0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Poslanska skupina nemške Levice bi legalizirala heroin; ob dovoljeni uporabi lažje “nadzorovati” kakovost

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Kordiševi nemški prijatelji so prišli na noro idejo, in sicer, da bi legalizirali heroin. Narkotiki, ki povzročajo odvisnost, kot je metamfetamin, bi bili sodeč po radikalnem predlogu dejansko dekriminalizirani.

Poslanska skupina nemške Levice je vložila pobudo, v kateri poziva k nadzorovani distribuciji trdih drog odvisnikom kot sredstvu za “zmanjšanje pritiska” na pregon uživalcev drog in za “temeljni premislek” o politiki države glede drog.

Foto: Pixabay

Kot poroča nemška tiskovna hiša Junge Freiheit, bi trde droge, kot je metamfetamin, razdeljevali odvisnikom, ki bi imeli posebno “terapevtsko podporo”, da bi s tem prispevali k zmanjšanju kazenskega pregona; drugih trdih drog, kot so morfin, ekstazi, kokain, LSD in celo heroin, pa po sodeč po predlogu ne bi več preganjali, če bi ugotovili, da uporabniki kupujejo ali posedujejo majhne količine.

Model naj bi sledil podobni dekriminalizaciji zaznanih mehkejših drog, kot je marihuana, glede katere se nekatere zvezne dežele odločajo, da ne bodo preganjale posameznikov zaradi posedovanja majhnih količin. Uporabnike drog je treba “dosledno zaščititi pred kazenskim pregonom,” je zapisano v predlogu. “Policijo, državno tožilstvo, sodišča in ne nazadnje zdravstvene ustanove pa je potrebno razbremeniti in se jim omogočiti, da se osredotočijo na pomembne naloge javne blaginje,” so še dodali.

Nemška Levica (Foto: epa)

V času epidemije število odvisnikov še dodatno naraslo

Zloraba amfetamina, pogovorno imenovanega kristalni met, je v zadnjih letih v Nemčiji v porastu, pri čemer se je število kaznivih dejanj, povezanih s kristalnim metom, leta 2020 povečalo za 18,9 odstotka, kar pomeni skoraj 12 tisoč primerov, razkrivajo številke, ki jih je posredoval urad zvezne kriminalistične policije. Strokovnjaki ocenjujejo, da je uživanje drog med zaprtjem na račun pandemije sunkovito naraslo, sodeč po zadnjih uradno objavljenih številkah.

Levičarski politiki so leta 2015 pozvali k legalizaciji nadomestkov za kristalni met, poroča Remix News. Še posebej zagret je bil takratni tiskovni predstavnik parlamentarne skupine za politiko drog Frank Tempel, ki je zagovarjal prepričanje, da bi bilo ob dovoljeni uporabi lažje “nadzorovati” kakovost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine