22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

“Povezovalna” Tanja Fajon se je za politične cilje odrekla Borutu Pahorju, ki ji je pomagal do politične kariere

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Govorice, da naj bi se določeni predstavniki stranke SD želeli znebiti svojega nekdanjega predsednika in predsednika republike Boruta Pahorja, so se izkazale za resnične. Predsednica stranke SD Tanja Fajon je včeraj na soočenju iniciative Glas ljudstva, ki združuje več kot 100 civilnodružbenih organizacij in iniciativ z izrazito političnimi cilji, “naključno” podobni tistim na politični levici, potrdila, da Pahor ni več član stranke SD. Ob tem pa je pristavila, da je sama razočarana nad delovanjem predsednika republike, čeprav je slednji za razliko od nje ni izključeval in je skušal državo obvarovati pred katastrofo. Fajonova se je s tem dejansko grdo odrekla človeku, ki ji je omogočil politično kariero v Bruslju. “Ker brez Pahorja nekdanja novinarka Fajonova nikoli ne bi postala evropska poslanka, ampak ostala povsem povprečna poročevalka javnega zavoda RTV,” je že pred časom kritično opozoril raziskovalni novinar Bojan Požar.

Predsednik republike Borut Pahor je v vlogi predsednika stranke SD uspel stranko pripeljati do zmage na volitvah,  kar ni uspelo nobenemu od njegovih predhodnikov ali naslednikov. Morda se res ni izkazal kot najboljši predsednik vlade v zgodovini Slovenije, saj mu je delo precej otežila svetovna finančna kriza in nekateri slabi kadri, nedvomno pa lahko rečemo, da velja za enega najbolj povezovalnih predsednikov republike do sedaj. V praksi namreč uresničuje tisto, kar misli in sicer, da predstavlja predsednika republike vseh državljank in državljanov ne glede na politično opredelitev ali katerokoli drugo okoliščino.

Pahor se je prav tako izkazal za človeka, ki se je pripravljen spustiti na raven običajnega človeka, pri čemer mu ni bilo izpod časti pobirati smeti. Med svojo predsedniško kampanjo se je lotil del, ki pa se jih drugi raje izogibajo, kar mu je prineslo zmago na predsedniških volitvah. Dolgo časa je bil tudi eden izmed najbolj priljubljenih političnih osebnosti. V času epidemije koronavirusa se je zavedal, da bi nas lahko predčasne volitve popeljale v še večjo katastrofo in se je raje odločil za dialog z vlado. S tem pa si je nabral številne sovražnike znotraj lastne stranke.

Predsednik države Borut Pahor se je med drugim preizkusil tudi v vlogi smetarja. (foto: Instagram)

Nasprotno pa se politika izključevanja Tanje Fajon stranki SD vse bolj pozna, saj je še pod vodstvom Pahorja prepričala 27 odstotkov volivcev, pod vodstvom Fajonove pa je teh za dve tretjini manj. Po mnenju raziskovalnega novinarja Bojana Požarja je Pahor eden najbolj povezujočih in strpnih politikov v državi, medtem pa stranka SD z distanciranjem od predsednika države “drvi v tudi sicer nevarno radikalnost”. Fajonova tudi nikoli ne bo mogla doseči njegove ravni srčnosti kljub temu, da je ženska.

Pahor je Fajonovi in Nemcu omogočil politično kariero
Požar je pred časom tudi poudaril, da gre pri zameri do Pahorja tudi za “personalno dimenzijo”, pri čemer naj bi želela Fajonova in poslanec SD Matjaž Nemec izdati človeka, ki je osebno neposredno zaslužen za njuno politično kariero. “Ker brez Pahorja nekdanja novinarka Fajonova nikoli ne bi postala evropska poslanka, ampak ostala povsem povprečna poročevalka javnega zavoda RTV, Nemec pa bi ostal napol izobraženi trgovski potnik nekje na ulicah Nove Gorice, kar je do prihoda v Pahorjev vladni kabinet dejansko tudi bil,” je dodal Požar in izrazil mnenje, da je razmišljanje o izdaji Pahorja z njune strani pokvarjeno.

Borut Pahor se nam bo vtisnil v spomin kot predsednik s srcem. (foto: Instagram)

Fajonovi je iniciativa Glas ljudstva včeraj na soočenju zastavila vprašanje, zakaj predsednika republike Boruta Pahorja zaradi nedejavnosti in podpore aktualni vladi še niso izključili iz stranke. Fajonova je odgovorila, da Pahor ni več član SD-ja in da je tudi sama razočarana nad delovanjem predsednika. “Fajonova se kar takole odreče Pahorju, predsedniku RS, bivšemu predsedniku njene stranke, predsedniku, ki je povezovalen za slovenski narod, in pravi, da je razočarana nad njegovim delovanjem. Hvala za tako jasno stališče proti povezovanju,” je kritično med drugim opozoril Aleš Čerin na Twitterju. 

Tudi s tem, ko se je Pahor skupaj s premierjem Janezom Janšo udeležil prve spravne slovesnosti v Kočevskem Rogu je dokazal, da se zaveda pomena sprave. Kaj takega v SD-ju še niso bili sposobni narediti, čeprav se imajo navzven za povezovalne. Kot vedno se povezujejo pač s tistimi, ki so jim po godu. Bog ne daj, da bi jim, kdo v obraz povedal, da so izključevalni.

Predsednik Pahor in premier Janša sta se poklonila žrtvam revolucionarnega nasilja v Kočevskem rogu (foto: STA)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine