18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Prava levičarska norost pri upravljanju javnega denarja: samo za študije na področju oskrbe starejših so porabili kar 74,5 milijona evrov! Za ta denar bi zgradili 10 domov za starejše občane!

Računsko sodišče RS je prejšnji teden objavilo poročilo o reviziji o zagotavljanju dostopnosti in dosegljivosti storitev socialnega varstva vsem tistim, ki to potrebujejo. Po oceni sodišča država v preteklih letih ni zagotovila enake obravnave upravičencev, niti ni ustrezno načrtovala novega sistema dolgotrajne oskrbe. Še bolj pa je presenetilo, da so na ministrstvu za delo in ministrstvu za zdravje v zadnjem desetletju zapravili več kot 70 milijonov evrov samo za študije o prelaganju odgovornosti z enega resorja na drugega.

 

Namesto da bi sami zgradili dom za upokojence, je država v veliki meri podeljevala koncesije zasebnikom, s čimer so pridobili okoli 2.600 postelj več v domovih za upokojence. A cene pri koncesionarjih so za skoraj tretjino višje od cen v domovih, ki so v državni lasti.“V letu 2016 je pomoč v obliki različnih storitev socialnega varstva prejemalo le 8,9 odstotka od vseh 395.127 upravičencev, 1,7 odstotka upravičencev je bilo v čakalni vrsti za sprejem v domove za starejše. Za ostalih 89,4 odstotka upravičencev država ni imela podatkov o tem, ali ter koliko pomoči bi potrebovali ter ali in kakšno pomoč dejansko prejemajo,” je v revizijskem poročilu zapisalo računsko sodišče.

Vlada pa je bila ravno tako razsipna na področju oskrbe starejših. Po podatkih računskega sodišča so za različne študije namenili kar 74,5 milijona evrov.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine