0.5 C
Ljubljana
petek, 27 januarja, 2023

Poročilo ZN: Islamska država ustanavlja speče celice

Glede na zadnje šestmesečno poročilo Združenih narodov o dejavnostih radikalnih islamskih džihadistov teroristična organizacija Islamska država še naprej predstavlja resnično grožnjo ljudem po vsem svetu.

Vodstvo Islamske države “si prizadeva prilagoditi, preživeti in utrditi na osrednjem območju ter vzpostaviti speče celice na lokalni ravni za pripravo na morebitno vstajo, obenem pa uporablja propagando za ohranjanje ugleda skupine kot vodilne svetovne teroristične blagovne znamke – virtualnega kalifata , ” piše v poročilu.

“Ko bo imel čas in prostor za ponovno vlaganje v zmogljivosti za zunanje delovanje, bo ISIS poleg običajnih napadov, vodil mednarodne napade, ki se še naprej pojavljajo na številnih lokacijah po svetu,” nadaljuje poročilo in opozarja: ” Trenutno zmanjševanje takšnih napadov zato ne bo trajalo dolgo, morda niti do konca leta 2019. “

Poročilo ZN temelji na informacijah, ki so jih predložile obveščevalne agencije držav članic ZN po vsem svetu. Poročilo tudi trdi, da čeprav je prišlo do padca zadnjih večjih terorističnih napadov, grožnja Islamske države “ostaja visoka”. “Programi deradikalizacije se niso izkazali za popolnoma učinkovite,” je zapisano v poročilu, k se nadaljuje, da se borci, ki majo daljše kazni, še ne približujejo izpustitvi iz zapora, vendar ostajajo nevarni in še naprej predstavljajo izziv tako znotraj kot zunaj kazenskega sistema. “

Poročilo tudi trdi, da prisotnost radikalnih islamistov v zaporu tudi povečuje možnost radikalizacije “zapornikov, ki jih prizadene revščina, marginalizacija, frustracija, nizka samopodoba in nasilje”. Poročilo omenja tudi, da ima teroristična organizacija Islamska država še vedno dostop do kjer koli od 50 do 300 milijonov dolarjev preostalih prihodkov od kalifata. Denar bi bilo mogoče enostavno uporabiti na način, ki bi povzročil resno škodo .

Poročilo tudi ugotavlja, da je od približno 6.000 evropskih državljanov, ki so se potovali na Bližnji vzhod, da bi se borili za ISIS in druge mreže džihadijev, tretjina umrla, tretjina je še vedno na prostosti, približno dva tisoč ali več pa jih spet živi v Evropi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine