22.5 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Programski svetnik RTVS Ivan Štuhec brez dlake na jeziku: Četrtina zaposlenih na RTV Slovenija “nič ne dela, saj kvečjemu prelagajo stole ali pa stole grejejo!”

Odkar so pripadniki leve politične opcije v Sloveniji ugotovili, da se pripravlja nova medijska zakonodaja, so se takoj postavili na trepalnice. RTV je naš in ga ne damo, se je slišalo iz ust protestnikov in politikov.  A resničnost je, da je stanje na RTV tako slabo, da niti trenutni popravki ne bodo zagotovili pluralnosti javnega servisa. Po besedah RTV programskega svetnika Ivana Janeza Štuhca se na RTV pojavljata dva temeljna problema, prvi je nepristransko poročanje, drugi pa zaposlovanje po vezah in poznanstvih. Slednje pa naj bi bilo temelj za neučinkovitost delovanja javne televizije.

 

V zadnjem času so se samooklicani branitelji medijske svobode v Sloveniji skoraj postavili na trepalnice, zaradi minimalnih zakonskih posegov v financiranje javnega RTV. A kot pojasnjuje programski svetnik RTV Ivan Janez Štuhec je potrebno najprej uravnotežiti slovenski medijski prostor. Najprej je potrebno reči, da slovenski medijski prostor ni pluralen, zato je vsaka sprememba v smeri večje pluralnosti in demokratičnosti dobrodošla. Problem RTV ostaja, da ne opravlja vloge nacionalnega javnega in pluralnega medija ter je izrazito pristranska. Na to že pokažejo hvalospevi Marjanu Šarcu, ko je bi še komedijant in naprimer relavitiziranje zadnjega uspeha predsednika vlade Janeza Janše v Bruslju.

Poleg tega je seveda problem nacionalne televizije danes v tem, da je v zadnjem obdobju izrazito šla v enostransko politično orientacijo, če rečemo recimo levo orientacijo. Tisti, ki danes vpijejo po ljubljanskih ulicah, da zahtevajo, da je RTV javna televizija si morajo najprej odgovoriti na vprašanje, kaj pa je javno.

Javno je, da se v takem mediju prepozna velika večina državljanov in da se v njem prepoznajo vse politične opcije. Da se z vsemi političnimi opcijami ravna enako, pod enakimi kriteriji, enakimi merili in tudi z enako kritičnostjo. Ne pa da se ene privilegira, druge pa se skuša pokazati v najbolj negativni luči. Na RTV je preprosto zaposlenih preveč ljudi, za količino programa, ki ga ponujajo javnosti. Štuhec trdi, da je po njegovih zanesljivih informacijah vsaj četrtina zaposlenih tam zato, da imajo službo, delajo pa popolnoma nič.

Več TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine