23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Primer družbe Star Solar ali vprašljiva morala političnega projekta Roberta Goloba

Piše: Kavarna Hayek

So podjetja in neto davkoplačevalci, ki morajo spoštovati pravila finančne transparentnosti in plačevati visoke davke, drugače se znajdejo na udaru organov pregona in tvegajo medijski linč. In obstajajo ljudje, kot je premier Robert Golob, ki se sami odločijo, ali bodo pravila igre upoštevali ali ne, pri tem pa se jim ni treba bati medijskega pogroma.

Kljub drugačnim napovedim se je Golob žal izkazal za človeka, ki mu razen za lastne interese ni mar za ničesar drugega. V poldrugem letu vladanja to potrjuje nešteto primerov, pri tem je zelo prilagodljiv in pragmatičen. Splošna strategija njegovih svetovalcev je kupovanje medijske (in s tem javne) podpore pri vprašanjih, ki so pomembna za državljane (zdravstvo, socialna pravičnost in podobno), a nimajo blagodejnega vpliva na poslovne in materialne interese premierja. Potem so tu še vprašanja (energetika v povezavi s sončno energijo), ki so za Goloba osebno res pomembna. Pri teh zadevah je njegovo delovanje kot šefa izvršne veje oblasti zavito v meglo, medijski svetovalci naredijo vse, da sporne stvari ostanejo prikrite.

To je skrito v ozadju, ob neverjetni naklonjenosti novinarjev in urednikov medijskega mainstreama se mu ni treba bati, da bi se kdo zakopal v njegove finančne skrivnosti. Tako še vedno ni jasno, ali mu je bila v Romuniji kot takratnemu šefu družbe Gen-I res ukradena identiteta ali ne. Kljub nekaterim jasnim indicem, da se je lagal in zavajal javnost, je bila zadeva pometena pod preprogo. Enako je z njegovim premoženjem in poslovanjem – to so zadeve, v katere se mediji ne vtikajo, dokler bolj po naključju kot ne, kaj vendarle ne pride v javnost. Kot je primer njegovega lastništva v družbi Star Solar.

Bilo bi seveda krivično, ko bi od (tudi najbolj izpostavljenih) politikov zahtevali, da se ob nastopu funkcije odpovedo lastništvo v podjetju ali več podjetjih. To bi bilo skregano tako z osebno kot ekonomsko svobodo. Težava nastane, ko podjetje politika, še posebej člana vladajoče koalicije v izvršni veji oblasti (ki po definiciji upravlja premoženje države), posluje z državo. Na načelni ravni to pomeni, da posluje s samim sabo. Pri tem so njegovi nameni lahko povsem pošteni, lahko izpolnjuje najstrožje pogoje poslovanja in se prijavlja na javne razpise, a kljub temu ostaja sum konflikta interesov.

Tak politik bi se pač moral zavedati, da v trenutku, ko je nastopil funkcijo (v tem primeru predsednika vlade), ima javnost pravico izvedeti za vsak cent ne samo njegovega premoženja, ampak tudi premoženja in poslovanja njegovih družinskih članov. Odpraviti je treba vsak najmanjši dvom, v čigavo korist dela ministrski predsednik. To je cena, ki jo mora plačati, ko opravlja javno funkcijo. Pa pravica do zasebnosti gor ali dol. Zato bi morala imeti Komisija za preprečevanje (KPK) lahko delo, ko bo obravnavala najnovejši primer Roberta Goloba – njegovo podjetje dokazano posluje z državo. Pri tem so razlogi, zakaj je postal lastnik podjetja (ločitev od nekdanje žene Jane Nemec), popolnoma nepomembni. Še toliko bolj, če se razkrije in dokaže, da je bila Nemčeva za potrebe Golobovega prikrivanja samo slamnati lastnik družbe. In vse kaže, da je bila. Vendar lahko verjamete, da bo KPK že našla razlago, da bo premierja razbremenila krivde, na kar kaže uraden spisek, s kom družba Star Solar ne sme poslovati – samo s kabinetom predsednika vlade.

»Naključij« v zvezi z družbo Star Solar je še več. Državno podjetje Borzen, s katerim je poslovalo, vodi nekdanja uslužbenka družbe GEN-I. Golobovo podjetje se ne ukvarja z vzrejo kokoši ali proizvodnjo zamaškov za Cockto, ampak s prodajo električne energije. In to ne kakršnokoli, ampak z elektriko, ki je pridobljena iz njegovih štirih sončnih elektrarn. Se pravi z elektriko, ki jo favorizira premier, ki je lani napovedal gradnjo velikanskih sončnih elektrarn. Zato kot šef izvršne veje oblasti manevrira na način, da zagotovi, da bo celotna država »osončena«.

Kot trenutno najmočnejši človek v državi je ob nastopu funkcije moral poskrbeti, da stvari ostanejo take, kot si jih je zamislil. Nadzoruje procese, ki so povezani z energetiko in na ključne položaje postavlja svoje ljudi. Če se človek ozre nazaj, vidi, da je Golob največji del svojih političnih dejavnosti razvil na osebni vpliv zagotovitve ustrezne politike, ki ustrezajo njegovim interesom. Ali drugače. Njegovi glavni zaslužki resda ne izvirajo ……

Nadaljevanje si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine