10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Pozor: Poročanja medijev, kako do turističnih vavčerjev ne bodo upravičeni slovenski študenti in upokojenci, so ‘fake news’!

Osrednji mediji so tekom vikenda razširili novico okrog sprejemanja tretjega protikorona paketa. Natančneje, s svojim poročanjem so dali vedeti, kako do bonov za dopuste v Sloveniji naj ne bi bili upravičeni upokojenci in študenti. To novico so državljankam in državljanom podajali kot sveto resnico, čeprav zakon, ki je namenjen reševanju slovenskega turizma, še sploh ni bil sprejet in je šele v fazi priprave ter usklajevanja. Na zavajajoče poročanje je kritično opozoril tudi predsednik vlade Janez Janša in ob enem ljudem svetoval, da naj za boljšo obveščenost raje spremljajo njegov Twitter profil.

V lažnem poročanju so se še posebej angažirali na POP TV. Ti so namreč tako na portalu kot v poročilih navajali trditev, da bomo očitno res dobili turistične vavčerje za preživljanje počitnic v Sloveniji, pri tem pa so navedli, kako naj bi bili do njih upravičeni le zaposleni in samozaposleni polnoletni državljani, upokojenci in študenti pa ne.

Novinarje, ki lažno poročajo Janša označil kot družbenopolitične delavce
Tovrstno poročanje so povsem nekritično povzeli številni mediji. Ko se je v povezavi s to temo na Twitterju vnela razprava okrog tega zakaj so nekateri upravičeni bo turističnih vavčerjev, drugi pa niso. Tako so se pojavili zapisi v smislu: “Ok, kaj je obrazložitev, da vavčerje dobijo zaposleni in samozaposleni, študenti in upokojenci pa ne? A ne bi vsi reševali turizma?”. Na zavajanja se je kritično odzval Janša in preko Twitterja dal vedeti, da naj ljudje raje berejo zapise na njegovem Twitter profilu, kot 24ur, pa bodo bolje obveščeni. “Zakon bo Vlada RS šele sprejemala. Nikoli nismo rekli, da upokojenci in študenti ne bodo dobili vavčerjev,” je poudaril Janša in dodal, da so to le posamična mnenja, ki jih potem družbenopolitični delavci dalje širijo.

Zakonski paket še sploh ni bil sprejet
Na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta so bile predstavljene smernice za tretji protikoronski zakon, ki je ki so namenjen blažitvi posledic epidemije novega koronavirusa. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je dal vedeti, da bo posebna pozornost namenjena subvencioniranju skrajšanega delovnega časa in turizmu. “Turizmu, ki velja za eno najbolj prizadetih panog zaradi epidemije, namerava vlada na pomoč priskočiti s posebnimi vavčerji, ki jih bo mogoče koristiti pri slovenskih turističnih ponudnikih,” je dejal Kralj.

Osrednji mediji so tukaj povsem neprofesionalno pristavili, kdo bo turističnih vavčerjev upravičen, čeprav zakon še sploh ni bil sprejet. Dejstvo je, da bosta posebni delovni skupini socialnih partnerjev, ki sta bili v petek ustanovljeni, danes uskladili ukrepe, ki bodo vključeni v tretji zakonski paket ukrepov. Vlada naj bi zakon potrdila v torek, ta pa bo nato nemudoma poslan v obravnavo v Državni zbor RS. Kljub tem dejstvom, ki so osrednjim medijem dobro znana, pa očitno nekateri mediji brezvestno širijo laži, s čimer zavajajo državljanke in državljane. S tem pa le dokazujejo, da so pravzaprav družbenopolitični delavci.

Odkar je na oblasti tretja vlada Janeza Janše, je mogoče v praksi videti, kako so lahko osrednji mediji kruti. Kar pa seveda ne čudi glede na to, da kar 90 odstotkov slovenskih medijev predstavlja neposredno vez med komunistično tiranijo in svobodnim svetom. RTV Slovenija, POP TV, Dnevnik, Delo, Večer se tako niso ukvarjali z borbo proti novem koronavirusom, ampak z obračunom z aktualno oblastjo. Redno namreč skrbijo za raznovrstne spine, saj si nikakor ne želijo priznati, da vlada dela dobro in učinkovito. S tem pa le dokazujejo, da jim dobrobit neprivilegiranih državljank in državljanov ne predstavlja prioritete.

Hana Murn/Nova24TV

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine