16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Poglejte ministre iz prejšnjih vlad, ki so odrejali nadzore, a jih mediji nikoli niso napadali zaradi političnega vmešavanja!

Osrednji mediji v rokah levih gospodarskih in političnih struj in opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so zagnali vik in krik glede navodil notranjega ministrstva Aleša Hojsa zaradi njegove zahteve v.d. generalnega direktorja policije Andreju Juričiču, da mora izvesti revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, revizijo primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, revizijo lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, revizijo primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter revizijo primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj primerov nadzorov različnih ministrstev iz levih vlad v preteklosti, a takrat ne večinski mediji ne sedanje levo opozicijsko omrežje ni delalo težav.

 

Prvi primer bomo predstavili iz leta 2009. Minister za pravosodje Aleš Zalar je odredil nadzor nad delom Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani. Nadzor so izvedli, ker ministrstvo od Vrhovnega državnega tožilstva ni pridobilo vseh podatkov glede kazenskega pregona finskega novinarja Magnusa Berglunda, ki jih je zahtevalo. Ne spominjamo se, da bi katerikoli medij delal problem iz zahteve pravosodnega ministra Zalarja v času Pahorjeve vlade.

V preteklosti je odmeval t.i. Lahovnikov zakon, ki je omejil izplačila menedžerskih plač v državnih podjetjih. Takratno vodstvo DUTB pod vodstvom dr. Marka Simonetija je na vsak način hotelo zaobiti Lahovnikov zakon. Odmevale pa so tudi prodaje terjatev vodilnih na DUTB-ju ameriški investicijski banki Bank of America Merrill Lynch terjatev do holdinga ACH. Terjatve so prodali pod ceno, ameriška finančni konglomerat pa je zaslužil več milijonov evrov. Zato je finančno ministrstvo v času Cerarjeve vlade zahtevalo večji nadzor nad delovanjem slabe banke. Slednja pa mora od takrat ministrstvu pošiljati bolj podrobne in jasnejše podatke o svojem delu. To je bilo tudi sprejeto s sklepom vlade 7. decembra 2016.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine