1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Politična povratnika “blestita” kot še nikoli: o goljufanju EU in marketingu po Serpentinškovo

Piše: Nova24tv.si

Po številnih odstopih iz ministrskih položajev, ki smo jim bili priča v zadnjem obdobju, na svojih ministrskih stolčkih še vedno ostajata dva neizvoljena. Govorimo o dveh “povratnikih”, ki jih je na položaje postavila Golobova vlada, ki je doslej s svojo izbiro kadrov večkrat dokazala, da jim to ne leži. Tako Alenka Bratušek kot Marjan Šarec sta v zadnjem času pod drobnogledom javnosti, Šarec zaradi zapravljanja državnega denarja za resničnostni šov, Bratuškova pa zaradi svojega poskusa “natega” Evropske komisije, kar je celo javno priznala.

Ministrica Alenka Bratušek je bila dolga leta prvi človek državnega proračuna in kot taka najodgovornejša za razmere v državnih financah, prav tako pa je bila človek, ki je Slovenijo peljala v bankrot. To so bile posledice njenih slabo premišljenih odločitev in če smo se doslej spraševali, kakšnih potez se loteva nekdanja “strokovnjakinja” za finance, je javnost zdaj dobila odgovor. Bratuškova je namreč priznala, da je hotela s “prevaro” dobiti več dodatnih Evropskih sredstev za popolavno obnovo, zato je bila tudi sama škoda previsoko ocenjena. Bratuškova meni, da bi temu morali “ploskati”, medtem, ko Marjan Šarec v vlogi Serpentinška javnost prepričuje, da je strokovnjak za marketing.

Zakaj se je med oceno škode po poplavah, nazadnje se je povzpela na vrtoglavih 9,9 milijarde evrov, znašla tudi obvoznica v Lučah, ki je sploh še ni? Njena izgradnja bi stala več kot osem in pol milijonov evrov. Enako vprašanje se zastavlja za cesto med Hrastnikom in Zidanim Mostom, vredno skoraj sedem milijonov? Odgovore so zahtevali na seji Komisije za nadzor javnih financ, saj se je ocenjenih 10 milijard škode marsikomu zdelo prenapihnjenih. Ampak Bratuškova je vse pojasnila in meni, da bi ji morali celo ploskati, ker se je Evropski komisiji želela zlagati, da potrebujemo denar, za nekaj, kar sploh še ne obstaja.

Država neposredno škodo in sredstva za odpravo posledic ujme ocenjuje na 9,99 milijarde evrov. Člane komisije iz vrst NSi so zanimali, kateri projekti so vključeni v vladno oceno škode in koliko denarja se bo za njih namenilo. Med njimi je Vrtovec omenil več cestnih odsekov, denimo obvoznico v Lučah, ki jo vladna ocena vključuje, čeprav te ceste pred poplavami še ni bilo. Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek mu je povedala, da je cesta vključena v to oceno zato, ker predstavlja del protipoplavnih ukrepov.

Glede na to, da je javnost dobro seznanjena z njeno politično preteklostjo, to morda niti ne preseneča mnogih. Spomnimo, da je se je za nekompetentno izkazala že leta nazaj, ko je bila prvi človek državnega proračuna, Slovenske finance pa so nazadovale še leta kasneje, ko se je bila še vedno visoko pozicionirana. Slovenijo je pripeljala do bankrota, po njenem odhodu z ministrstva pa je Janez Šušteršič kot sanator prevzel bankrotirani državni proračun, močno zmanjšal proračunski primanjkljaj, začel sanacijo bank s slabo banko in tako povrnil zaupanje finančnih trgov v slovensko državo. In čemu smo priča danes, tako kot že v preteklosti, se je tudi zdaj zavihtela nazaj na vrh slovenske politike, da bi dokončno sesula vse, kar je bilo doslej zgrajeno. Tokrat na manj prefinjen način, ciljala pa je celo na Evropsko komisijo, katere del je tudi sama želela biti, celo samo sebe je predlagala.

Zgodba o nesojenih ministrih pa se tukaj ne konča. Komisija DZ-ja za nadzor javnih financ je Komisijo za preprečevanje korupcije pozvala, da razišče sum korupcije in kršitve integritete v primeru javnega razpisa za snemanje vojaškega resničnostnega šova. Minister Marjan Šarec vse očitke zavrača, češ, da gre za dober “marketing” – ja, za naših 2 milijona evrov. Šarec je v pojasnilih članom komisije poudaril, da razpis še ni pravnomočno zaključen, pogodba s ponudnikom še ni sklenjena, zato ministrstvo ni porabilo še niti evra javnih sredstev. “Mi danes delamo izkop za hišo, vi se pa že pogovarjate, kakšne bodo ploščice v kopalnici, smo še daleč od tega,” je dejal Šarec, ki se mu več kot očitno zdi smešno, da ljudje po poplavah še kar nimajo strehe nad glavo, medtem, ko bi on državni denar zapravljal za šove.

 

Ministrstvo je na javnem naročilu za serijo dobilo dve ponudbi, pri čemer je cenejšo ponudbo v višini 777.140 evrov z DDV izločilo kot nedopustno, saj ponudnik ni oddal zahtevanega finančnega zavarovanja za resnost ponudbe in zahtevanih referenčnih potrdil, prav tako ne dokazila, da se bo serija predvajala na televizijskih programih z nacionalnim dosegom. Na javnem razpisu je bilo tako izbrana Družba Akademija Ris, ki je oddala ponudbo v višini nekaj manj kot dva milijona evrov z DDV, na kar se je odzval tudi poslanec SDS Dejan Kaloh, ki je na X zapisal: Sramota od sramote. Šarec & Črnčec bi 2 milijona € potalala skupnemu frendu. Slednji ima firmo, ki v 14 letih ni ustavila niti1 evra prihodka in nima nobenega zaposlenega! Norčevanje vsem na očeh in #NextLevel kraja davkoplačevalskih € #KPK #NPU @policija@racunskosodisc?”

Damir Črnčec, Marjan Šarec in srečni zmagovalec skoraj 2-milijonskega razpisa Luka Zorenč.

Na komisiji je bila poudarjena tudi vprašljiva oddaja naročila ponudniku z “dvomljivimi referencami”, ter povezava direktorja družbe Luke Zorenča, sicer nekdanjega pripadnika enote Slovenske vojske (SV) za specialno delovanje, z ministrom Šarcem in njegovim državnim sekretarjem Damirjem Črnčecem. Posledično se zastavljata dve bistveni vprašanji. Kako je možno, da je na razpisu zmagalo podjetje, kupljeno pred kratkim očitno z namenom kandidiranja na omenjeni razpis, ki hkrati nima zaposlenih in tudi ne posluje. Zorenč, sicer avtor avtobiografske knjige Ris: izpoved bivšega pripadnika specialnih sil doslej v javnosti ni znan kot ustvarjalec filmskih produkcij. Drugo vprašanje pa je domnevna vpletenost političnega vrha v rezultat razpisa. Požar piše, da Zorenčeva zmaga na javnem razpisu ni mogla iti mimo védenja in odobritve Šarca in Črnčeca. Slednji in zmagovalec razpisa naj bi se po poročanju Požareporta dobro poznala.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine