10.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Premier in predsednik SDS Janez Janša ob 32-letnici SDS: “Prihodnost še ni zgodila in smo vsi enako poklicani, da jo oblikujemo.”

Piše: C. R.

Slovenska demokratska stranka letos obeležuje 32 let svojega obstoja. Toda letošnja slavnostna akademija ob 32. obletnici SDS je potekala nekoliko drugače kot obletnice pretekla leta. Za vedno bo zapisana v zgodovino, saj je zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, prvič potekala virtualno.

Prisotni na virtualni slavnostni akademiji SDS so na začetku prisluhnili recitalu pesmi predsednika Janeza Janše Najlepša si in slovenski himni. Slavnostno akademijo, ki je tokrat prvič v zgodovini potekala virtualno, je povezovala Eva Irgl. V svojem uvodu je nekaj besed namenila zgodovini Slovenske demokratske stranke, ki letos praznuje svoj 32. rojstni dan. Poudarila je, da v Slovenski demokratski stranki gradimo Slovenijo vse od njene ustanovitve. »Gradimo jo vztrajno, s hrabrostjo ter neizmerno notranjo močjo posameznic in posameznikov, naših članic in članov. Gradimo jo ZATE. Starejši za mlade, mladi za svojo prihodnost,« je povedala poslanka SDS Eva Irgl.

Nato je prisotne pozdravil predsednik Slovenske demokratske mladine Dominik Štrakl, ki je uvodoma povedal, da je Slovenska demokratska stranka v svojih 32 letih obstoja dosegla ogromno. Poudaril je, da SDS predstavlja sidrišče politične normalnosti, ki zagovarja gospodarski napredek in ohranjanje slovenske tradicije. »Gradi nas identiteta, kultura, jezik, družina. Vrednote, ki jih nosimo v srcu, so svoboda, pravičnost, odgovornost. Zavračamo totalitarne ideologije vseh izvorov. Zaradi naših prepričanj privabljamo ljudi iz vseh kotičkov Slovenije in žanjemo zaupanje v tujini,« je še povedal predsednik Slovenske demokratske mladine in nadaljeval: »Smo stranka, ki vedno zagovarja sodelovanje. Vsakič smo ponudili roko sodelovanja drugače mislečim.« Štrakl je zaključil tako: »Danes se skupaj borimo proti epidemiji, ki jo bomo uspešno premagali. Mladi v stranki vam zagotavljamo, da to še zdaleč ni zadnja zmaga, ki jo bomo skupaj dosegli. SDS, vse najboljše!«

V nadaljevanju je Eva Irgl povedala, da je Slovenska demokratska stranka velika družina, zbrana iz vseh družbenih plasti življenja in vseh starosti, a med seboj povezana. »Drži se nas neomajno prepričanje, da je vsak človek pomemben, da vsako življenje šteje,« je dejala Irglova, ki je poudarila, da je Slovenija naša domovina in da se bomo zanjo vedno borili.

Osrednji govornik slavnostne akademije je bil predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša. »Iz upanja Slovenske pomladi se je rodila. Zrasla je iz trpljenja in poguma dr. Jožeta Pučnika in Franceta Tomšiča ter tisočerih slovenskih domoljubov in demokratov. Vseh, ki so tudi skozi svinčena leta, doma, v zamejstvu in po svetu ohranili zdravo kmečko pamet in z njo vero v možnost demokratične in samostojne Slovenije,« je v svojem nagovoru začel predsednik Janez Janša. Opisal je tudi nastanek Slovenske demokratske stranke: »Zlivala se je v dve osrednji stranki kasneje nastalega Demosa, v Slovensko demokratično zvezo in Socialdemokratsko zvezo Slovenije. Pomladna, demokratična, slovenska osamosvojitvena energija.« Janez Janša je v svojem nagovoru poudaril, da je Slovenska demokratska stranka zrasla v politično in stebrno moč slovenskega naroda. Povedal je še, da se SDS nikoli ni izneverila prvotnim načelom, nikoli ni poteptala lastnega programa in načel parlamentarne demokracije in da nikoli ni zavračala sodelovanja. »Slovenska demokratska stranka je politična sila slovenske osamosvojitve. Je politična sila sedanjosti. In je politična moč slovenske prihodnosti, ker se zaveda, da je naše največje bogastvo svoboden, omikan in ustvarjalen slovenski človek. Brez delitve na naše in vaše, na prvo- in drugorazredne,« je še dejal predsednik Janez Janša in ob koncu izrekel iskrene čestitke ob 32. letnici obstoja Slovenske demokratske stranke ter zaključil: »Prihaja zrela doba, čas odločilnih naporov in boja za dobro prihodnost Slovenije. Ni popuščanja. Naj živi naša velika družina, slovenska in demokratska. In Bog živi Slovenijo.« Celoten govor si lahko preberete tukaj.

Po slavnostnem govoru je sledil še najslovesnejši trenutek akademije, in sicer podelitev najvišjih priznanj SDS. Diamantni znak SDS je letos prejel Miroslav Luci, ki je ob prejetju najvišjega priznanja SDS povedal, da mu je v veliko čast ter zadovoljstvo, da se lahko v imenu prejemnikov priznanj in plaket zahvali predlagateljem in odločevalcem o prejemnikih. Luci je predsedniku vlade Janezu Janši in ministrom v vladi ter koaliciji tudi zaželel uspešno delo pri premagovanju pandemije Covid19 in socialnoekonomskih problemov, ki bodo po njegovem mnenju sledili.

