12.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Pričakovano? Tožilstvo ščiti levičarske nestrpneže in meni, da pozivi k umoru Janše niso spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti

Kazenske ovadbe zaradi plakatov in napisov “Smrt janšizmu, svoboda narodu” je tožilstvo v Ljubljani zavrglo, ker menijo, da ni šlo za kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva in nestrpnosti, ki se preganja po uradni dolžnosti, poroča portal Siol.net. Preganjali pa ne bodo niti pozivov Ludvika Tomšiča k uboju Janeza Janše na protestih pristašev levice, ko je Janša prevzemal oblast.

 

Teh pozivov na tožilstvu niso razumeli kot spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Dogajanje so preverjali kot grožnjo Janši osebno, tam pa je postopek mogoč le, če bi ga Janša proti Ludviku Tomšiču sprožil osebno, česar pa ta ni storil, še poroča omenjeni portal, ki dodaja, da je vodja ljubljanskega tožilstva Katarina Bergant s tem odgovorila na vprašanje, ali so sprožili kakšne postopke zaradi številnih napisov “Smrt janšizmu, svoboda narodu” na protestih v Ljubljani zadnje čase in vpitja Ludvika Tomšiča na protestih, ko je ta bil še v opoziciji, da je treba Janeza Janšo takoj ubiti, in pozivanja “Ubi Janšo”.

Kot je znano, so se napisi “Smrt janšizmu” pojavljali že v preteklosti, saj ga je v sejno dvorano RTV Slovenija že pred leti prinesel razvpiti vstajnik Igor Bricelj, v zadnjem času pa je bilo podobne napise mogoče opaziti na t. i. kolesarskih protestih. Razumljivo je sicer, da morajo tisti, ki so deležni groženj, sami sprožiti pregon, kakor določa kazenski zakonik, vendar pa gre v primeru teh napisov tudi za splošno širjenje nestrpnosti in sovraštva, kar se odraža v zadnjem času tudi na družbenih omrežjih.

Več o mnenju tožilcev si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine