8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

POP TV si je privoščil neokusno zavajanje gledalcev: Pri razvrščanju strank upoštevali različne rezultate, dva politika pa na listo priljubljenosti politikov uvrstili kar dvakrat!

Raziskave javnega mnenja glede priljubljenosti političnih strank, ki jih objavljata nacionalka na podlagi izsledkov agencije Ninamedia in komercialna POP TV na podlagi izsledkov agencije Mediana, kažejo, da vladnim strankam na POP TV pripada manjša podpora v primerjavi z raziskavo, ki jo na RTV Slovenija objavijo teden dni prej. Nič drugače ni bilo tudi tokrat.

Poleg tega pa je mogoče videti, da imajo na POP TV vnovič “težave z matematiko”, ko gre za razvrščanje strank po odstotkih. Nič drugače pa ni, ko gre za ocenjevanje politikov, saj so na lestvico dva uvrstili kar dvakrat, in to z različnimi odstotki. “Se človek res vpraša, za kako naivne imajo na programu POP TV volivce,” je na Twitterju komentiral visokošolski profesor na FDV Miro Haček. “Kaj je slabše, če novinarji ne znajo pravilno predstaviti rezultatov ali če tega nočejo?” pa je izpostavil predsednik stranke Dobra država Bojan Dobovšek.

Na POP TV so si v nedeljo privoščili hude manipulacije pri najnovejši predstavitvi ankete Mediana, na kar so opozorili številni gledalci. Režimski medij namreč še vedno vztrajno napihujejo balon, imenovan LMŠ, in znižujejo vrednost zasledovalki SDS. Vse dosedanje volitve – tako lokalne kot evropske – so doslej pokazale, da je Šarčeva priljubljenost nerealna ter umetno vzdrževana, volivci pa njegove politike v praksi ne nagrajujejo. Vse to pa sile iz ozadja počnejo, da bi na oblasti skupaj držali levo vlado, ki nima oprijemljive javnomnenjske podpore.

Listi Marjana Šarca so pripisali 18,8 odstotka podpore, stranki SDS 15,6 odstotka podpore, stranki SD 6,9 odstotka podpore, Levici 4,8 odstotka podpore in NSi 4 odstotke podpore. Za primerjavo: Na RTV Slovenija so le teden dni prej stranki LMŠ pripisali 22,2 odstotka glasov, stranki SDS 15,5 odstotka glasov, stranki SD 10 odstotkov glasov, Levici 6,2 odstotka glasov in NSi 3,6 odstotka glasov.

Popolna zmeda
Očitno pa imajo na POP TV velike težave, ko gre za razvrščanje rezultatov strank, saj nekje stranke razvrščajo na podlagi avgustovskih rezultatov, nekje pa na podlagi julijskih rezultatov. Napaka je dobro razvidna, ko gre za razvrščanje strank Andrej Čuš in Zeleni Slovenije in Dobra država, slednjo so namreč uvrstili na 13. mesto, čeprav ima 1,8 odstotka glasov podpore, stranko Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, ki ima 0,8 odstotka podpore, pa so uvrstili kar na 12. mesto.

Prvak stranke Dobra država dr. Bojan Dobovšek je glede ankete na družabnem omrežju Twitter komentiral: “Anketa na POP TV: na prvi strani so stranke navedene glede na dosežen rezultat v avgustu, na drugi strani pa ravno obratno. Kaj je slabše, če novinarji ne znajo pravilno predstaviti rezultatov ali če tega nočejo?”

Enak le vrstni red strank
Vidimo lahko, da je POP TV stranki LMŠ pripisal kar 3,4 odstotka podpore manj, stranki SD 3,1 odstotka podpore manj in Levici 1,4 odstotka manj, so pa zato večjo priljubljenost pripisali stranki SDS in ji namenili 0,1 odstotka več, stranki NSi pa 0,4 odstotka več. Pri tem je treba omeniti, da je povišanje podpore pri SDS minimalno v primerjavi s povišanjem pri NSi. Čeprav se odstotki raziskav Mediane in Ninamedie razlikujejo, pa je treba omeniti, da je vrstni red strank enak, torej stranki LMŠ sledijo stranke: SDS, SD, Levica in NSi.

Vir: Twitter

Ista politika sta se znašla na kar dveh različnih mestih
Če je RTV Slovenija kot najbolj priljubljenega politika označila predsednika republike Boruta Pahorja, pa je povsem drugačna zgodba na POP TV, saj pri njih vodi predsednik vlade Marjan Šarec, sledijo pa Milan Brglez, Tanja Fajon, Aleš Šabeder, Matej Tonin, Dejan Židan, Ljudmila Novak in Romana Tomc. Ob tem je treba omeniti, da je še posebej bizaren pogled na razvrstitev politikov od desetega mesta dalje, saj so predsednico SAB Alenko Bratušek uvrstili na kar dve različni mesti: na 12. in 17. mesto. Evropskega poslanca Milana Zverapa so uvrstili na 14. in 18. mesto. Kako je lahko mogoče, da ima isti politik različno podporo, je jasno samo njim.

Vir: Twitter

Nič čudnega ni, da je tovrsten prikaz rezultatov med ljudmi sprožil val kritik in norčevanja. Redni profesor za področje politologije na Fakulteti za družbene vede dr. Miro Haček je na družabnem omrežju pristavil kritiko: “Skok meseca pa je z jasno retoriko pri projektu drugi tir uspel infrastrukturni ministrici in predsednici SAB Alenki Bratušek. Bog ve, o kateri AB govorijo? O 12. ali o 17. uvrščeni? Se človek res vpraša, za kako naivne imajo na programu POP TV volivce.” Nič čudnega ni, da je vsepovsod polno komentarjev v smislu: “To so ti ankete, kaj nas imajo vse za norce.” Resnično žalostno, da se na POP TV tako norčujejo iz svojih gledalcev. Mar res mislijo, da ljudje ne znajo več razmišljati z lastno glavo in le slepo verjamejo v to, kar vidijo na televiziji? 

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine