24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Portal Siol z novim urednikom vse bolj postaja glasilo sedanje koalicije

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Le nekaj dni je bilo potrebih, da je portal SIOL z novim skrajno levim urednikom postal bilten vladajoče koalicije. Peter Jančič je naredil portal priljubljen tudi na sredini, saj je vedno skrbel tudi za novinarsko integriteto ter predstavitev obeh plati zgodbe. Za razliko od aktivista Šuštaršiča, ki že v prvi kolumni hrani laž novinarja Saše Krajnca in agitira za novi zakon o RTV, ki bo javni zavod zabetonirala na levo.

Na mesto odgovornega urednika portala Siol.net je bil na Slovenski tiskovni agenciji (STA) imenovan novinar in urednik Mihael Šuštaršič. Uredništvu je pred prevzemom položaja že predstavil vizijo razvoja in vodenja, sodeč po nekaj dnevih pa je njegova vizija precej jasna – Siol želi iz kvalitetnega objektivnega medija preleviti v levičarski agitatorski medij.

Po pričakovanjih si je Golobova vlada podredila še eno zadnjih oaz svobodnega novinarstva v državi – portal Siol.net. Novi odgovorni urednik portala Siol je postal levičarski skrajnež Mihael Šuštaršič, njegovo delovanje pa je postalo vidno že po nekaj dneh, saj so novice na Siolu iz sredinskih čez noč postale naklonjene levici. V najnovejših novicah je bila sprememba tako očitna, da so te brez besed pustile marsikoga, na Twitterju pa se je usul plaz kritik, namenjenih novemu obrazu Siola.

 

Med njimi je svoje mnenje izrazil tudi analitik Mitja Iršič, ki je zapisal: Kmalu boste videli, zakaj je bil @SiolNEWS pod @peterjancic priljubljen tudi med sredinskim volivci in zakaj bo kot kopija Mladina-Cenzurirano-Reporter strmoglavil v prepad. Kaj si o tem mislijo zasebni lastniki delnic @TelekomSlo bomo pa še videli.”

 

Šuštaršič je ob prevzemu nove pozicije sicer poudaril, da je spoštovanje novinarskih standardov in profesionalnost novinarjev njegovo glavno vodilo ter da bo skrbel za celovito in objektivno zagotavljanje informacij o dogajanju tako v Sloveniji, Evropi in drugod po svetu, saj je to njegova odgovorna naloga do javnosti in do slovenske demokracije. Pa vendar, sodeč po njegovih kolumnah, to ne drži. Naenkrat je mnenje Nike Kovač, ki do včeraj ni vedela, kaj je politika, pomembno, zaradi česar njeno laično mnenje o ljudeh, ki so politično aktivni še od časa njenega rojstva, krasi naslovno stran Siola. Siol, resno?

Navijač Inštituta 8. marec in Necenzurirano
Kako lahko sploh pričakujemo objektivnost od Šušteršiča, ki je sodeč po svojih objavah na Facebooku vidni podpornik ne le Nike Kovač in njenega “zakona o vodah”, ampak tudi zloglasnega portala Necenzurirano, ki je praktično sinonim za Golobov portal, da ne govorimo o njegovih objavah naslovnic Mladine. Levičarski ekstremist, postavljen v vlogo urednika doslej sredinskega portala Siol – kaj drugega bi pravzaprav lahko pričakovali?

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Šušteršič pa ni le glavni revolucionar na STA in navijač levičarjev, pač pa “ima na glavi tudi nekaj masla”. Da je v precej dobrem odnosu, kaže spodnja fotografija, na kateri navija za svojega sodelavca Jerneja Šmajdka v oddaji Joker. Spomnimo, da je Jernej Šmajdek le eden od mnogih, proti kateremu je Urad vlade za komuniciranje v preteklosti vložil ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu Kazenskega zakonika, ki se preganja po uradni dolžnosti. Šmajdek je zatem našel svoje mesto na portalu Finance.

Mihael Šuštaršič navija za Jerneja Šmajdka v oddaji Joker (foto: Facebook)

Poleg Šmajdka tudi zoper prejšnjo direktorico Urada Vlade RS za komuniciranje (UKOM), mag. Kristino Plavšak Krajnc ter zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev po 257.a členu KZ-1 zoper direktorja STA d. o. o. Ljubljana, Bojana Veselinoviča ter predsednika Nadzornega sveta družbe STA d. o. o. Ljubljana, Mladena Terčelja, namestnika predsednika, Aleksandra Igličarja in člana Jureta Brankoviča. 

Za Slovenijo kot državo, ki je trdno v rokah pogorelcev komunistične partije, ni nič čudnega, da se uredniška politika spremeni čez noč. Spomnimo se revije Mag in tragične zgodbe Reporterja, ki ga je prevzel tajkun Odlazek. Slovensko novinarstvo je bilo vedno delavsko in se je znalo prodati za prgišče tolarjev, kasneje evrov. Seveda bo na Siolu pomagalo tudi to, da je večina uredništva trdo leva in da se novemu uredniku ne bo potrebno tako zelo truditi poročati sredinsko. Tako lahko novi skrajno levi urednik deluje po inerciji in novinarjem pač pusti, da so to, kar so – aktivisti, ki želijo poročati pozitivno o levi vladi in negativno o desni opoziciji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine