobavilo Gorenje. Gre za ventilatorje, ki sta jih ameriški urad za zdravila in kanadski urad za zdravstvo zaradi slabe programske opreme odpoklicala zaradi nevarnosti za bolnike oziroma tehnične napake pri alarmu, ki lahko povzroči takojšnjo smrt pacienta.

 Tako je danes v Sloveniji 50 smrtno nevanrih vantilatorjev Bellavista 1000 , ki jih je Zavod za blagovne rezerve nabavil na osnovi pozitivne ocene strokovna komisija strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe za zaščitno opremo. Njen član pa je tudi glavni kritik vladnih nabav medicinske opreme, dr. Rihard Knafelj, zdravnik iz UKC, sicer pa blizu stranke LMŠ. Njegovo protivladno nastopanje je v luči dejstva, da je blizu opozicijski LMŠ, še nekako razumljivo, nekoliko manj pa to, da ga TV Slovenija prikazuje kot neodvisnega strokovnjaka brez navedbe njegove strankarske opredeljenosti. Tudi njegove objave na Facebooku, iz katerih je moč razbrati, da kristjane zdravi Jezus in da naj zato ne bi potrebovali medicinske pomoči, ne delajo ravno časti zdravniškemu cehu. Vendar pa je izmed vseh Knafljevih ravnanj najbolj problematično prav to, da s svojim pozitivnim mnenjem omogočil nabavo ventilatorjev, ki lahko povzročijo smrt bolnikov. Nastopati kot kritik nabavljene medicinske opreme in jo označevati za neprimerno, obenem pa sodelovati pri postopkih, ki so pripeljali v slovenske bolnišnicie smrtonosne ventilatorje, je nehigienično, nestrokovno in najman kar lahko rečemo tudi neetično.

………………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine