25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Razkrivamo: Kako sta Dejan Židan in Marko Bandelli delala promocijo za Vinakras, nekdanji šef SD je v dar prejel ključ za unikaten vinski trezor

Razkrivamo, kako se je nekdanji minister za kmetijstvo in predsednik stranke Socialnih demokratov mag. Dejan Židan udeležil promocijskega dogodka otvoritve prve vinske banke na Krasu. Dogodek datira v 5. januar 2018. “Otvoritve se je kot častni gost udeležil tudi minister za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, ki je v dar prejel vinski sef,” so zapisali na spletni strani podjetja Vinakras. Zanimivo, iz tega takrat niso delali nobenih afer v medijih, ki so blizu stranki Socialnih demokratov. Dnevnik, Večer, Delo, Mladina, RTV Slovenija in POP TV pa se v teh dneh na veliko ukvarjajo z obiskom Aleksandre Pivec.

 

V nadaljevanju članka na spletni strani Vinakras je zapisano, da so se poleg Dejana Židana dogodka udeležili takratni komenski župan in sedanji poslanec Stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli, takratni župan Sežane Davorin Terčon, sedanja županja Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek, nekdanji župan Repentabora Marko Pisani, Židanova državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu mag. Tanja Strniša, predsednik Kmečke zveze Franc Fabec, direktor tiskarne Etiketa Primož Kralj, predstavniki sežanskega Komunalnega stanovanjskega podjetja ter mnogi drugi, je zapisano na strani Vinakras.

Poleg Dejana Židana so dobili ključe sefa tudi Marko Bandelli, Davorin Terčon, predstavniki Komunalnega stanovanjskega podjetja in direktor Etikete Primož Kralj. “Investicija v vinsko banko je naložba v našo dediščino; v teran, do katerega tudi sami čutimo pripadnost in ga moramo na ta način ohranjati,” se je ob tej priložnosti zahvalil Kralj.

Poslanec stranke SAB Marko Bandelli se je sicer na socialnem omrežju Twitter na naše pisanje nemudoma odzval in zanikal, da bi karkoli dobil v dar. “Občina je zakupina 1 sef za 10 let, plačujejo letno, da lahko zbirajo vina donatorjev in ob priliki častijo,” je zapisal Bandelli. Na naše pojasnilo, da na spletni strani Vinakras piše, da je Židan ključ dobil v dar in da ga je prejel tudi Bandelli, pa je slednji v drugem tvitu še dodatno pojasnil, da občina letno plačuje 5o evrov, da lahko hrani vina, ki jih med letom dobi za darilo od vinarjev.

Vinski ključi odpirajo 33 sefov z optimalnimi pogoji za ustrezno zorenje vina
V vinski banki je 33 sefov. Namenjeni so posameznikom, podjetjem, občinam in preostalim vinskim ljubiteljem, v katerih hranijo izbrane steklenice vin. “Zamisel o vinski banki je nastala ob željah strank in obiskovalcev, ki so nas zadnja leta spraševali o možnostih hranjenja izbranih vin v naši kleti. V obsegu prenov, ki smo jih izvedl,i smo tako želje mnogih udejanili,” je pojasnil direktor Vinakras Sežana, g. Marjan Colja.

Izbrani sefi imajo optimalne pogoje za ustrezno zorenje in donegovanje žlahtnih kapljic. Temperatura in vlaga sta namreč konstantni, vino tudi ni izpostavljeno dnevni svetlobi. Vsak sef je opremljen s svojo edinstveno ključavnico in unikatno kodo dostopa. Strankam je dodatno omogočena možnost označitve sefa z dodatnim napisom.

Željnim večje diskretnosti pa je zagotovljena popolna anonimnost lastništva sefa. Novi pridobitvi kleti so z izbranimi gosti nazdravili z arhivskim vinom Teranton iz leta 1980. Gre za eno prvih steklenic tovrstnega vina, ki so bile v kleti proizvedene. Idealni pogoji hranjenja in skrbnost enologov so pripomogli, da se je vino lepo ohranilo, so zapisali na Vinakrasu dne 5. januarja 2018.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine