6.4 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

“Profesionalna” nacionalna TV in “izobraženi” ministri: Voditeljica Pesek ne loči med zunanjim in javnim dolgom, minister Bertoncelj pa ne med milijoni in milijardami?!

Ni se še polegel prah po nastopu poslanke LMŠ, v katerem je govorila kar o 1962 milijard evrov težkem državnem proračunu, že je vlada postregla z novim lapsusom. V petek zvečer je namreč na temo proračuna v Odmevih gostoval minister za finance Andrej Bertoncelj. Zataknilo se je že pri vprašanju voditeljice Rosvite Pesek, ki je spraševala o zunanjem dolgu, minister pa se je v odgovoru pohvalil, kako smo javni dolg zmanjšali na pičlih 32 milijonov evrov. Le upamo lahko, da se je zmotil in v resnici loči med milijoni in milijardami, javni dolg namreč znaša 32,2 milijarde evrov oziroma kar 70,4 odstotka BDP!

V petek zvečer je na temo proračuna v Odmevih na TV Slovenija gostoval minister za finance Andrej Bertoncelj in voditeljica Rosvita Pesek ga je med drugim vprašala tudi: “Bomo kaj zmanjšali naš zunanji dolg, ki je še vedno okrog 30 milijard?” No, že pri vprašanju ministru je po vsej verjetnosti prišlo do napake, bruto zunanji dolg je namreč po podatkih Banke Slovenije konec leta 2018 znašal malo nad 42 milijard evrov, vključuje pa tako dolg države, kot tudi gospodarskih družb in posameznikov tujim upnikom. No, voditeljica je tukaj po vsej verjetnosti mislila na javni dolg, ki po podatkih Statističnega urada znaša 32,2 milijarde evrov oz. kar 70,4 odstotkov bruto domačega proizvoda. Javni dolg seveda ni samo do tujih upnikov, država se namreč lahko zadolžuje tako doma kot v tujini.

Finančni minister Bertoncelj ne ve, kaj so milijoni in kaj milijarde?!
Tudi minister je v odgovoru ni govoril o zunanjem dolgu, pač pa o javnem dolgu: “V okviru evrskih držav, 19 nas je, je Slovenija najuspešnejša po zmanjševanju javnega dolga. Merjeno v relativnem deležu na BDP in mi bomo v dveh letih dosegli v Evropi definirane maastrichtske kriterije in bo javni dolg padel pod 60 odstotkov BDP.”

Naravnost šokiral pa je s sledečo izjavo, v kateri govori o milijonih in ne o milijardah: “Naj še omenim, da smo v preteklem letu zmanjšali javni dolg tudi v absolutnih številkah, na račun privatizacije, ampak se giblje na nivoju okrog 32 milijonov.” Le upamo lahko, da gre za pomoto in finančni minister sicer ve kaj so milijoni in kaj milijarde, ter da se zaveda, da višina javnega dolga še vedno močno obremenjuje slovenske davkoplačevalce.

Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik ta teden “naklepala” kar 1926 milijard evrov težak proračun!
Še vedno se sicer ni polegel prah po sramotnem nastopu poslanke LMŠ Lidije Divjak Mirnik v Državnem zboru. Slovenski državljani smo ob njenem nastopu med drugim lahko slišali, da v promet vlagamo 827 milijard evrov, kmetijstvo 467 milijard evrov, okolje 400 milijard evrov in v kulturo 223 milijard evrov. Seveda bi poslanka morala namesto bajnih milijard izpustiti nekaj ničel in govoriti o milijonih, kar dokazuje, da ni ravno vedela, o čem govori. Njeno nerodnost so opazili tudi poslanski kolegi. “O katerem proračunu govori poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik? O slovenskem ali ameriškem? Še njeni kolegi so v zadregi,” so zanimiv besedni lapsus opazili v največji parlamentarni stranki Slovenski demokratski stranki.

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Ste jo videli?

Sorodne vsebine