Slavnostni dogodek je spremljala tudi lepa slovenska pesem. Slišali smo pesem Lepa si Slovenija, ki jo je srčno zapela Darja Gajšek, ter pesem Slovenija v Svetu v izvedbi MePZ Zborallica. Letošnja virtualna slavnostna akademija se je zaključila z recitalom Prešernovega verza in pesmijo Korada in Franceta Za tvoj rojstni dan.

V nadaljevanju objavljamo celoten govor predsednika SDS Janeza Janše:

Spoštovani in dragi članice in člani Slovenske demokratske stranke!

Slovenska in demokratska. Stranka. Iz upanja Slovenske pomladi se je rodila. Zrasla je iz trpljenja in poguma dr. Jožeta Pučnika in Franceta Tomšiča ter tisočerih slovenskih domoljubov in demokratov. Vseh, ki so tudi skozi svinčena leta, doma, v zamejstvu in po svetu ohranili zdravo kmečko pamet in z njo vero v možnost demokratične in samostojne Slovenije.

Klila je na protestih Roške in Kongresnega trga, na pisateljskih večerih in v molitvah po slovenskih cerkvah v času procesa proti četverici. Zlivala se je v dve osrednji stranki kasneje nastalega Demosa, v Slovensko demokratično zvezo in Socialdemokratsko zvezo Slovenije. Pomladna, demokratična, slovenska osamosvojitvena energija.

Demos je tvegal in tvegali so ljudje iz vodstev Slovenske demokratične zveze, Slovenske ljudske stranke, Socialdemokratske zveze Slovenije, Slovenskih krščanskih demokratov, Liberalne stranke in Zelenih Slovenije. Tveganje ob pravem času, pogum in razum so omogočili oblikovanje velike enotnosti slovenskega naroda. Ta je kljub razklani politiki neomajno uresničil svojo plebiscitno odločitev, jo ubranil v vojni za Slovenijo in dosegel mednarodno priznanje.

Prišla so poletja, a tudi zmrzali, zime in viharji. Pomagala jim je naša naivnost in brezmejna dobronamernost. Tisti, ki jim naše sanje nikoli niso bile intimna opcija, so z vsemi sredstvi razdirali, blatili, medijsko morili, zlorabljali pravno državo, kradli volitve, mandate in dostojanstvo Slovencev. Rastel pa je tudi pogum. Najprej šibek, ki je komaj preživel volilno leto 1992, nato pa vse močnejši. Prvotna energija se je začela iz leta v leto ponovno zbirati in krepiti. Kljub vse bolj brezobzirni zimi je prerasla v osrednjo demokratično politično silo v Sloveniji.

Zrasla je v osrednjo politično, v stebrno moč slovenskega naroda. Kajti videli smo radosti in bolečino slovenskega naroda in narod je videl nas. Nikoli se ni izneverila prvotnim načelom, nikoli ni poteptala lastnega programa in načel parlamentarne demokracije. Nikoli ni zavračala sodelovanja, dosledno je branila ustavne vrednote samostojne Slovenije. Ustvarjala je pogoje za blaženje robov slovenskega razkola in skušala povezovati tudi tiste, ki so izključevali. Ponujala je roko zaslepljenim od zgodovinskega sovraštva.

Ko je bila domovina v stiski, je njeno dobrobit postavljala pred lastne interese. Tako je bilo ob osamosvojitvi, tako je bilo ob finančni in gospodarski krizi in tako je bilo ob izbruhu epidemije korona virusa, ko so drugi pometali puške v koruzo.

Delovala je po načelu, kdor ni proti nam, ta je z nami. Ni gradila na zamerah, ampak na sodelovanju. Zato je danes velika, močna in up Slovenije za uresničitev plebiscitnih sanj. Sanj in hrepenenj po Cankarjevem raju pod Triglavom. Po Prešernovi edinosti, sreči in spravi. Po domovini, ki bo mati vsem svojim otrokom. Po domu, miru in pravičnosti. Po času, ko se bomo kljub razlikam vsi prepoznavali v barvah slovenske zastave in verzih ustavne Zdravljice. Po času, ko bomo sposobni bolj enotno brati znamenja prihodnosti in se nanjo pravočasno pripraviti.

Slovenska demokratska stranka je politična sila slovenske osamosvojitve. Je politična sila sedanjosti. In je politična moč slovenske prihodnosti, ker se zaveda, da je naše največje bogastvo svoboden, omikan in ustvarjalen slovenski človek. Brez delitve na naše in vaše, na prvo in drugorazredne. Da je naš največji razvojni potencial naše znanje in naša zavest, da so obzorja vedno širša, kot jih vidimo danes. Da se prihodnost še ni zgodila in da smo vsi enako poklicani, da jo oblikujemo.

Iskrene čestitke in velika HVALA ob 32. obletnici SDS vsem, ki ste bili poleg od rojstva dalje. Hvala vsem deset tisočem članom in podpornikom ter vsem sto tisočem, ki na volitvah obkrožite barve sonca in modrega neba.

Prihaja zrela doba, čas odločilnih naporov in boja za dobro prihodnost Slovenije. Ni popuščanja. Naj živi naša velika družina, slovenska in demokratska. In Bog živi Slovenijo.

Vir: SDS.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine