30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Posledice Golobove vladavine vse hujše: Dvakrat več iskalcev zaposlitve kot lani išče boljše delovne odnose in boljše pogoje dela

Piše: C. R., A. K. 
V času nizke brezposelnosti, visoke inflacije in posledic energetske krize, so vprašani Slovenci bolj pesimistični glede stanja brezposelnosti, kot so bili lani. Tako je pokazala raziskava med 617 vprašanih, ki jo je za karierno-zaposlitveni portal MojeDelo.com izvedlo podjetje Valicon. Kar polovica anketiranih namreč pričakuje, da se bo v naslednjih 12 mesecih brezposelnost povečala. Povečuje se tudi število aktivnih iskalcev nove zaposlitve, ki zdaj presega že četrtino anketiranih zaposlenih. Glavni razlog za iskanje nove zaposlitve pa je želja po boljših delovnih pogojih, so sporočili s portala Mojedelo.com. 
Infografiko lahko pogledate TUKAJ 
Na vprašanje »Kako se bo po vašem pričakovanju spremenilo število brezposelnih v Sloveniji v prihodnjih 12 mesecih« je lani 14 % vprašanih odgovorilo, da ne vedo, letos je takšnih le še 9 %. Vedno bolj opredeljeni Slovenci so se tako večinoma pomaknili k mnenju, da bo brezposelnost v prihodnje večja. Zdi se, da med vprašanimi vlada nekoliko večji pesimizem glede stanja brezposelnosti kot lani.  »Vzrok za malo večji pesimizem med vprašanimi glede brezposelnosti gre iskati v odmevnih odpuščanjih nekaterih svetovnih tehnoloških gigantov, v Sloveniji pa je v času izvedbe ankete najbolj odmevalo odpuščanje v podjetju Magna. Kljub posameznim zaprtjem proizvodnih obratov je število kandidatov, ki jih delodajalci iščejo s pomočjo našega portala, še vedno zelo visoko,« je pojasnila Nika Rakonjac, vodja marketinga na Styria digital marketplaces, d. o. o. 

Število aktivnih iskalcev nove zaposlitve se povečuje 
Raziskava je pokazala, da se je v primerjavi z lanskim letom povečalo število aktivnih iskalcev nove zaposlitve za več kot 10 %. Letos je takšnih, ki aktivno iščejo novo zaposlitev, kar 27 %. Anketiranim, ki bi radi letos zamenjali službo, se, v primerjavi z vprašanimi lani, z zamenjavo službe ne mudi tako zelo. Lani je 63 % vprašanih želelo zamenjati službo v roku nekaj mesecev, letos pa je takšnih 53 %. Tistih, ki si želijo službo zamenjati »takoj/čim prej« je 26 %, lani pa jih je bilo 35 %. Je pa letos 20 % več vprašanih, ki menijo, da lahko na dolgi rok ostanejo brez trenutne zaposlitve. 
Glavni razlog, zakaj vprašani iščejo novo zaposlitev, je ostal isti kot lani ‒ to je iskanje zaposlitve z boljšimi delovnimi pogoji. Največja rast se je pokazala pri razlogu „iščem boljše odnose/delovno okolje“, ki jo je obkrožilo več kot dvakrat več vprašanih kot lani (lani je bilo takšnih 13%, letos pa 29%).

Največji porast pri dejavnikih izbora ima delo od doma 
Glavni dejavniki izbora ostajajo enaki: pozitivno delovno okolje, bližina delovnega mesta in možnost zaposlitve za nedoločen čas, ki pa v primerjavi z lani izgubljajo na pomembnosti. Medtem je raziskava zaznala največji porast pri možnosti dela od doma in izdelanem sistemu nagrajevanja (denarnem in nedenarnem).

Možnost dela od doma je za skoraj 30 % bolj pomemben dejavnik kot lani, sistem nagrajevanja pa za 16 %.
In kako komentirati rezultate raziskave? Da je razlika v primerjavi z lani očitna in da so trendi skrb vzbujajoči. Le kaj bi na tole rekel minister Luka Mesec?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine