6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Politični analitik: Robertu Golobu bo že čez pol leta strmoglavila podpora, če bo izpolnil svoje “obljube”

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Slovenija še ni zrela demokracija. Veliko ji še manjka. Te eksperimente z vedno novim prodajalcem rabljenih avtomobilov bomo očitno ponavljali še vsaj eno generacijo, dokler ne umrejo tisti, ki informacije dobivajo predvsem na TV, radiju in tisku,” je glede izida nedavnih parlamentarnih volitev, kjer je z veliko prednostjo zmagalo novonastalo Gibanje Svoboda Roberta Goloba, komentiral politični analitik Mitja Iršič.

Analitik Mitja Iršič je prepričan, da je bila na tokratnih parlamentarnih volitvah izgubljena izvrstna priložnost, da bi se dokončno znebili Levice. Na tem mestu se Iršič sprašuje, le koliko desno usmerjenih volivcev je tokrat raje sedelo na kavču kot pa da bi se odpravili na volišče in oddali svoj glas. Iršič je prepričan, da bi odhod Levice zvišal nivo razprave v parlamentu.

S tem, ko sta iz parlamenta drugi podobno toksični stranki SAB Alenke Bratušek in LMŠ Marjana Šarca, je po besedah Iršiča Inštitut 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač, vendarle opravil nekaj dobrega. Okrog zmage Roberta Goloba iz Gibanja Svoboda je izpostavil, da priznava, da sta POP TV in Odlazkov tisk tista, ki še naprej ustvarjata javno mnenje v Sloveniji, ne pa internet, kot bi si morda kdo mislil v 21. stoletju. “To da so uspeli ljudi pripravit naj volijo tipa, ki jim je že vnaprej povedal, da jim bo znižal plače je nekaj neverjetnega in tudi občudovanja vrednega,” je ob tem pristavil.

Mitja Iršič. (foto: posnetek zaslona)

Na desnici si ne moremo privoščiti fragmentacije
Iršič je prepričan, da bi bila povsem druga zgodba na volitvah, če bi odšla nekdanja predsednica DeSUS Aleksandra Pivec v gibanje Povežimo Slovenijo. Kot je znano je uspelo Povežimo Slovenijo zbrati 3,42 odstotka glasov, Naši deželi pa 1,51 odstotka glasov. Seštevek glasov bi pomenil prestop parlamentarnega praga. To bi v praksi pomenilo, da vi v državni zbor prišli dve stranki, ki nista izključevalni v smislu, ne želimo sodelovati z Janezom Janšo. “Na desnici si ne moremo privoščiti fragmentacije,” kritično opozarja Iršič.

“Gibanje Svoboda bo že čez šest mesecev imelo manj kot 15 odstotkov podpore, če bo izpolnilo svoje “obljube” (beri: nižje plače, višji davki)”,” napoveduje Iršič, ki sicer meni, da bo Golobovemu gibanju uspelo preživeti mandat, saj niso eksistenčno odvisni od Levice. Iršič meni, da bodo ljudje živeli slabše, veliko slabše kot do sedaj. “A na koncu jim bo teta Sodja na Popu itak povedala, da niso krivi komunisti na Gregorčičevi ampak kapitalizem”, je poudaril.

Robert Golob in Marta Kos (Foto: STA)

Kot ugotavlja Iršič, smo prišli do ugotovitve, da levih strank sploh ni, ampak, da je vse ena sama leva stranka Centralni komite Zveze komunistov. “Oni pa samo začasno uporabljajo njene različne veje”, je dodal in se pri tem navezal na intervjuje predsednice stranke SD Tanje Fajon in koordinatorja Levice Luke Mesca, ki sta se navkljub slabemu rezultatu na volitvah veselila Golobovega rezultata kot da bi sama zmagala. “To da sta sama prepolovila svoj rezultat pa je kot neka stranska misel, ki itak ni pomembna, saj sta tudi ona v duši Gibanje Svoboda,” je poudaril Iršič.

Podobno kot v preteklosti pri Pozitivni Sloveniji in Stranki Alenke Bratušek po besedah Iršiča v Državni zbor RS spet prihaja kup “socialističnih kruhoborskih brezveznikov, ki bodo praskali po spolovilu in pritiskali na gumbe v skladu z navodili. Med mandatom pa sploh ne bomo vedeli, da obstajajo.” Iršič meni, da Slovenija nedvomno ni zrela demokracija. Kot meni, ji še kar nekaj manjka, da do tja tudi pride. “Te eksperimente z vedno novim prodajalcem rabljenih avtomobilov bomo očitno ponavljali še vsaj eno generacijo, dokler ne umrejo tisti, ki informacije dobivajo predvsem na TV, radiju in tisku.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine