28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Predstavitev knjige Jožeta Možine so poskušali zmotiti okajeni ljubitelji rdeče zvezde, vključno z Bricljem

Nova knjiga novinarja dr. Jožeta Možine Slovenski razkol je požela veliko pozornosti, odmevne in dobro obiskane pa so tudi predstavitve knjige, ki potekajo po Sloveniji in tako je bilo tudi v ponedeljek v knjigarni Konzorcij. A tokrat je predstavitev skušala zmotiti banda pijanih provokatorjev, za katere se je izkazalo, da delujejo pod vodstvom znanega levičarskega skrajneža Igorja Briclja. Ta je Možini pred tem grozil že pred sedežem TV Slovenija, spomnimo pa se ga tudi po udeležbi na shodu v podporo migracijam, kamor je prišel kar s katano. No, predstavitve knjige, ki so jo med drugim skušali zmotiti z rdečimi zvezdami in s pivom Heineken, jim ni uspelo zmotiti. Udeleženci so bando izžvižgali, ti pa so se, tudi zaradi svojega neznanja, osramočeni odpravili proti bližnji piceriji Parma, kjer so nadaljevali s popivanjem, še pred koncem dogodka!

Nova knjiga novinarja dr. Jožeta Možine z naslovom Slovenski razkol je sad avtorjevega doktorskega študija in dvajsetletnega raziskovanja, med katerim se je ta dokopal do fascinantnih, doslej neznanih arhivov in pričevanj, ki nekatera poglavja zgodovine druge svetovne vojne na Slovenskem v marsičem pišejo na novo. Avtor z analizo arhivskih virov vseh vpletenih strani ponuja odgovor na temeljno oziroma najpomembnejše vprašanje slovenske novejše zgodovine: zakaj in kako so Slovenci med drugo svetovno vojno spolzeli v oster narodni razkol, kdo je ta proces povzročil in kje se je vse skupaj začelo? Kakšna je bila pri tem vloga okupatorja? Narodni razkol se je namreč do konca vojne še okrepil in se razširil na celotno ozemlje ter s travmatičnimi posledicami sega tudi v sedanji čas. Ni potrebno poudarjati, da je knjiga požela veliko pozornosti, dobro obiskane pa so tudi predstavitve knjige, ki potekajo po Sloveniji. Tako je bilo tudi v ponedeljek ob 18. uri v ljubljanski knjigarni Konzorcij.

možina twit

Banda pijanih provokatorjev skušala motiti predstavitev knjige
Takoj pred začetkom predstavitve je namreč tja prišla skupina teh ljudi, za katere se je kmalu izkazalo, da so provokatorji, saj so ven potegnili rdeče zvezde in pivo Heineken z rdečo zvezdo, a je ena od udeleženk to takoj odstranila. Nato so poskušali ustvarjati nemir, mahali so z rdečimi zvezdami in videlo se je, da so že precej zdelani od alkohola, vsaj nekateri od njih. Poskušali so na začetku motiti tudi samo predavanje. Ker pa je predavanje sčasoma postajalo vse bolj zanimivo, so mu podlegli in poslušali so te grozljive podatke, o katerih je beseda tekla, gledali so grafe in grafične podatke. Kot je za spletni portal Nova24TV povedal eden izmed udeležencev predstavitve, so skušali nato v nekem trenutku nekaj protestirati, a se je izkazalo, da težko protestirajo, ker pravzaprav nič ne vedo.

Foto: Bralec

Provokatorje vodil znani levičarski skrajnež Igor Bricelj, ki je Možini že grozil
Provokatorjev je bilo po besedah sogovornika štiri ali pet, vodil pa jih je znani levičarski skrajnež Igor Bricelj, ki je avgusta lansko leto Možini grozil že pred stavbo TV Slovenija. “Ob izhodu iz RTV me je nocoj počakal tale tip, grozil in napovedal, kaj bo z mano,” je na Twitterju takrat zapisal Možina in objavil fotografijo Briclja, ki ga je pričakal s transparenti, ki jasno namigujejo na grožnje svobodnemu novinarstvu, ter s pozivi k odstopu. “To je resno nasilje – če ga ne ustavimo, bo prevladalo, kot je zgodovinska izkušnja s totalitarizmi,” je še takrat zapisal Možina. Zato so se na RTV po dogovoru z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem odločili, da Briclja prijavijo policiji. Še pred tem je Bricelj marca 2016 z nevarno sabljo oz. katano protestiral na shodu v podporo migrantom na ljubljanski Kotnikovi ulici, ki sta se ga med drugimi kot podpornika udeležila tudi šef globoke države Milan Kučan in zloglasna levičarska evropska poslanka Tanja Fajon.

Tako je Bricelj prvič grozil Možini. (Foto: Tw)

Osramočeni predčasno zapustili predavanje, s popivanjem pa so nadaljevali v bližnji piceriji Parma
“Možina je sicer provokatorsko bando skušal vplesti v predavanje, ki je vključevalo zgodovino, ki je še med nami in jih je izpostavil kot primere poškodovanosti vesti in zavesti, ki še vedno razsaja v današnjem času, pri čemer niso vedeli točno, zakaj gre. Ostali udeleženci so jih pri tem izžvižgali in še pred koncem predavanja so zapustili prizorišče”, je za spletni portal Nova24TV še pojasnil udeleženec dogodka. Pred tem so oblepili tudi vhodna vrata knjigarne Konzorcij z rdečimi zvezdami, a v knjigarni so se odločili knjigo vseeno postaviti v izložbo, saj si zasluži pozornost. Kot je še slišati, se je banda popolnoma osramočena iz Konzorcija odpravila v bližnjo picerijo Parma v Maximarketu, po vsej verjetnosti pa so tam s popivanjem nadaljevali kar na račun ZZB NOB.

Igor Bricelj na protestnem shodu na Kotnikovi ulici v 2016, kjer je bil oborožen z nevarno katano. (Foto: Twitter)

Rok Krajnc

Zadnje novice

Sorodne vsebine