2.9 C
Ljubljana
četrtek, 8 decembra, 2022

Prvih 100 dni nove vlade več kot polovica vprašanih v anketi Dela ocenila negativno, a RTVS in PopTV o tem sploh nista poročali

 

Piše: L. K. F., STA, Tanja Brkić (Nova 24TV)

Delo nove vlade je po prvih 100 dneh negativno ocenila več kot polovica vprašanih, kažejo rezultati zadnje septembrske ankete, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana. Glede na to, da so vse dosedanje ankete o “uspešnosti” vlade izpostavili tudi RTV Slovenija in Pop TV, pa o tej tokrat ne duha ne sluha.

Krivulja ocen izvršne veje oblasti se je spet obrnila nekoliko navzdol. Delo vlade kot negativno ali zelo negativno ocenjuje 56,5 odstotka vprašanih, kar je 3,2 odstotne točke več kot v prejšnji anketi. Kot pozitivno ali zelo pozitivno je delo vlade ocenilo 26,1 odstotka vprašanih, kar je podobno kot pred enim mesecem.

Delo državnega zbora je kot pozitivno ali zelo pozitivno ocenilo 20,9 odstotka vprašanih, kot negativno ali zelo negativno pa jih ocenjuje 49,7 odstotka anketirancev.

Srednja ocena dela vlade trenutno znaša 2,42, kar je malenkost slabše od avgustovske 2,45. Srednja ocena dela DZ trenutno znaša 2,47, avgusta pa je znašala 2,44.

Anketo je za Delo izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana med 5. in 8. septembrom, sodelovalo pa je 723 anketirancev.

Neverjetno, o tem pa RTVS in POP TV nista poročali

Ampak res neverjetno, kako so to novico pospremili javna @RTV_Slovenija in @24UR: niti besedice o tej anketi,” je na Twitterju zapisal poslanec SDS Andrej Hoivik, ki opazil, da o neuspešnosti vlade po mnenju ljudstva niti osrednji mediji niti javna televizija niso poročali. V istem obdobju v času vlade Janeza Janše je vlado negativno ocenilo 46 odstotkov vprašanih, medtem ko je vlado Roberta Goloba tokrat negativno ocenila več kot polovica vprašanih. Toliko o nepristranskosti osrednjih medijev.

Medtem ko vlada proslavlja svoje uspehe v prvih 100 dneh, odkar je na oblasti, se volivci očitno s tem ne strinjajo. Barometer, ki ga je Mediana za Delo med vprašanimi opravila med 5. in 9. septembrom, kaže, da je takih več kot polovica. Krivulja navdušenosti se je po poročanju Dela od avgusta obrnila nekoliko navzdol. Kot pozitivno ali zelo pozitivno njeno delo vidi dobra četrtina (26,1 odstotka) od 723 vprašanih polnoletnih prebivalcev, ki predstavljajo reprezentativen vzorec za Slovenijo. To je podoben delež kot pred enim mesecem (25,9 odstotka), je pa za skoraj pet odstotnih točk manj vprašanih (14,7 odstotka septembra, 19,9 odstotka avgusta), ki delo vlade ocenjujejo kot srednje dobro. Hkrati je za tri odstotne točke več tistih, ki se jim zdi delo vlade negativno ali zelo negativno (56,5 odstotka septembra, 53,3 avgusta).

O tej anketi naj bi po besedah poslanca Hoivika poročale le Slovenske novice, medtem ko sta RTV Slovenija in POP TV o tem molčala. Ali je to ta nepristranskost, o kateri stalno govorijo, ne vemo, je pa dejstvo, da očitno o negativnih novicah o vladi ne želijo poročati. So pa poročali o rezultatih ankete v enakem obdobju v času Janševe vlade, ko je 46 odstotkov negativno ocenilo takratno vlado, kar je za 10 odstotkov manj negativnih mnenj kot danes.

 

Začuden nad nepristranskim je bil med drugim tudi sam Hoivik, ki je ob zapisu dodal še videoposnetek Roberta Goloba, kjer je poudaril, da je “spoštljivost temelj in ključni dosežek teh 100 dni, čigar uspehe dokazujejo prav javnomnenjske raziskave. In prav ima, javnost je s svojim mnenjem zares pokazala, kako dejansko neuspešni so bili. Hoivik je ob tem šaljivo dodal, da je bila več kot očitno po rezultatih ankete “po besedah aktualnega premierja vlada Janeza Janše bolj spoštljiva”, zato tudi boljši rezultat vlade Janeza Janše.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine