10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Preberite, kako so komunisti okrutno pomorili vseh deset članov družine Mavsar – prizanesli niso niti najmlajšim otrokom!

Slovenski zgodovinarji odkrivamo različne zgodbe o vojnih in povojnih pomorih, ki so se dogajali na naših tleh. Zgodbo za zgodbo odkrivamo strašljiva dogajanja, ki so se dogajala v tistem času, ko se nikoli pravzaprav ni vedelo, ali si na pravi ali napačni strani. Z

a nekoga si namreč vedno bil na napačni strani. Zato tudi ni čudno, da je veliko prebivalcev v tistem obdobju emigriralo v tujino. V nadaljevanju predstavljam zgodbo družine Mavsar.

Poboji slovenskega civilnega prebivalstva so bili v letu 1942 realnost. Ena bolj krutih zgodb je bila pomor družine Mavsar v božičnih dneh.

Najprej na smrt obsodili očeta
Jože Mavsar je bil od leta 1935 župan občine Šentrupert in zaprisežen katolik ter družinski človek. Tradicionalna slovenska veččlanska družina Mavsar je bila med občani občine Šentrupert na Dolenjskem priljubljena in je med njimi vse do začetka druge svetovne vojne imela velik ugled. Že v letu 1941 so partizani iskali podporo pri omenjenem županu, ki pa jo je kot pripaden katolik zavrnil. Kot domoljub je prav tako zavračal sodelovanje z Italijani, ki so tačas okupirali omenjeno območje, saj novim oblastem ni želel ovajati sovaščanov. Zaradi njegovega vztrajanja pri svoji odločni drži so mu Italijani požgali zidanico, sina Pavleta pa internirali v fašistično koncentracijsko taborišče na otoku Rab.

Toda tegobe družine Mavsar s tem niso bile končane. V samovoljnem sojenju mimo vseh zakonov so partizani poleti 1942 na smrt obsodili tri vplivne prebivalce Šentruperta: župana Jožeta Mavsarja, župnika Franca Nahtigala in kaplana Franca Cvara. Slednja dva so morilci odvlekli v gozd ter ju umorili vpričo mladega kaplana Franca Brulca ter Feliksa Kraglja. Skupaj z njima so umorili tudi kmeta iz Roženberka Alojzija Jakoša. Po končanem poboju so trupla v gozdu zagrebli. Pri umoru župnika Nahtigala naj bi po poročanju časnika Domoljub sodeloval tudi neki Silvan Perčič, partizanski terenski komisar, ki je po grozovitem dejanju želel z lažnim potnim listom na skrivaj pobegniti v Ameriko. Odlično organizirana komunistična vohunska mreža je za Perčičevo namero izvedela in ga obsodila na smrt.

Več si preberite TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine