20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Pri reševanju ljudi s helikopterjem pomagajo gorski reševalci, pri evakuacijah pomagajo tudi policisti

Piše: C. R., STA

Polne roke dela imajo danes tudi gorski reševalci. V Škofji Loki so skupaj s posadko helikopterja Slovenske vojske rešili štiri osebe iz najbolj ogrožene hiše, več oseb so s helikopterjem rešili tudi v kampu Menina planina. V teku pa je tudi več reševanj iz hribov.

Kot so sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije, so škofjeloški gorski reševalci in posadka helikopterja Slovenske vojske z elektromotornim vitlom v helikopter dvignili štiri osebe, med njimi eno invalidno. Osebe so rešili iz najbolj ogrožene hiše, ki je bila z vseh strani obdana z vodo, celotno prvo nadstropje hiše pa je bilo poplavljeno.

V kampu Menina planina je dežurna ekipa za reševanje v gorah s posadko policijskega helikopterja rešila več ljudi, med njimi tudi majhnega otroka. Radovljiški gorski reševalci pa so klasično, s pomočjo vrvne tehnike, rešili 15 tujih državljanov iz Doline Draga, skupino tujih državljanov iz Završnice in še eno skupino tujih državljanov s Smokuškega vrha.

Gorska reševalna služba Rateče je na poziv kranjskogorske civilne zaščite in Komunale Kranjska Gora posredovala pri zajetju Nadiža v Tamarju. Vzpostavili so vrvno ograjo za varovanje, nato pa skupaj z delavci komunale prečili preko izvira do zajetja, kjer so očistili zajetje in omogočili nemoteno nadaljnjo oskrbo z vodo za prebivalce Rateč in Podkorena.

Gorski reševalci so sodelovali tudi v iskalni akciji za dvema Nizozemcema, za katera je policija v četrtek zvečer prejela obvestilo, da sta pogrešana. Bohinjski gorski reševalci so oba pogrešana našli mrtva pod Malim draškim vrhom. Po prvih informacijah policije, bi bila lahko njuna smrt povezana z udarom strele.Že v četrtek so tudi bovški gorski reševalci šli v iskalno akcijo, in sicer za mladim Nizozemcem. Prezeblega pohodnika so našli in ga v težkih vremenskih razmerah ponoči varno pospremili v dolino.

Kamniški gorski reševalci pa so v današnjim poplavah ostali brez vozil in opreme, saj jo je odnesla voda. Ta je poplavila njihove nove prostore, ki so se jih veselili lani, so sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije.

Gorski reševalci opozarjajo, da so na območju Slovenije zaradi vremenskih razmer izredne razmere. Zato prosijo tako domačine kot turiste, naj tudi na območjih, ki jih neurje ni tako zelo prizadelo, ne zahajajo v gore, v hribe in na težko dostopne terene.

Zaradi neugodnih vremenskih razmer obisk gora odsvetujejo tudi v Planinski zvezi Slovenije. “Po številnih krajih po Sloveniji zaradi poplav in plazov vladajo izredne razmere, zato so različne aktivnosti v gorskem svetu popolnoma nepotrebne,” so poudarili.

Kot so pojasnili, so intervencijske službe močno obremenjene in rešujejo tisto, kar je nujno potrebno. Nekatere so v poplavi celo izgubile svojo reševalno opremo.

Planinska zveza Slovenije zato poziva vse, naj se v trenutnih razmerah odpovejo aktivnostim v gorah in se ne izpostavljajo nepotrebnim tveganjem ter naj ne še dodatno obremenjujejo reševalcev in medicinskega osebja.

Poleg tega številne planinske koče zaradi neugodnih razmer zapirajo svoja vrata. Določene planinske poti pa so neprehodne, zaradi razmočene zemlje se lahko pojavijo tudi še dodatni plazovi. “Zato je obisk gora izjemno tvegano početje,” so opozorili.

Pri evakuacijah pomagajo tudi policisti

Obilno deževje, ki je to noč zajelo Slovenijo in še traja ter v večjem delu države pušča za sabo razdejanje, cel čas spremlja tudi policija. Njihove aktivnosti so v prvi vrsti usmerjene v reševanje življenj ljudi. Med drugim so iz stavbe rešili dva otroka, na območju naselja Most v občini Žirovnica pa so pomagali pri evakuaciji 18 oseb.

Kot so zapisali na spletni strani, so policisti življenja reševali in še rešujejo predvsem na območju Kamnika, Medvod in Komende, pa tudi na širšem celjskem območju. Na najbolj izpostavljenih območjih pomoč nudijo trije policijski helikopterji. Iz Mengša, Celja, Nazarij in Raduhe rešujejo mamice z otroki in nosečnice ter jih predajajo nujni medicinski pomoči.

Policisti spremljajo številne nevšečnosti tudi na Severnem Primorskem, predvsem na Idrijskem, Cerkljanskem in Tolminskem, ter na širšem celjskem območju. Policisti so na izpostavljenih točkah, ker skrbijo za zapore cest, red, pomagajo pri obvozih, pomagajo tudi pri reševanju živine. Vseskozi preverjajo stanje na terenu, tudi iz zraka, in sodelujejo z drugimi službami za reševanje, so zapisali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine