10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Predstavnik avstrijske sekcije Generacije identitete Martin Sellner v intervjuju za Demokracijo: “Evropa še ni izgubljena, sam pa sem prepričan, da na neki točki v prihodnosti naše gibanje ne bo več potrebno!”

Martin Sellner je eden od ustanoviteljev avstrijske podružnice evropskega gibanja Generacija identitete, njen vodja in eden najvidnejših aktivistov identitarnega gibanja na mednarodni ravni. Z njim smo se pogovarjali o začetkih Generacije identitete v Avstriji, o veliki zamenjavi in težavah, s katerimi se sooča celotna Evropa, pa tudi o nedavnih obtožbah terorizma, o državni represiji, o misijah identitarcev na Sredozemskem morju in v Francoskih Alpah ter še o čem.

 

Kdaj ste postali aktivni na področju domoljubnih gibanj in kateri so bili glavni razlogi za ustanovitev Generacije identitete v Avstriji?

Politično aktiven sem postal že zgodaj v življenju, vendar pa me članstvo v kateri od političnih strank ni nikoli kaj dosti zanimalo. Raje sem izbral aktivizem in metapolitični prostor, saj sem v tem videl najboljši način za izboljšavo stanja v svoji domovini. Vendar pa je bilo v času, ko sem se podal na pot političnega aktivizma, splošno stanje precej drugačno, saj je na političnem prizorišču obstajala nekakšna praznina. Nikogar ni bilo, ki bi lahko usmerjal in vodil mlade, entuziastične ljudi v smeri, ki bi bila produktivna in učinkovita. Takrat je obstajala le »stara desnica« s svojim fetišiziranjem propadlih političnih eksperimentov 20. stoletja. Sam sem marsikaj zgrda spoznal s tem, ko nisem nikoli ničesar dosegel v tej »sceni«, dokler se nisem končno odločil, da je tega dovolj in da moram nekaj storiti.

To je bilo …

Leta 2012 sem z nekaj mladimi somišljeniki soustanovil avstrijsko Generacijo identitete. Želeli smo predvsem ustvariti okolje pozitivnega domoljubja in zdravega odnosa do naše zgodovine, brez nacionalnega šovinizma in sovraštva do drugih, hkrati pa tudi brez vedno ponavljajočega se občutka krivde in brez etnomazohizma, ki prevladuje v Zahodni Evropi. V primerjavi z zgodnjim obdobjem našega gibanja se je obseg naših akcij definitivno spremenil od manjših akcij, katerih cilj je bil vplivati na notranjo politiko, pa do večjih mednarodnih kampanj, ki so potrebovale koordinacijo med različnimi nacionalnimi organizacijami. Prav tako se je občutno povečala represija. Pri tem nam je v veliko pomoč, da obstaja znotraj Generacije identitete struktura, zaradi katere smo odporni na državno represijo.

Govorite o državni represiji. Zakaj? Zaradi idej? Kakšne so sploh glavne ideje in cilji Generacije identitete?

Glavna tema, s katero se ukvarja Generacija identitete, je proces, imenovan »velika zamenjava«, ki je danes v teku. Ta fenomen je nastal zaradi dveh dejavnikov; prvi je nizka stopnja rodnosti v zahodnem svetu, drugi dejavnik pa so množične migracije. Glavni dejavniki, ki so pripeljali do množičnih migracij, pa so tisti, ki potiskajo migrante iz njihovih izvornih držav, kot so vojna, revščina itd., in pa tisti, zaradi katerih se jim naše države zdijo privlačne, torej socialna podpora, pomanjkanje delovne sile in tako dalje. Mi smo začeli govoriti o tej temi, ker želimo, da bi bile te težave razrešene na tak način, ki bi najbolj ustrezal evropskim ljudstvom.

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine