11.4 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Pri Mladini vlada panika: Pričeli širiti kampanjo proti privatizaciji zdravstva – da ne bi ostali brez finančnih prilivov!

Skrajno levičarsko trobilo Mladina je že večkrat pokazalo, kako izgublja stik z realnostjo. V luči dolgih čakalnih vrst in preobremenjenih družinskih zdravnikov, ki so začeli dajati odpovedi, se je Mladina tokrat pričela ukvarjati s kampanjo proti privatizaciji zdravstva. Vsakomur, ki ve, katero podjetje se skriva za lastništvom Mladine, je kaj kmalu jasno, da za vse to obstaja razlog finančne narave. Zasebno zdravstvo bi namreč onemogočilo okoriščanje na račun bolnikov, to pa Mladini ni pretirano všeč.

Zloglasno udbovsko podjetje iz zamejstva KB1909 (sicer v likvidaciji in išče novega lastnika) je lastnik tednika Mladina, njegovo hčerinsko podjetje Marc Medical pa je povezano s preplačanim zdravniškim materialom – iz slovenskih bolnišnic so na račun bolnikov skupno počrpali že neverjetnih 196 milijonov evrov. Nič čudnega torej, da Mladina nad privatizacijo zdravstva ni niti najmanj navdušena.

V lastništvu Mladine se je neposredno in posredno prepletal kapital iz davčnih oaz in kapital udbovskega porekla, v preteklosti pa še denar iz državne banke NLB, kjer so imeli odprto veliko pralnico denarja. Gre seveda za zamejski finančni sklad KB1909, ki ima korenine še v udbovskem gnezdu in je kontinuiteta udbovske finančne hobotnice Safti. Poslovanje prek davčnih oaz na Cipru, v Panami, Liechtensteinu ali na Deviških otokih je stalnica v delovanju udbovskega gospodarstva v zamejstvu, iz teh davčnih oaz pa je denar nato izginil neznano kam. No, nobenega dvoma ni, da je pristal v žepih partijsko-udbovskega omrežja tostran in onstran meje.

V lastniško strukturo glasila skrajne Levice Mladina naj bi želel po likvidaciji KB1909 vstopiti luksemburški sklad York, ki je pred tem že odkupil terjatve do Save, Istrabenza in DZS. Mladina, ki deklarativno zavrača kapitalizem, tako ostaja v rokah vulgo-kapitalističnih struktur.

Ropanje na račun preplačanih žilnih opornic brez slabe vesti
“Očitno KB1909 nadaljuje to tradicijo, ki pa jo je s svojim podjetjem Marc Medical bogato oplemenitil še tako, da so s preplačanimi žilnimi opornicami ropali slovensko zdravstvo. Zaradi tega je bilo naše zdravstvo bistveno dražje, bile so daljše čakalne dobe, za mnoge slovenske paciente tudi predolge. Poznavalec ekonomike v zdravstvu bi lahko hitro izračunal, za koliko smrti je odgovorno brezobzirno ravnanje v slovenskem zdravstvu. Solastnik in vodilni mož KB1909 Boris Peric je bil v obdobju, ko se je v zdravstvu najbolj ropalo, hkrati predsednik nadzornega sveta v Mladini in Marc Medicalu. Veliko več kot 200 milijonov evrov javnih sredstev, namenjenih zdravstvu, je v zadnjih letih pristalo v tej družbi,” je razkril neposredno finančno injekcijo iz Trsta.

Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž je v preteklosti veliko prahu dvigoval s tem, ko je na račun spornega lastništva krivdo za slabo zdravstvo iskal kar v slovenskih medijih, ki poročajo o zapletih v zdravstvu. Ob tem je celo poveličeval čakalne vrste, češ da “so v veliki meri dokaz, kako je zdravljenje dostopno celotni populaciji”. Ob tem mu je čistega vina nalila tedanja predsednica komisije za ugotavljanje zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu Jelka Godec, ki je poudarila, da so očitno “čakalne dobe za prvi pregled pri psihiatru predolge”. Še bolj neverjetno pa je, da je Repovž ob tem celo prepričan, da Slovenci za zdravstvo dajemo manj denarja “od prebivalcev držav s primerljivo učinkovitostjo in dostopnostjo zdravstvenega sistema. A to nas ne zanima, niti novinarji tega ne poudarjajo prav pogosto – da bi morali več denarja dati prebivalci sami”. Ob tem je celo predlagal, da bi se morali povečati prispevke za zdravstvo. Ni kaj, Mladina si zaradi finančnih koristi močno želi, da bi stanje v zdravstvu ostalo enako, tudi če to pomeni na račun bolnikov, ki zaradi predolgih čakalnih vrst umirajo. Privatizacija zdravstva ni v koristi Mladine in kampanja bo nedvomno šla v tej smeri še naprej.

H. M./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine