16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Premier Šarec članom KNOVS kar naravnost povedal, da so spolitizirani in da oni že ne bodo nadzorovali Sove

Premier Marjan Šarec je že zavrnil pričakovanja komisije za nadzor obveščevalnih služb, da bi jim dovolil dokončati nadzor zaposlovanja Lepe Nataše v Sovi, ki jih je po seji za zaprtimi vrati včeraj predstavil Matej Tonin.

 

V nadzorni komisiji ima opozicija večino in opozicijski poslanci so odločili, da je bila odločitev Sove (in najbrž tudi Šarca), da pooblaščeni skupini onemogoči nadaljevanje nadzora zaposlitve Nataše na Sovi, nesprejemljiva in da pričakujejo, da bo vlada nadzor zaposlitve Nataše le omogočila. Koalicijski poslanci so ocenjevali, da je bilo ravnanje šefa Sove pravilno.

Šarec: Spolitizirani ste

Na svojem profilu na Facebooku, kjer se premier občasno oglasi, je v daljšem zapisu Šarec odgovoril, da nadzora parlamentarni nadzorni komisiji v vladi ne bodo omogočili, opravili ga bodo vladni inšpektorji, z izsledki pa bo komisija seznanjena. Več o stališčih Tonina in nadzornikov, na katera se odziva premier Šarec, lahko preberete v povezanem članku ali je Sova morebiti zaradi Nataše ovadila celo Šarca.

Odziv premiera kaže, da odločitev o zavrnitvi nadzora verjetno ni sprejemal le šef Sove Rajko Kozmelj sam, sprejeta je bila višje, sicer premier ne bi suvereno pojasnjeval, kako se bodo postopki nadaljevali.

Nenavadno je tudi, ker premier očita spolitiziranost parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalcev, ki je pluralno sestavljena, ker je tak pač parlament. To ni napaka, obratno, značilnost ureditve je, da so v komisiji poslanci iz večine strank in da ima v njej opozicija večino in predsednika, da bi lahko nadzorovala obveščevalne službe, kjer so mogoče resne zlorabe oblasti. Šefi vlad morajo to sprejeti.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine