3.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

POPRAVEK in PRIKAZ NASPROTNIH DEJSTEV: Novinar STA Šuštaršič nima dolge zgodovine agresivnih izpadov

Piše: Mihael Šuštaršič

Avtorica Sara Kovač je 3. aprila 2021 v članku o meni zapisala, da imam “dolgo zgodovino agresivnih izpadov”, da sem bil “v preteklosti znan tudi po še bolj grobih napadih”. To je laž, ki je avtorica ne more podkrepiti z nobenimi konkretnimi dokazi, razen da zapiše “menda”, njen namen pa je škodovati mojemu dobremu imenu in kredibilnosti.

Laž je, da je pred leti “menda skoraj prišlo do pretepa” z Borutom Meškom. Je pa res, da smo zaposleni na STA leta 2008 še pod vlado Janeza Janše pozivali tedanjo direktorico Alenko K. Paulin k razrešitvi tedanjega odgovornega urednika STA Meška zaradi njegovega nedela in spornih uredniških odločitev. Poziv smo potem po zamenjavi vlade ponovili novemu premierju in novemu direktorju. Kasneje se je izkazalo, da je Paulinova in nekaj novinarjev sodelovalo v t.i. aferi brezplačniki, s katero se je ukvarjal tudi DZ in je potrdil zlorabe.

Šuštaršič Meška NI “neverjetno sovražil”, sem pa bil z njim v sporu in sem kot vodja zastopstva Uredništva STA pozival k njegovi odstavitvi. Prav tako nisem hotel z njim “kar fizično obračunati”. Nobenih “poskusov pretepanja” ni bilo. Ne dvomim, da bi v takem primeru kdo od “napadenih” poklical policijo ali da bi vsaj direktorica zadevo obravnavala. Pa ni. Bilo pa je res nekaj razburjenja, ko mi je Uroš Urbanija uredil opomin pred odpovedjo delovnega razmerja zaradi izražanja mojih stališč kot voljenega predstavnika zaposlenih, zaščitenega tudi po Zakonu o delovnih razmerjih.

Avtorica kot edini vir za svoje trditve navaja “poročanje” portala Požareport. Te navedbe je mogoče najti v članku, objavljenem na tem portalu decembra 2008, torej pred več kot 12 leti. Kolikor se spomnim, sem tedaj dosegel objavo popravka na te navedbe. Podobne informacije je tedaj objavil tudi tednik Reporter, ki je moral nato prav tako objaviti popravek. Ta je še vedno dostopen v njihovem arhivu.

Avtorica razen tega članka ne navede nobenih drugih konkretnih dokazov, da bi lahko zapisala, da sem “tudi sicer že znan po svoji nagli jezi in impulzivnih izpadih”. Nikoli nisem bil za kaj takega kaznovan, niti obravnavan. Kar se pa nesramnih tvitov tiče, je pa vrhovno sodišče v primeru “odsluženih prostitutk” postavilo standarde glede komuniciranja
med politiki in novinarji.

Avtorica navaja, da je Bojan Veselinovič “prispeval k razvoju bolezni” Meška, kar je nesramno podtikanje. Da je Meško hudo bolan, takrat ni vedel nihče na STA, niti nihče drug v širši javnosti. O tem pričajo tudi takratne medijske objave in stališča recimo Združenja novinarjev in publicistov (ZNP), katerega soustanovitelj je bil Meško. Sam svojega
zdravstvenega stanja javnosti ni razkrival. S položaja odgovornega urednika je bil odstavljen v skladu z določili Zakona o medijih. Njegovo razrešitev je podprla velika večina članov Uredništva STA (novinarjev). Očitalo se mu je neopravljanje dela.

Prav tako ne drži trditev avtorice, da sem bil v študentskih letih (več kot 20 let nazaj) “aktivist Mladega foruma”. Nikoli nisem bil član nobene politične stranke, vsekakor pa ne član Zveze komunistov, kot je bil recimo naš sedanji premier. Sem pa veren katoličan in aktiven član Cerkve, z vsemi zakramenti in me tega ni sram povedati. Avtorica pa je to lahko preverljivo dejstvo, za katerega ve tudi Urbanija, gladko zamolčala.

Ne drži tudi trditev, da je Ukom poravnal računa STA za opravljanje javne službe za januar. To bi avtorica lahko zlahka preverila tako na Ukomu kot na STA. Le nekaj dni nazaj je Ukom objavil, da je zavrnil račun za februar. Februarja pa je zavrnil račun za januar. Je pa januarja poravnal vse obveznosti za leto 2020. Država pa v letu 2021 ne izpolnjuje ne določil Zakona o STA ne sedmega paketa ukrepov za omilitev posledic epidemije (PKP7). Tudi vsebino teh zakonov je avtorica Sara Kovač načrtno zamolčala, pa čeprav je na temo vladne zaustavitve
financiranja STA napisala že več člankov.

Avtorica Sara Kovač je tako navedla več informacij, ki jih je predstavila kot dejstva, a so dokazljiva laž. V prihodnje pričakujem, da bo ob podajanju tovrstnih hudih obtožb vsaj poskušala dobiti moj odziv v skladu z novinarskim kodeksom, če se že ima za novinarko. Se ne skrivam, zato tudi ne objavljam tvitov pod lažnim imenom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine