16.9 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

(PREJELI SMO) Apel duhovnikov Vladi RS: Omogočite svojcem in duhovnikom dostop do kontejnerjev z ostanki pokojnih in svojcem tam omogočite molitev

Piše: C. R.

Objavljamo skupinski apel duhovnikov dveh dekanij (Črnomelj in Kočevje) Vladi RS, ki ga je v uvodnem delu slovesnosti po maši v Kočevskem Rogu prebral dekan Anton Gnidovec. V apelu duhovniki pozivajo Vlado RS, naj na začasni lokaciji, kjer so oziroma do pogreba še bodo hranjeni posmrtni ostanki izkopanih žrtev pomora pri Macesnovi Gorici, omogoči svojcem in duhovnikom dostop do kontejnerjev z ostanki pokojnih in svojcem tam omogočijo molitev ter izraz spoštovanja do pobitih žrtev.

Apel Vladi Republike Slovenije

Kočevski Rog, 1. junij 2024

Zbrani smo na spominski slovesnosti za preštevilne žrtve povojnih pobojev.

Žalosti nas dejstvo, da se od lanske slovesnosti ni zgodilo nič, da bi 3450 pobitih, stlačenih v zabojnike in deponiranih na komunali v Kočevju, bilo krščansko pokopanih. Razstava o izkopu je sicer pomenljiva in razkriva grozote tega bratomora. Upamo, da bo obiskala še čim več krajev po Sloveniji.

Toda čakanje kosti v zabojnikih, odmaknjenih od dostopa svojcem in duhovnikom, je v nebo vpijoča sramota za državo Slovenijo in vse nas. Ko so bile kosti še v jami, je bilo tam znamenje križa in vsaj občasno kakšna sveča ter molitev obiskovalca. Sedaj so pa pokojni zaprti za garažnimi vrati komunalnega podjetja in čakajo, da se jih usmilijo zanikovalci resnice. Verjamemo, da se Komisija Vlade RS za vprašanja prikritih grobišč, Nova Slovenska zaveza ter ostale skupine iskreno trudijo za dokončen pokop v Ljubljani na Žalah. Vendar zaradi znanih ovir to traja predolgo in bo žal še trajalo. Mrliča pa je treba pokopati v najkrajšem možnem času.

Zato predlagamo in prosimo, da Vlada Republike Slovenije omogoči javnosti na začasni lokaciji fizičen dostop do ostankov pokojnih, še zlasti svojcem in duhovnikom. Predvsem se naj ob naše pokojne postavi križ, ki govori o njihovi veri, in viden napis z osnovnimi podatki. Na vidnem mestu naj bo pojasnilo, zakaj še niso pokopani.

Svetopisemski očak Tobija je v smrtni nevarnosti v jetništvu pokopaval mrtve rojake, ki jih je oblast prepovedala pokopati. Mi smo nekako otopeli od ignorance in prezira, ki ju do žrtev revolucije izražajo  levi vplivneži. Kako moremo mirno čakati, da bodo popustili? Verujoči se z mrliči ne moremo podajati v političen boj, ampak pričakujemo za njih pieteten pogreb v blagoslovljeno zemljo.  Do tedaj želimo imeti prost dostop po posmrtnih ostankov pobitih, da ob njih lahko molimo in jim izrazimo spoštovanje.

Duhovniki Dekanij Črnomelj in Kočevje

Poglejte si tudi dokumentarni film “3450 – Bratomor v jami pod Macesnovo gorico”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine