2.8 C
Ljubljana
petek, 2 decembra, 2022

Politični pritiski na RTV Slovenija – Programski svet bo o njih seznanil Evropsko komisijo in evropska novinarska združenja

Piše: L.K.F.

Na včerajšnji seji Programskega sveta RTV Slovenija je svet poleg tekočih zadev posebno pozornost namenil političnim pritiskom na RTV Slovenija. V razpravi je bilo pojasnjeno, da v razgretem predvolilnem obdobju pred aprilskimi državnozborskimi volitvami nekatere opozicijske politične stranke vršijo pritisk na neodvisne organe RTV Slovenija, in sicer na vodstvo RTV Slovenija, Programski in Nadzorni svet ter na posamezne odgovorne urednike in novinarje RTV Slovenija. Programski svet je zato sprejel izjavo, s katero bo o teh političnih pritiskih seznanil Evropsko komisijo in evropska novinarska združenja.

Programski svet je v svoji izjavi pojasnil, da so politične stranke SD, SAB, LMŠ, Levica in Gibanje svoboda (oz. njihovi predstavniki v Državnem zboru) sklicali nujno sejo Odbora za kulturo, na kateri so osebno obračunavali z generalnim direktorjem RTV Slovenija Andrejem Grahom Whatmoughom, s predsednikom Programskega sveta dr. Petrom Gregorčičem in s posameznimi uredniki in novinarji RTV Slovenija.

»Tako so svojo oblastno pozicijo izrabili za ustvarjanje močnega političnega pritiska na neodvisnost RTV Slovenija,« pojasnjuje predsednik Programskega sveta dr. Peter Gregorčič. Pri tem Programski svet posebej izpostavlja, da Poslovnik Državnega zbora vabljenim ne omogoča, da bi na grobe obtožbe poslancev na seji odbora odgovorili.

Pritiskajo tudi na varuhinjo gledalcev in poslušalcev

V svoji izjavi za EK in evropska novinarska združenja je Programski svet izpostavil tudi besede varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Marice Uršič Zupan, ki je v svojem nastopu v Državnem zboru izpostavila močno povečano število žaljivih in neupravičenih odzivov. Pojasnila je, da ti odzivi v predvolilnem času prihajajo predvsem z leve strani. Varuhinja je tudi povedala, da nekateri novinarji in uredniki doživljajo velike pritiske in šikaniranje s strani nekaterih sodelavcev. K temu je dodala, da povečano število različno motiviranih odzivov predstavlja tudi pritisk na varuhinjo, da bi delovala v korist določene skupine ljudi.

Poslanec SD Marko Koprivc za spremembo zakona o RTV še pred volitvami

V svoji izjavi Programski svet posebej izpostavlja nastop poslanca Marka Koprivca (SD) na nujni seji Odbora za kulturo. Ta je v svoji razpravi pojasnil, da je njihova edina dolžnost kot opozicije in civilne družbe, da takoj spremenijo zakon, ki ureja RTV Slovenija. Poudaril je, da je to treba storiti še pred imenovanjem nove vlade po parlamentarnih volitvah konec aprila. Koprivc je dejal, da je treba spremeniti zakon o RTV Slovenija v delu, ki ureja imenovanje organov upravljanja. Njegovo pojasnilo je mogoče razumeti, da bodo na ta način lahko opozicijske politične stranke imenovale nove člane Programskega sveta RTV Slovenija, kar jim bo omogočilo tudi zamenjavo dosedanjega vodstva in nato še posameznih urednikov.

Šikaniranja posameznih novinarjev

Programski svet se je seznanil z indici, ki kažejo na sume kaznivih dejanj grožnje in šikaniranja na delovnem mestu. Ker se kaznivo dejanje šikaniranja na delovnem mestu skladno s197. Členom Kazenskega zakonika preganja po uradni dolžnosti, je Programski svet priporočil, da vsi, ki bi prepoznali sume tovrstnega kaznivega dejanja na RTV Slovenija, o takih dogodkih obvestijo pristojne organe. Poleg tega je Programski svet tudi pozval vse zaposlene in honorarne sodelavce RTV Slovenija k spoštljivemu in kulturnemu dialogu, ki ne bo vseboval groženj in sovražnega govora. Programski svet namreč meni, da zgolj tak dialog – tudi izven ožjega novinarskega udejstvovanja – omogoča profesionalnost in strokovnost pri novinarskem delu. Programski svet je obsodil tudi vse ostale pritiske na novinarje RTV Slovenija. V svojem sklepu je poudaril, da zagovarja odprt prostor javne razprave brez nizkotnega obračunavanja z novinarji ter brez žalitev in zlonamernih laži.

Komisija za spremljanje zakonodajnih sprememb, ki urejajo delovanje RTVS

Ker se v javnosti vedno pogosteje pojavljajo predlogi za spremembo zakonodaje, ki ureja delovanje RTV Slovenija, je kot svoje začasno posvetovalno delovno telo Programski svet ustanovil Komisijo za spremljanje zakonodajnih sprememb, ki urejajo delovanje RTV Slovenija. V Komisijo je imenoval svoje sledeče člane: Jelko Stergel, Petra Gregorčiča, Ivana Krambergerja, Vaneta Gošnika in Klaro Remec. Programski svet je imenovanim članom določil mandat v obdobju 2022-2024, saj tovrstni zakonodajni postopki trajajo okoli dve leti. Člani novo ustanovljene komisije bodo na prvi seji komisije izmed sebe izvolili predsednika komisije in imenovali dva predstavnika v delovno skupino RTV Slovenija za pripravo predloga zakonodajnih sprememb.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine