17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Razočarani Slovenci nad RTV Slovenija: “Zakaj je namesto kolesarske dirke, kjer je Roglič v ospredju, prenos partizanskega zbora??

Cela Slovenija je izjemno ponosna na kolesarskega junaka Primoža Rogliča, ki je postal prvi Slovenec z zmago na eni od treh največjih kolesarskih dirk na svetu. Rogličev uspeh je s tretjim mestom v skupnem seštevku dopolnil tudi mladi Tadej Pogačar. Čeprav je veselje veliko in je to pomemben dan za slovenski šport, pa je žalostno, da kolesarske dirke, kjer sta bili glavni zvezdi slovenska vrhunska športnika, ni mogel gledat vsak, saj je ni predvajala slovenska nacionalna televizija, ampak smo jo morali spremljati na tujih športnih kanalih.

RTV Slovenija, kot smo že pisali, napoveduje nove podražitve RTV-prispevka, tudi za kar 3,6-krat, in medtem ko skuša izvleči denar iz davkoplačevalcev, ne uredi prenosa kolesarske dirke, pomembne za Slovenijo.

Na spletu se je zvrstilo veliko kritik jeznih Slovencev, zakaj morajo plačevati tako visok RTV-prispevek, ne dobijo pa tega, kar pričakujejo. “Drugega kot kasirat’ naročnine in snemat’ stvari, ki jih niče ne gleda, tako niste sposobni.” “Zakaj je namesto kolesarske dirke, kjer sta naša v ospredju, prenos partizanskega zbora?” Sta le dva izmed razočaranih komentarjev.

Na RTV Slovenija smo naslovili vprašanje, zakaj prenosa kolesarske dirke ni bilo, njihov odgovor pa se glasi:
“Zaradi izjemnih predstav Primoža Rogliča na preteklih kolesarskih dirkah bi si seveda tudi na Televiziji Slovenija želeli prenašati etape Dirke po Španiji (Vuelta), vendar to, žal, ni bilo izvedljivo. Lastnik televizijskih pravic za Dirko po Španiji za Slovenijo si je te namreč zagotovil že pred leti z večletno pogodbo. Kljub našim ponudbam televizijskih pravic za letošnjo dirko ni bil pripravljen prodati. Podoben interes so imele tudi nekatere tuje televizije, ki so želele odkupiti pravice za prenose v svojih državah, a so dobile enak odgovor. TV pravice za športne dogodke so namreč postale ‘velik posel’, njihove cene so se od leta 2012 skoraj podvojile, prispevek za RTV Slovenija pa ostaja ves ta čas nespremenjen. Zato so, tako kot naša, številne nacionalne televizije ostale brez možnosti konkuriranja pri nakupu pravic, saj enostavno ne morejo dohajati tekmecev, predvsem mednarodnih podjetij, ki operirajo z bistveno večjimi sredstvi za nakup programa kot javni medijski servisi.“

Lana Božič/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine